Hyppää sisältöön

Omia aikojaan syttynyt sähköpyörä tuhosi talon kauppareissun päätteeksi – maahantuoja määrättiin korvauksiin oikeudessa

Mies ehti viedä ostokset jääkaappiin, kun tuli oli jo irti.

Polkupyörän akku sytytti rajun rivitalopalon Nurmijärvellä vuonna 2015. Kuva: Yle

Helsingin hovioikeus on tuominnut sähköpolkupyöriä maahantuovan yrityksen vahingonkorvaukseen sähköpolkupyörän aiheuttamasta rivitalon tulipalosta, selviää hovioikeuden tuomiosta.

Myös käräjäoikeus oli tuominnut maahantuontifirman korvauksiin.

Vuonna 1999 rakennetussa rivitalossa syttyi tuhoisa tulipalo Nurmijärvellä vuonna 2015. Rakennuksen tuhonnut palo sai alkunsa sen jälkeen kun pyörän omistaja oli käynyt ruokaostoksilla.

Noin kymmenen kilometrin kauppareissun jälkeen pyörän häkkivarastoon vienyt mies kertoi käräjäoikeudessa, ettei hän huomannut ennen paloa mitään erikoista.

– Hän ei huomannut, että virta-avain olisi ollut lämmennyt. Hän ei koskenut akkukoteloon, eikä hän laittanut pyörää lataukseen, käräjäoikeuden tuomiossa todetaan.

Vuonna 2014 hankittu pyörä oli miehen mukaan kuin uusi. Sillä oli ajettu noin 500–1 000 kilometriä, ja se toimi normaalisti. Mies asetti pyörän varaston seinustalle, lukitsi varaston oven ja meni kotiinsa sisään.

– Hän vei ostokset, pari kassillista, jääkaappiin, ja siinä meni aikaa noin 5 minuuttia, minkä jälkeen hän meni takapihalle. Ei ollut mennyt aikaa kuin noin 5–10 minuuttia, kun tuli oli irti, tuomiossa sanotaan.

Maahantuoja: Täytti turvallisuusvaatimukset

Hovioikeus katsoi, että palo sai alkunsa sähköpyörästä, jonka virta oli omistajan mukaan kytketty pois.

Maahantuontifirman mukaan pyörän lyijyakku täytti kaikki turvallisuusvaatimukset eikä palo voinut saada alkuaan pyörästä.

Asiassa jäikin kokonaan selvittämättä, miten tulipalo oli teknisesti saanut sähköpolkupyörässä alkunsa. Muun muassa palonsyyntutkimuksen perusteella oikeus kuitenkin katsoi, että polkupyörän varastoon laittamisen ja palon syttymisen välillä on ollut selvä ajallinen ja paikallinen yhteys.

Pyörä ja erityisesti sen akkupaketti virtalukkoineen taas sijaitsivat palon syttymispaikassa.

– Maahantuojan esittämä näyttö lyijyakulla varustettujen polkupyörien ja kyseisen pyörämallin yleisestä turvallisuudesta ei riittänyt osoittamaan, että tässä asiassa tulipalo ei olisi voinut saada alkuaan kyseisestä polkupyörästä, oikeus toteaa.

Oikeus katsoi, että koska tulipalo oli saanut alkunsa pyörästä, oli siinä tuotevastuulain tarkoittama turvallisuuspuute.

Käräjillä tuomittujen vajaan 700 000 euron korvausten sijaan hovioikeus määräsi maahantuojan maksettavaksi vajaan puolen miljoonan korvaukset. Hovioikeus kohtuullisti käräjäoikeuden tuomitsemaa korvaussummaa siksi, että rakennuksen puutteellinen paloeristys oli vaikuttanut tulipalon leviämiseen ja vahingon laajuuteen.

Lue myös:

Polkupyörän akku sytytti rajun rivitalopalon Nurmijärvellä

Asiantuntija Nurmijärven tulipalosta: Erittäin poikkeuksellinen syttymissyy

Suosittelemme sinulle