Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

"Se voi auttaa, jos keskittyminen ei meinaa pysyä" – Koulukoira Vinski on vakuuttanut oppilaat ja opettajat

Koulukoira hiljentää hälyävän luokan ja rentouttaa rauhattomat oppilaat. Koulukoirista on saatu hyviä kokemuksia eri puolilla Suomea.

Koulukoira Vinski luokassa
Kuva: Laura Valta / Yle
Laura Valta
Avaa Yle-sovelluksessa

KEMI Koulukoira Vinski, 12-vuotias kääpiösnautseri, kerää kaikkien huomion itseensä työpaikallaan Hepolan koululla. Vuodessa on hämmästytty siitä mitä kaikkea pieni nelijalkainen saa aikaan. Vinski on Kemin ensimmäinen koulukoira.

Se hiljentää hälyävän luokan, rentouttaa rauhattomat oppilaat ja tukee sosiaalisia taitoja sekä jopa oppimista. Koko luokka puhaltaa yhteen hiileen ollakseen Vinskin takia hiljaa, mikä parantaa ryhmähenkeä ja oppimisympäristöä.

Koko koulun maskotti on myös tehokas porkkana oppimiseen.

– Vinski on vähän kuin palkinto: kun tehtävät on tehty niin saa silittää Vinskiä. Ja sitten oppilas huomaa, että hei, minä osasinkin tämän, kertoo Vinskin omistaja, opinto-ohjaaja Lea Leminaho.

Kokemukset koulukoirasta ovat olleet niin hyviä Kemin Hepolan koulussa, että toiminta laajenee muuallekin.

Vinski tuo rauhaa ja auttaa keskittymään

Hepolan koulun rehtori, opettajat ja opinto-ohjaaja luettelevat ihastuneina kaikkea mitä Vinski on saanut aikaan. Se kuuntelee pieniä lukijoita, tarjoaa kapinoiville teineille mahdollisuuden olla herkkä ja ottaa vastaan myös korvaan kuiskatut surut.

Myös oppilaat itse ovat huomanneet, että Vinski tuo luokkaan hyviä asioita.

– Ainakin rauhaa, koska silloin kun koira on, niin ei voi huutaa tai möykätä. Pitää olla ihan rauhassa, sanoo nelosluokkalainen Ella Leskelä.

– Se voi auttaa, jos vaikka keskittyminen ei meinaa pysyä, niin sitä voi rapsutella. Ja se voi auttaa stressissä, luettelee puolestaan Minka Mononen.

Koulukoira lukevien lasten keskellä
Yksi Vinskin tehtävistä on toimia lukukoirana. Hepolan koulun nelosluokkalaiset lukevat vuorotellen. Kuva: Laura Valta / Yle

Muutkin koulut haluavat koulukoiran

Koulukoirista on saatu valtavan hyviä kokemuksia eri puolilla Suomea. Myös Kemissä toiminta laajenee ja Vinski alkaa tänä syksynä vierailla myös Syväkankaan koululla.

Enemmänkin olisi kysyntää, mutta Vinski ei joka paikkaan voi mennä. Se käy Hepolassa ja Syväkankaalla kerran tai kaksi kuukaudessa, mikä on koiralle sopiva tahti.

– Pitää muistaa, että koiran pitää olla jonkun testauksen käynyt. Esimerkiksi Vinski on käynyt Kennelliiton kaverikoiratestauksen. Mikä tahansa ei koira voi tulla kouluun, Leminaho muistuttaa.

Suosittelemme sinulle