Hyppää sisältöön

Rinne tyytyväinen SDP:n kannatushyppäykseen: "Ihmiset alkavat nähdä, että tuossa on joukkue, jolla on visio 2030-luvulle"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo myöntää, että kuohunta irtisanomislain ympärillä saattaa olla yksi syy siihen, miksi SDP:n kannatus nousee.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puhuu eduskunnan täysistunnossa. Hallituksen aitiossa keskustan ja kokommuksen puheenjohtajat Juha Sipilä ja Petteri Orpo. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on tyytyväinen puolueen saamaan kannatuslukuun Ylen tänään julkistetussa kannatusmittauksessa. SDP:n kannatus pomppasi mittauksessa 2,3 prosenttiyksikköä 22,6 prosenttiin.

Rinne uskoo, että puolueen kannatuksen nousu johtuu siitä, että SDP on pitänyt esillä useita asiakysymyksiä liittyen muun muassa koulutukseen, perhevapaisiin ja sosiaaliturvaan.

– Luulen, että nämä kaikki vaikuttavat tällä hetkellä siihen, että ihmiset alkavat nähdä, että tuossa on joukkue jolla on visio 2030-luvulle, sanoi Rinne torstaina eduskunnassa ennen puolueen eduskuntaryhmän kokousta.

Rinne myöntää, että hallituksen ajama kiistelty irtisanomislaki on ollut omiaan nostamaan juuri SDP:n suosiota.

– Varmaan se on osatekijä. SDP mielletään palkansaajapuolueeksi ja sitä me ollaankin.

Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on tällä hetkellä pohjamudissa. Rinne löytää siihen selkeän syyn.

– Tässä tilanteessa näkyy selkeästi se, että hallitus on epäonnistunut eriarvoisuuden kitkemisessä ja siltä puuttuu näköala tulevaisuuteen.

Demarit ovat pitäneet Ylen kannatusmittausten ykköspaikkaa toukokuusta lähtien. SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden yhteenlaskettu kannatus on 44 prosenttia. Seuraavaksi pääministeriksi vahvoilla oleva Rinne ei kuitenkaan suostu arvailemaan tulevaa hallituspohjaa.

– Käydään nyt vaalit. Yhtään ääntä ei ole vielä gallupien pohjalta annettu, Rinne totesi nauraen.

Orpo: "Tässä on ollut haastavia aikoja"

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo olevansa tyytymätön puolueen kannatuslaskuun mittauksessa. Hän kuitenkin huomauttaa, että kokoomuksen kannatus laski vain vähän, 0,1 prosenttiyksikköä. Kokoomus sai mittauksessa 18,6 prosentin kannatuksen.

– Tässä on ollut haastavia aikoja, isoja asioita eduskunnassa, ne varmaan vähät painavat kannatusta, Orpo totesi eduskunnassa torstaina.

Orpo sanoo kuitenkin olevansa tyytyväinen siihen tilaan missä Suomi nyt on. Hän arvioi, että kokoomuksen kannatus alkaa jälleen nousta, kun eduskuntavaalit lähenevät.

– Luotan, että hyvällä työllä ja aikanaan, kun päästään oikeasti vaalitaistoihin kertoen mitä aiomme ensi vaalikaudella tehdä, niin kyllä se [kannatus] siitä kääntyy.

Orpo myöntää, että kuohunta irtisanomislain ympärillä saattaa olla yksi syy siihen, miksi SDP:n kannatus on vahvassa noususuunnassa. Tämän enempää hän ei halua arvioida muiden puolueiden tekemisiä.

– Keskitytään nyt isänmaan asioiden hoitamiseen ja katsotaan gallupeja sitten vaali-iltana, Orpo totesi.

Ohisalo: Vihreiden kannatuspotentiaali suurempi

Kannatusmittauksessa vihreitä kannatti 11,6 prosenttia. Puolueen kannatuksesta hävisi kuukaudessa taas prosenttiyksikkö. Vielä vuosi sitten syyskuussa vihreät oli kannatusmittauksessa Suomen toiseksi suurin puolue.

Puheenjohtajan tehtävässä sairauslomalla olevaa Touko Aaltoa sijaistava Maria Ohisalo myöntää, että vihreiden alhainen kannatus harmittaa. Hänen mukaansa vihreiden kannatus on kuitenkin paljon suurempi kuin mitä se kannatusmittauksissa näyttää.

Ohisalo uskookin, että vihreiden kannatus alkaa vielä nousta.

– Nyt on tehtävä tosi paljon enemmän töitä sen eteen, että meidän kaikista keskeisimmät teemat eli ilmastonmuutos, köyhyyden torjunta ja koulutuksen kunnianpalautus näkyvät joka paikassa, Ohisalo kommentoi eduskunnassa torstaina.

Lue myös:

"Puolueiden kannatusosuutta ei kannata kirkossa kuuluttaa" – tutkija muistuttaa, että neljä vuotta sitten kannatus muuttui ennen vaaleja melkoisesti eri puolueilla

Ylen kysely: Demareiden suosiossa yllätyshyppäys, vihreiden kannattajapako vain kiihtyy

Suosittelemme sinulle