Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Saudi-Arabian kruununprinssi taiteilee nykyajan ja itsevaltiuden välillä

Saudi-Arabian nuoren johtajan, kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kuherruskuukausi länsimaiden ja myös Yhdysvaltojen kanssa on hiipumassa. Saudien heikot ihmisoikeudet ovat nousseet päivittäisiksi aiheiksi maailmalla.

Kuvituskuva
Harri Vähäkangas,
Pirkko Pöntinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Karannut, pidätetty vai kaapattu takaisin kotimaahansa?

Vielä pari päivää sitten sauditoimittaja Jamal Khashoggin tunsivat lähinnä kansainvälisten laatumedioiden lukijat ja Lähi-idän tapahtumia seuraava yleisö. Nyt hänen Saudi-Arabiaa käsitteleviä kriittisiä kolumnejaan etsitään ja luetaan nettihauilla ympäri maapalloa. Myös miestä itseään etsitään, mutta huomattavasti pienemmästä piiristä.

Valvontakameroiden ja naisystävän mukaan toimittaja Khashoggi astui tiistaina Saudi-Arabian konsulaatin portista sisään Istanbulissa järjestämään avioeropapereitaan päästäkseen uudestaan naimisiin.

Puoli vuorokautta myöhemmin morsian odotti yhä portilla, mutta sulhasta ei näkynyt. Naisystävän ja Turkin viranomaisten mukaan kolumnisti ei ole tullut konsulaatista ulos, saudien mielestä on. Saudit sanovat tutkivansa asiaa.

Jamal Khashoggi
Sauditoimittaja Jamal Khashoggi työskenteli yhdysvaltalaisen Washington Postin kolumnistina. Kuva: Ali Haider / EPA

Toimittaja Khashoggi on vuoden ajan kirjoittanut mm. Washington Postiin kriittisiä tekstejä kotimaastaan ja sen yksinvaltaisesta kuningashuoneesta, nuoresta kruununprinssi Mohammed bin Salmanista, talouden suurisuuntaisesta uudistusohjelmastaja kruununprinssin hyökkäyssodasta Jemeniin.

Toisinajattelijoita pidätetty jo useita

Washington Post kytkee Khashoggin katoamisen sarjaan muiden saudiaktivistien viimeaikaisia katoamisia ja pidätyksiä.

Saudi-Arabia pidätti alkukesästä 17 ihmistä, oman ilmoituksensa mukaan juonittelusta kuningaskuntaa vastaan. Lisäksi 11 aktivistia pidätettiin naisten oikeuksien puolustamisesta.

Kuolemantuomiota valtio hakee viidelle aktivistille, heidän joukossaan on ensimmäisen kerran naisaktivisti.

Odotukset uudistuksista ovat kovia

Saudi-Arabia on muutoksessa, jota kruununprinssin on vaikea enää pitää otteessaan.

Etenkin nuorten odotukset ovat korkealla ja kruununprinssillä on näyttämisen halu. Samalla talous alkaa nikotella öljytulojen hiipuessa. Sotatoimien menestys ja osumatarkkuus Jemenissä riippuu Yhdysvaltojen logistisesta sotilasavusta ja kulloisenkin presidentin mielenlaadusta.

Vaikka muodollisesti presidentti Donald Trumpin vierailu Saudi-Arabiassa keväällä 2017 sujui loisteliaassa yhteisymmärryksessä, ei vierailun tähdestä jäänyt epäselvyyttä.

Mohammed bin Salman ja Donald Trump
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat myös maaliskuussa 2018 Washingtonissa. Kuva: Kevin Dietsch / EPA

Presidentti Trump kuittaili pitkin matkaa kruununprinssille, kuinka tämän asema ja sotatoimet ovat riippuvaisia Yhdysvaltojen tuesta. Tämän on täytynyt olla piinallista kuultavaa Mohammed bin Salmanille, joka tietää, että öljyntuotantoon perustuva valtiontalous on kuihtunut jo vuosikausia.

Saudi-Arabian talousvaikeudet todellisia

Jo kolmatta vuotta jatkuva Jemenin sota on maksanut miljardeja ja heikäntynyt valuutta rialia.

Yhdysvaltalaisen Brookings Instituutin tutkijan mukaan 700 miljardin käteisvarannosta Saudi-Arabia on kolmessa vuodessa kuluttanut jo kolmanneksan.

Valtion todellisen tulonlähteen, öljy-htiö Aramcon vieminen pörssiin ja osittainen yksityistäminen lykkääntyi jälleen elokuussa kaikessa hiljaisuudessa.Saudi-Arabia oli suunnitellut saavansa siitä jopa sata miljardia dollaria.

Lykkäys merkitsee, että kruununprinssin taloushankkeet eivät ole niin suuressa suosiossa kuin Mohammed bin Salman itse antaa ymmärtää.

Ulkopuolinen kritiikki lisääntyy

Saudi-Arabiassa pidetään amerikkalaisista, mutta ei aina Yhdysvaltojen johtajista ja politiikasta.

Kuluvan vuoden aikana asiantuntijapiireissä Yhdysvalloissa on noussut avoin vaatimus siihen, että Saudi-Arabia olisi painostettava lopettamaan Jemenin pommitukset. Jemenin sodan mielettömyys ja inhimillinen katastrofi ovat jakaneet myös islamilaisen maailman. Sotaa ei voiteta taistelemalla.

Kruununprinssi Mohammed bin Salmanin neuvonantajat eivät ole uskaltaneet tai osanneet kertoa, että kruununprinssin tekemät muutokset nostattavat väistämättä ulkopuolisten mielenkiintoa myös hänen johtamistapaansa.

Kun avautuu maailmalle, on kestettävä myös sieltä tuleva arvostelu. Tästä kaikesta toimittaja Jamal Khashoggi kirjoitti. Samalla hän vakuutti, että hänen tarkoituksensa ei ole kaataa Saudi-Arabiaa vaan auttaa sitä demokratisoitumaan.

Lue lisää:

Jemenin kriisiin on sotkeutunut kymmenkunta valtiota – miksi rutiköyhän maan aavikoista taistellaan verisesti?

Suosittelemme sinulle