Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Demareiden suosiossa yllätyshyppäys, vihreiden kannattajapako vain kiihtyy

Vasemmistopuolueet hyötyvät hallituksen ja ay-liikkeen irtisanomislakia koskevasta konfliktista.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Terhi Toivonen

Demarileirissä paukutellaan varmasti tänään tyytyväisenä henkseleitä. Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, sosiaalidemokraatteja äänestäisi 22,6 prosenttia kansasta.

SDP:n kannatus nousi Ylen syyskuun kannatusmittauksessa peräti 2,3 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta.

SDP on pitänyt hallussaan suurimman puolueen paikkaa Ylen kyselyssä loppukeväästä lähtien. 22,6 prosentin kannatus on myös puolueen korkein luku noin kahteen ja puoleen vuoteen. Helmikuussa 2016 SDP:tä oli valmis äänestämään 22,9 prosenttia kyselyn vastaajista.

Kyselyn toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja arvioi, että suosiohyppyyn on yksi syy ylitse muiden.

Hallituksen aikeet heikentää pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojaa ovat sataneet selkeästi SDP:n ja muiden vasemmistopuolueiden laariin.

– Kun SDP nousi alkuvuodesta suurimmaksi puolueeksi, puhuttiin aktiivimallista. Nyt ammattiyhdistysliikkeellä ja hallituksella on jälleen konflikti päällä, joten se auttaa sosiaalidemokraatteja.

Teollisuuden työntekijät lakkoilivat keskiviikkona, ja monet ammattiliitot ovat julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Lisää vastatoimia on luvassa, ellei hallitus peräänny esityksestä. Työministeri Jari Lindströmin (sin.) kompromissiesitys ei kelpaa liitoille.

Perussuomalaiset vuotaa eniten demareihin

Tutkimusjohtaja Turjan mukaan erityisesti naiset ja työväestö, osittain myös toimihenkilöt ovat siirtyneet SDP:n äänestäjiksi. Kyselyn tausta-aineistosta ilmenee, että demareihin vuotaa nyt kannattajia tasaisesti kaikista puolueista.

– Tasaista on, mutta perussuomalaiset ovat menettäneet suhteellisesti eniten äänestäjiä SDP:lle.

Turja huomauttaa, että sosiaalidemokraattien kannatus alkaa olla nyt oikealla tasolla pääoppositiopuolueelle.

– Nähtäväksi jää, pysyykö se tässä, vai onko tämä vain tilastopiikki. En kuitenkaan ilmoittautuisi vielä pääministeriksi näillä lukemilla, vaan odottaisin vähän aikaa.

Perussuomalaisten pitäisi löytää kannatusta myös ihmisiltä, joita kiinnostavat muut asiat kuin maahanmuutto.

Tuomo Turja

Päähallituspuolueiden menoa sen sijaan voi kuvailla tasaiseksi tarpomiseksi.

Mittauksen toisena ja kolmantena olevien kokoomuksen ja keskustan kannatus on kuitenkin edelleen hienoisessa laskussa, kun eduskuntavaaleihin on runsas puoli vuotta aikaa.

Kokoomus keräisi nyt 18,9 ja keskusta 17,6 prosenttia äänistä.

Touko Aalto vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Salossa 8. syyskuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vihreiden kannatusluisuun ei helpotusta

Neljäntenä kyselyssä olevan vihreiden tuskien taival saa jatkoa.

Puolueen kannatuksesta hävisi jälleen prosenttiyksikkö kuukaudessa. Nyt vihreille antaisi äänensä 11,6 prosenttia vastaajista.

Laskeva trendi vain jatkuu, koska vihreillä näyttää olevan hieman pasmat sekaisin. Puheenjohtaja Touko Aalto jäi sairauslomalle uupumuksen takia syyskuun puolessa välissä kyselyn teon aikana.

Turja sanoo tämän näkyvän mittauksen viikkotuloksissa.

– Heikoin tulos sijoittuu juuri Aallon sairauslomailmoitukseen. Ulkopuolisille näyttää vähän epäselvältä, kuka puoluetta johtaa tällä hetkellä.

Vihreiden sekaannuksesta hyötyy erityisesti vasemmistoliitto, jonne vuotaa vihreiden kannattajia.

PS:n löydettävä uutta viestiä

Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset kamppailevat viidennestä sijasta.

Syyskuussa vasemmistoliitto onnistui nostamaan suosiotaan 0,7 prosenttiyksikköä, ja kiilasi perussuomalaisten ohi 9,8 prosentin kannatuksella.

– Vasemmistoliiton kannatusnousu tulee lähinnä työväestöä edustavilta vastaajilta. Kun ay-liikettä lähinnä olevat puolueet nostavat kannatustaan, kyse näyttää olevan hallituksen esityksestä irtisanomisen helpottamiseksi, Turja kertoo.

Taitaa olla, ettei aborttia vastustamalla saa hirveän suurta kannatusta Suomessa. Siniset eivät ole olleet esillä oikein mistään muusta.

Tuomo Turja

Perussuomalaiset ovat keskittyneet toistamaan maahanmuuttokriittistä sanomaansa, mikä ei näytä houkuttelevan uusia äänestäjiä puolueeseen.

– Maahanmuuttokriittisille äänestäjille perussuomalaiset ovat oikeastaan ainoa vaihtoehto. Heidän pitäisi löytää kannatusta myös ihmisiltä, joita kiinnostavat muut asiat. Siinä he eivät ole onnistuneet.

Perussuomalaisten kannatus laski hieman, ja on tällä hetkellä 9,3 prosenttia.

Kristillisten Päivi Räsänen halasi Timo Soinia äänestyksen jälkeen eduskunnassa perjantaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Soinin aborttikannat painoivat sinisiä

Pienemmistä puolueista kristillisdemokraatit keräsi syyskuussa 4,1 prosenttia äänistä, kasvua edellisestä mittauksesta 0,6 prosenttiyksikköä. RKP:n kannatus taas laski saman verran: lopputuloksena on 3,7 prosentin kannatus.

Sinisen tulevaisuuden tilanne näyttää edelleen heikolta. Syyskuussa tuli kyselyn jumbosija. Jopa ryhmä muu eli eduskunnan ulkopuoliset pienpuolueet karkasivat sinisten edelle.

Sinisten kannatuksesta hävisi kuukaudessa puoli prosenttiyksikköä, ja jäljelle jäi 1,1 prosenttia. Muutenkaan mittari ei ole heilahtanut kunnolla ylöspäin puolueen olemassaoloaikana: Puolueen kannatus on heitellyt hieman alle prosentin ja runsaan kahden prosentin tuntumassa.

Mittausjaksolle osuu keskustelu ja luottamusäänestys ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttikannanotoista.

– Taitaa olla, ettei aborttia vastustamalla saa hirveän suurta kannatusta Suomessa. Siniset eivät ole olleet julkisuudessa esillä oikein mistään muusta. Heidänkin pitäisi löytää muuta asiaa, Tuomo Turja toteaa.

Siniset puolueena ei vastusta aborttia.

Juttuun lisätty 4.10. klo 13.18 tieto sinisten aborttikannasta.

Lue myös: Analyysi: Antti Rinne opiskelee jo pääministeriksi – SDP johtaa kokoomusta selvästi Ylen tuoreessa kyselyssä

Ylen kannatusmittaus: Vihreiden syöksykierre jatkuu, kamppailu pääministeripuolueen paikasta tiivistyy

Suosittelemme sinulle