Runsas kuukausi sitten Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n seinämässä havaittiin pieni reikä, jonka alkuperää on selvitelty siitä lähtien.
Reikä löytyi, kun avaruusasemalla huomattiin ilmanpaineen vähenevän hitaasti tuntemattomasta syystä. Pian syyksi selvisi halkaisijaltaan kaksimillinen reikä, joka löytyi ISS:n venäläiseen Rassvet-moduuliin kytketystä Soyuz-avaruusaluksesta.
Alkuun ajateltiin, että reiän olisi aiheuttanut avaruusalukseen törmännyt pieni meteori. Pian selitys kuitenkin hylättiin, ja Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin johtaja Dmitri Rogozin ilmoitti, että kyse on poralla aikaansaadusta reiästä.
Sen yllättävä ilmaantuminen Soyuzin seinämään luvattiin selvittää.
Rogozinin kerrottiin tuolloin sanoneen, että Soyuzin valmistajayhtiön Energian kunnia-asia on löytää reiän aiheuttaja sekä selvittää, syntyikö reikä vahingossa vai tehtiinkö se tahallisesti ja tehtiinkö se avaruudessa vai Maan päällä.
Lisäkierroksia outoon tapaukseen saatiin, kun pian tämän jälkeen venäläisessä Kommersant-lehdessä spekuloitiin, että reiän olisi porannut Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan astronautti, joka oli sairastunut ja siksi koti-ikäväinen. Mitään näyttöä tällaisesta ei ole esitetty.
Uutistoimisto RIA Novostin selitys taas oli, että kyseessä oli rakentajan virhe, jota hän oli yrittänyt paikata erikoisliimalla.
Roskosmos ja Nasa julkaisivat 13. syyskuuta yhteisen lausunnon, jossa reiän syntyä sovittiin selvitettävän yhdessä.
Nasassa yllätyttiin Roskosmosin ulostulosta
Roskosmosin Rogozin kertoi maanantaina tv-haastattelussa tutkijoiden saaneen työnsä tehtyä ja päätyneen siihen, että kyse ei ole Soyuzin rakentamisen yhteydessä sattuneesta virheestä. Se, missä reikä tehtiin, selvitetään seuraavassa tutkimuksessa, hän lupasi.
Osa mediasta on ymmärtänyt Rogozinin tarkoittaneen, että reikä olisi aiheutettu tahallisesti. Tämä oli muun muassa New York Postin ja Phys-org-sivustojen tulkinta.
Sen sijaan esimerkiksi Sciencealert.comissa päädyttiin päinvastaiseen tulkintaan. Valmistuksen yhteydessä syntyneen reiän poissulkeminen ei sen mielestä oikeuta tulkitsemaan Venäjän näkemykseksi, että kyse olisi tietoisesta sabotaasista.
Joka tapauksessa Nasassa yllätyttiin Rogozinin puheista. Se kommentoi Rogozinin puheita kuitenkin niin, ettei hän välttämättä olisi tarkottanut reiän syntyneen tarkoituksellisesti ja pahoin aikein.
Nasa muistuttaa, että se tutkii tapahtunutta yhdessä Roskosmosin kanssa syyn selvittämiseksi.
Jos ei avaruudessa, niin missä sitten?
Ajatus, että reikä porattiin avaruudessa, on Sciencealertin mielestä vähiten todennäköinen vaihtoehto. Kukaan henkeään arvostava astronautti tuskin ryhtyisi poraamaan ISS:llä, koska lähes painottomassa tilassa metallilastut voisivat ajelehtia avaruusaseman herkkiin instrumentteihin ja rikkoa niitä.
Toiseksi poraaminen voisi olla teknisesti hankalaa: Poraa olisi painettava voimalla ja samaan aikaan pidettävä itseään paikallaan toisella kädellä. Painottomissa oloissa se olisi hankalaa.
Soyuzin poraaminen on voinut tapahtua muuallakin maanpinnalla kuin rakettitehtaalla Samarassa Venäjällä. Vahingoittaminen saattoi tapahtua laukaisupaikalla Baikonurissa Kazakstanissa tai jossain vaiheessa siirtoreitin varrella.
Sekä Nasan astronautit että Roskosmosin kosmonautit ovat tiukasti kiistäneet, että ISS:n miehistöllä olisi mitään tekemistä reiän kanssa tai että aluksen ilmapiirissä olisi kitkaa.
Asia noussee joka tapauksessa esille, kun Nasan tuore pääjohtaja Jim Bridestide matkustaa ensi viikolla tapaamaan Roskosmosin Rogozinia.
Lue myös: