Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Parisuhteessa yleinen riidanaihe on raha – varallisuusvalmentaja antaa kuusi vinkkiä rahan ja rakkauden yhdistämiseen

Esimerkiksi säästämisestä ja sijoittamisesta voi tehdä yhteisen harrastuksen, sanoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi.

Perheissä yksi yleinen riidanaihe on raha. Miten yhdistää sopuisasti raha ja rakkaus? Muun muassa siihen neuvoja antamassa varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi. Kuva: Yle
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rahankäyttö voi aiheuttaa kitkaa parisuhteessa. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi antoi kuusi vinkkiä siihen, miten rahan ja rakkauden voi yhdistää sopuisasti.

1. Raha puheeksi jo varhain

Raha-asiat kannattaa ottaa puheeksi hyvin aikaisessa vaiheessa parisuhdetta, koska raha vaikuttaa niin moneen eri asiaan. Jos on yhteisiä unelmia, niin ne pitää rahoittaa jollain tavalla. On järkevää yhdessä sopia, miten unelmat voisi toteuttaa ja miten rahaa ylipäänsä käytetään parisuhteessa, sanoo Majasalmi.

Kannattaa miettiä esimerkiksi sitä, laitetaanko massit matkusteluun vai autoon ja miten halutaan asua. Tavoitteena on saada aikaa tulos, joka on molemmille hyvä.

2. Puolet tuloista yhteiselle tilille

Rahankäyttöön parisuhteessa on monta mallia. Jotkut pitävät kiinni omista rahoistaan ja toisille kaikki rahat ovat yhteisiä.

Jos tarkoituksena on avata yhteinen taloustili, josta maksetaan yhteisiä kuluja, niin molempien olisi hyvä laittaa tilille noin puolet omista tuloistaan. Näin molemmille jäisi käyttörahaa sekä mahdollisuus säästää ja sijoittaa.

3. Sijoitusosaaminen jakoon

Säästämisestä ja sijoittamisesta voi tehdä mukavan yhteisen harrastuksen. Vaikka sijoittamista haluaisi harjoittaa yksin, niin puolisoiden kannattaa silti jakaa sijoittamiseen liittyviä tietoja ja taitoja.

Ajatuksena kuitenkin lienee se, että molempien varallisuus kasvaisi. Siitä on hyötyä, jos puolisot voivat sparrata toisiaan sijoitusasioissa.

4. Sopimukset kuntoon

Jos parisuhteessa on kyse avoliitosta, niin osapuolten kannattaa laatia testamentit perimisasioiden turvaamiseksi.

Avioliitossa kannattaa tehdä avioehto, jos on esimerkiksi perinyt suvulta jonkin tietyn asian kuten tilan, jonka ei missään nimessä halua päätyvän suvun ulkopuolelle.

5. Taloustarkastus kerran vuodessa

Joka vuosi esimerkiksi tammikuussa kannattaa tehdä tarkastus, jossa listataan talouden tulot, menot, varat ja velat. Samalla voi miettiä yhteisiä tulevan vuoden taloudellisia tavoitteita ja sitä, miten ne voisi saavuttaa, Majasalmi muistuttaa.

6. Sijoittakaa yhteisiin muistoihin

Parisuhteessa voi tehdä paljon mukavia asioita ilmaiseksi. Silti välillä kannattaa käyttää rahaa parisuhteeseen, jotta saa yhteisiä erityisiä kokemuksia. Niitä on kiva muistella jälkikäteen.

Suosittelemme