Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ilosaarirockin taustajoukot perustavat musiikkiapurahan vain naisille ja muunsukupuolisille: "Olemme huolestuneita popmusiikin miesvaltaisuudesta"

Erityisapurahan tavoitteena on saada keikkalavoille lisää naisia ja muunsukupuolisia - ei pelkästään laulajiksi vaan myös bändin soittajiksi.

festarivieraita Ilosaarirock-kyltin edessä.
Enimmillään 1000 euron tuki myönnetään esimerkiksi instrumenttien hankintaan, studiovuokriin, keikkamatkakuluihin ja koulutuksiin. Kuva: Ville Vedenpää / Yle
Annika Martikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Joensuun Popmuusikot alkaa jakaa apurahaa pohjoiskarjalaisille nuorille naisille ja muunsukupuolisille popmusiikin harrastamiseen. Aloitteleville muusikoille on tarjolla myös vertaistukea ja neuvoja kummiartistien joukolta, johon kuuluvat Paula Vesala, Mariska, Aki Tykki ja Mikko Von Hertzen.

Popmuusikoiden toiminnanjohtajan Niina Hattusen mukaan erityisapurahan tavoitteena on saada keikkalavoille lisää naisia ja muunsukupuolisia - ei pelkästään laulajiksi vaan myös bändin soittajiksi.

– Olemme huolestuneita popmusiikin miesvaltaisuudesta ja nyt perustettu erityistuki on pieni askel ongelman korjaamiseksi. Erityisesti meitä huolettaa epätasapaino soittajissa ja haluammekin kannustaa kaikkia tarttumaan rumpuihin, kitaroihin tai läppäriin ja levysoittimiin, toteaa Joensuun Popmuusikot ry:n toiminnanjohtaja Hattunen tiedotteessaan.

Tuki myönnetään esimerkiksi instrumenttien hankintaan, studiovuokriin, keikkamatkakuluihin ja soittotunteihin. Enimmillään 1000 euron tukea voivat hakea pohjoiskarjalaiset nuoret naiset ja muunsukupuoliset.

– Tavoitteena on, että erityistukia ei tarvittaisi, mutta kun ala ei ole tasa-arvoinen, jonkinlaisia avauksia pitää tehdä, sanoo Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis.

Käytännön vinkkejä musiikkialalla pärjäämiseen

Rahallisen tuen lisäksi tarjolla on neuvoja Suomen kärkimuusikoilta.

– Kummitoiminnan aloite tuli [Happoradio-yhtyeen] Aki Tykiltä, joka halusi tarjota apuaan musiikkialan tasa-arvon saavuttamisessa. Yhdessä saimme nopeasti kerättyä joukon hyvin lahjakkaita artisteja, jotka auttavat nuorempia oli kyse sitten biisien sisällöstä tai alalla pärjäämisestä. Yhteinen tahto puuttua epätasa-arvoon on vahva, sanoo Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis tiedotteessa.

Variksen mukaan kummien tuki on käytännössä sävellysten ja sanoitusten kommentointia sekä vinkkejä alalla pärjäämiseen ja levy-yhtiöiden kanssa toimimiseen.

– Kannustuksen saaminen on tärkeää nuorille muusikoille, varsinkin jos se tulee omalta esikuvalta, sanoo Varis.

Varis lupaa myös, että Joensuun Popmuusikot voi tilanteen mukaan käyttää verkostojaan artistien uran edistämiseksi esimerkiksi levy-yhtiöiden suuntaan.

Naiskiintiö ei ole Ilosaarirockin ratkaisu

Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis lupaa samalla, että festivaalin esiintyjäkaartia valittaessa kiinnitetään paremmin huomiota tasa-arvon toteutumiseen. Naiskiintiötä hän ei kuitenkaan halua: sen sijaan Ilosaarirock parantaa omaa tilastointiaan esiintyjistä, jotta järjestäjät pysyisivät paremmin kartalla tilanteesta.

Variksen mukaan kiintiöt ovat haastavia, koska tällä hetkellä suurin osa bändien soittajista on miehiä.

– Esimerkiksi Vesta on loistava artisti, mutta hänen bändinsä koostuu miehistä. Eli tilastossa tämäkin bändi olisi miesvoittoinen, vaikka laulaja on nainen. Apurahalla haluamme saada lisää naissoittajia bändeihin, sanoo Varis.

Varis ei tiedä vastaavia erityistukia Suomessa. Popmuusikoiden tuki on tarkoitettu vain pohjoiskarjalaisille, mutta samalla yhdistys heittää haasteen myös musiikkialan toimijoille.

– Oman avauksemme myötä kannustamme myös muita alan toimijoita tekemään konkreettisia tekoja ongelman ratkaisemiseksi, sanoo Hattunen.

Suosittelemme sinulle