Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kelan kilpailutukset ovat jälleen joutuneet arvostelun kohteeksi: Vaikeavammaisten lasten perheet ihmeissään

Kela vakuuttaa, että myös kuntoutuksen laatuun on kiinnitetty huomiota.

Fysioterapeutti Jaakko Lähde ohjaa asiakasta.
Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutukset herättävät huolta erityisesti lasten parissa työskentelevissä fysioterapeuteissa. Kuva: Jenni Joensuu / Yle
Robert Sundman
Avaa Yle-sovelluksessa

Kelan kilpailutukset ovat jälleen joutuneet arvostelun kohteeksi. Esimerkiksi Lasten Omaishoitajat ry on ilmaissut huolensa vaikeavammaisten lasten fysioterapiasta, jota ei kilpailutusten vuoksi pian harjoitakaan ehkä tuttu terapeutti.

Osa kuntoutuksen palveluntuottajista vaihtuu ensi vuoden alussa. Kaikki vanhat tuottajat eivät pystyneet vastaamaan Kelan uusiin kilpailutuskriteereihin, joissa hinta on nostettu laatua tärkeämmäksi.

– Kela ei ollut kiinnostunut siitä, millaista koulutusta tai erityisosaamista tekijöillä on, kritisoi Lasten Fysioterapia ry:n puheenjohtaja Reetta Tuomisto Ylelle.

Uudessa kilpailutuksessa painotettiin ensimmäistä kertaa hintaa 80 prosenttia ja laatua 20 prosenttia. Lasten Fysioterapia ry mainitsee tiedotteessaan Kelan eteläisen vakuutuspiirin kilpailutuspäätöksestä, joka pudotti 140 fysioterapian palveluntuottajaa kuntoutuksen ulkopuolelle.

Kela tekee kilpailutukset vakuutuspiireittäin.

"Joillain paikkakunnilla ei ole yhtään lastenneurologiaan erikoistunutta palveluntuottajaa"

Myös Suomen Kuntoutusyrittäjät ry on kritisoinut Kelan menettelyä.

Yhdistys kirjoittaa tiedotteessaan, että joillakin paikkakunnilla Kelan kilpailutuksessa hyväksymien terapeuttien joukosta ei löydy yhtään ainoaa lastenneurologiaan erikoistunutta palveluntuottajaa.

– Niin vaikeavammaisten lasten perheiden kuin heille kuntoutuspalveluja tuottavien, pitkälle erikoistuneiden terapeuttien huoli ja hämmästys on suuri.

Kelan etuuspäällikkö Tuula Ahlgren ei osaa ottaa kantaa yksittäisten alueiden kilpailutustilanteisiin.

– Terapeuttien vähimmäisvaatimuksena on kuitenkin tietty peruskoulutustaso, ja lisä- sekä täydennyskoulutus on huomioitu erikseen myös tässä kilpailutuksessa, Ahlgren sanoo.

– Kaikissa kilpailutuksissa laatu on kuvattu melko korkeaksi palvelukuvaukseen.

Ahlgrenin mukaan kilpailutuksessa on tosiaan painotettu aiempaa enemmän hintaa, mutta ensi kertaa otettiin huomioon myös maantieteellinen kattavuus.

– Se on selkeä uudistus, jonka olemme kilpailutukseen tehneet.

Etelässä ja idässä päätökset tehtyinä, keskisessä Suomessa käsittely kesken

Kelan mukaan lääkinnällisen kuntoutuksen hankintapäätökset on nyt tehty eteläisessä Suomessa, mutta kaikkia päätöksiä ei olla vielä postitettu.

Itäisessä vakuutuspiirissä on tehty suurin osa päätöksistä, läntisessä Suomessa noin puolet ja pohjoisessa kolmasosa. Keskisessä vakuutuspiirissä päätöksiä ei ole vielä tehty.

Mikäli terapeuttia ei hyväksytty palveluntuottajaksi tässä kilpailutuksessa, ei hänellä ole Kelan Tuula Ahlgrenin mukaan muuta vaihtoehtoa kuin odottaa seuraavaan kilpailutukseen.

Reetta Tuomisto ei tähän ole tyytyväinen.

– Terapiasuhteiden katkeaminen voi olla kohtalokasta jopa vuosiksi. Kestää kuitenkin aikaa ennen kuin uusi terapeutti pystyy muodostamaan luottamus- ja vuorovaikutussuhteen. Tämä ei siis koske pelkästään ammattilaisia, vaan ennen kaikkea asiakkaita, hän sanoo.

Lue lisää:

Kela muutti 38 000 suomalaista koskevan terapiakilpailutuksen kriteerejä – hinta nostettiin laadun edelle

Suosittelemme