Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Katso video: Päivälleen kymmenen vuotta sitten maailman talous oli tuntien päässä romahduksesta – näin finanssikriisi syntyi ja eteni

Finanssikriisin tapahtumat vaikuttavat yhä edelleen ihmisten elämään. Tämä video avaa kriisin syitä ja syksyn 2008 dramaattisia tapahtumia.

Pankkien salainen pelastaja
Esko Varho
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesken EU:n valtiovarainministerikokouksen Iso-Britannian valtiovarainministeri Alistair Darlingin yksityissihteeri tuli vaatimaan ministeriä puhelimeen.

Oli lokakuun kahdeksannen päivän aamu vuonna 2008. Valtiovarainministerit olivat koolla Luxemburgissa. Kokouksen tunnelma oli äärimmäisen kireä.

Maailman talous oli heilunut yhä pahenevassa finanssikriisissä jo kolme viikkoa.

Soittaja oli Royal Bank of Scotlandin (RBS) hallituksen puheenjohtaja Tom McKillop. McKillop kertoi ministeri Darlingille, että pankista vedettiin miljarditolkulla rahaa ulos. Rahat loppuisivat parin–kolmen tunnin päästä.

– RBS oli silloin maailman suurin pankki, Alistair Darling muistelee oheisella videolla.

– Ajatelkaa, jos se olisi sulkenut ovensa ja pistänyt pankkiautomaatit kiinni? Seurauksena olisi ollut paniikki. Ihmiset olisivat ajatelleet: "Jos noin voi käydä RBS:lle, miten minun pankkini?"

Iso-Britannian sosialistihallitus joutui runnomaan läpi jättiläismäisen pankkituen.

Video avaa kriisin taustoja ja kulissien takaisia tapahtumia

Oheisessa A-studion reportaasissa Alistair Darling kertoo tunnelmistaan finanssikriisin ytimessä.

Jutussa avataan syitä siihen, miksi finanssikriisi oikeastaan syntyi.

Se kertoo myös, kuinka eurooppalaisia pankkeja pelasti kulisseissa yllättävä taho – Yhdysvaltain keskuspankki. Yhdysvaltain keskuspankin salaiset operaatiot tulivat julki vasta vuosia myöhemmin. Pankin johdolla ei ollut aikomustakaan kertoa niistä edes kongressin poliitikoille, veronmaksajista puhumattakaan.

Finanssikriisin jäljet näkyvät edelleen

Syksyn 2008 tapahtumat vaikuttavat edelleen meidän kaikkien elämään. Esimerkiksi pari vuotta myöhemmin alkanut eurokriisi oli suoraa seurausta finanssikriisistä.

Finanssikriisi vaikutti myös ratkaisevasti populismin nousuun Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Pankkien jättiläismäinen pelastaminen synnytti valtavan kiukun eliittejä kohtaan. Nimenomaan eliitin lukema vaikutusvaltainen Financial Times -lehti huomautti vastikään, että populismin nousun ei olisi pitänyt tulla kenellekään yllätyksenä.

Suurempi ihme olisi ollut, mikäli niin ei olisi käynyt.

Politiikka ei ole muuttunut

Financial Timesin pääkolumnisti, arvostettu Martin Wolf kirjoitti pari viikkoa sitten, että toisin kuin 1970-luvun suuri talouskriisi, vuoden 2008 finanssikriisi ei ole johtanut muutoksiin talouspoliittisessa ajattelussa.

”Finanssikriisi oli vapaan markkinatalouden jättiläismäinen epäonnistuminen, joka seurasi eriarvoistumisen kasvun kautta monissa maissa. Silti, toisin kuin 1970-luvulla, politiikan tekijät eivät juuri ole kyseenalaistaneet valtioiden ja markkinoiden välisiä rooleja. Vallitseva oppi tarkoittaa edelleen ”rakenneuudistuksilla” alempia veroja ja työmarkkinoiden sääntelyn purkamista. Sitkeä usko kriisiä edeltäneisiin viisauksiin on hämmästyttävää. ”

Näin kirjoitti siis Euroopan vaikutusvaltaisimman lehden, vahvasti markkinaliberalismia tukevan Financial Timesin pääkolumnisti.

A-studion reportaasin lopussa Iso-Britannian finanssikriisin aikainen pääministeri Gordon Brown varoittaa, että maailma on sokeasti marssimassa kohti uutta kriisiä.

Lue lisää:

Koko huone hiljeni eikä kukaan tiennyt, mitä sanoa – neljä silminnäkijää kertoo, miltä tuntui, kun maailman rahamarkkinat syöksyivät sekasortoon

Analyysi: Populismi uhkaa demokratiaa – ja noudattaa aina samaa kaavaa

"Uusi ja entistä suurempi romahdus on tulossa" – satoja pankkiireja haastatellut toimittaja järkyttyi

Suosittelemme