Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Helsinkiin kohoaa jopa 180 metriä korkea torni – katso miltä tulevaisuuden Pasila näyttää

Pasilansillan eteläpuolelle suunnitellaan yhdeksää tornitaloa. Torneista viisi sijoittuu Veturitien länsipuolelle, yksi keskialueelle ja kolme radan itäpuolelle.

Trigoni, YIT:n ehdotus Helsinki High-rise -kilpailuun. Ilmaperspektiivi kohti Torniaukiota.
Kuva: YIT yhteistyössä Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy:n kanssa.
Saga Mannila
Avaa Yle-sovelluksessa

Keski-Pasilaan rakennettavan tornialueen toteuttajaksi esitetään YIT Rakennus Oy:tä. Yhtiö voitti Helsingin kaupungin ja Senaatti-kiinteistöjen järjestämän Helsinki High-rise -kilpailun Trigoni-nimisellä ehdotuksellaan.

Ensimmäisenä rakennettavalle aloitusalueelle sijoittuu kaksi tornia, jotka ovat 51- ja 40-kerroksiset. Korkein torni on 180 metriä korkea. Tornien ylimpiin kerroksiin suunnitellaan asuntoja ja alempiin toimistotiloja sekä hotelli.

Trigoni, YIT:n ehdotus Helsinki High-rise -kilpailuun. Perspektiivikuva lounaasta.
Pasilaan kohoaa suunnitelmien mukaan yhdeksän tornitaloa. Kuva: YIT yhteistyössä Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy:n kanssa

Aloitusalue sijaitsee Pasilansillan eteläpuolella Pasilankadun ja Veturitien välissä, ja sen rakennusoikeus on noin 67 000kerrosneliömetriä.

Torneja kiertävään 2–3-kerroksiseen jalustaosaan sekä jalankulkualueiden alle sijoittuu lisäksi liiketiloja ja muun muassa kylpylä. Tornitalojen keskelle muodostuu julkinen aukio, joka on suunnilleen samassa tasossa Pasilansillan kanssa.

Kilpailutyöt arvioi kilpailun arviointiryhmä, johon kuului Senaatti-kiinteistöjen ja Helsingin kaupungin edustajat. Lisäksi arvioinnissa oli mukana Suomen Arkkitehtiliiton SAFAn nimeämät edustajat sekä muita asiantuntijoita.
Tältä torniaukio näyttäisi YIT:n havainnekuvan mukaan. Kuva: YIT yhteistyössä Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy:n kanssa.

Koko tornialue kattaa Pasilansillan eteläpuolisen alueen Pasilankadulta Ratapihantielle ja käsittää 150 000–200 000 kerrosneliömetriä asuin-, toimisto- ja liiketiloja. Hankkeen pääsuunnittelijana on arkkitehtitoimisto Lahdelma-Mahlamäki.

Kilpailun toiseen vaiheeseen valikoitui neljä ehdotusta, mutta finaalivaiheessa lopullinen päätös tehtiin Skanskan ja YIT:n välillä kahden rakentajan jättäydyttyä pois kilpailusta.

Etelä-Pasila, Skanska Talonrakennus Oy:n, Skanska CDF Oy:n ja Sato-Rakennuttajat Oy:n ehdotus Helsinki High-rise -kilpailuun.
Havainnekuva Skanskan ehdotuksen mukaisesta Keski-Pasilasta. Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA Oy

Kilpailutyöt arvioi kilpailun arviointiryhmä, johon kuului Senaatti-kiinteistöjen ja Helsingin kaupungin edustajien lisäksi Suomen Arkkitehtiliiton SAFAn nimeämiä edustajia sekä muita asiantuntijoita. Ryhmän mukaan YIT:n suunnitelman rakennukset näyttävät harmoniselta erityisesti Kalasataman ja keskustan suunnasta.

– Tornialue täydentää hienosti uutta Pasilaa, josta on rakentumassa tärkeä liikenteen solmukohta sekä elävä työnteon, asumisen ja kaupunkielämän keskus, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoo tiedotteessa.

Pasilan asukasmäärä aiotaan kaupungin mukaan(siirryt toiseen palveluun) jopa kolminkertaistaa 30 000:een vuoteen 2040 mennessä. Kaupunginosan kaavaillaan myös siinä vaiheessa tarjoavan työpaikan yli 50 000:lle ihmiselle.

Voittajan valinnasta ja aloitusalueen toteutussopimuksesta päätetään lopullisesti Helsingin kaupunginvaltuustossa ja eduskunnassa.

Voittajatyön pohjalta laaditaan asemakaava, joka luo edellytykset aloitusalueen toteuttamiselle. Rakentamisen on tarkoitus käynnistyä vuonna 2020–2021.

YIT rakentaa myös Tripla-ostoskeskusta Pasilaan.

Trigoni, YIT:n ehdotus Helsinki High-rise -kilpailuun. Talvinäkymä Veturipuistosta Länsialueelle.
Talvinäkymä Veturipuistosta Länsialueella. Kuva: YIT yhteistyössä Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy:n kanssa.

Lue myös:

Värikkäässä Pasilassa asuu kohta pikkukaupungin verran ihmisiä – Asukasyhdistys älähtää: Euroja riittää uuteen, mutta vanha uhkaa rapistua (26.4.2018)

Pasilan historialliset veturitallit etsivät tulevaisuuttaan tornitalojen varjossa (20.2.2018)

Onko kaupunkisi korkein talo ruma? Se voi johtua rakennuttajan ahneudesta, väläyttää professori (26.2.2018)

2020-luvun Pasilan ulkomuodosta kilpaillaan jo: tornitaloalueen tulevaisuudesta nokittelee neljä suunnitelmaa (5.10.2017)

Maan alla huhkii 160 työntekijää kolmessa vuorossa – Katso, miten uusi Pasila kohoaa (3.2.2017)

Suosittelemme