Hyppää sisältöön

Koululle lahjoitettiin satojen eurojen riistakamera, jotta nuoret innostuisivat metsästämisestä – tallensi kokonaisen hirviperheen

Nuoret suuntaavat entistä harvemmin metsälle. Nyt kokeillaan uutta taistelukeinoa innostuksen lisäämiseksi.

Kajaanilaisen Jormuan koulun oppilaat ovat ihmetelleet riistakamerassa näkyviä hirviä. Kuva: Jormuan koulu

KAJAANI Oppilaat ovat vieneet riistakamerat metsään noin kilometrin päässä koululta. Paikka on salainen, ja sen tietävät vain oppilaat sekä opettajat.

– Tarkkaa paikkaa en paljasta, jotta vältyttäisiin ilkivallalta, sanoo kajaanilaisen Jormuan koulun rehtori Jaakko Vehkaperä.

Kameran kuva menee automaattisesti opettajan sähköpostiin, ja oppilaat voivat tarkkailla luonnon elämää luokassa.

Hirvi houkutellaan paikalle suolakiven avulla. Kuva: Jormuan Koulu

Riistakamerat tuovat lisämausteen opetukseen. Moni Jormuan koulun oppilas on yllättynyt, miten isoja eläimiä liikkuu koulun lähellä, vaikka niitä ei tavallisesti pihapiirissä huomata.

– Varsinkin nuo sarvipäät eli isot hirvet ovat yllättäneet. En arvannut, että siellä noin isoja hirviä liikkuu, sanoo viidesluokkalainen Jaakko Haataja.

Riistakamera tallentaa eläinten liikkeitä metsässä, ja kuva menee suoraan opettajan sähköpostiin. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Riistanhoitoyhdistys on luovuttanut kolmelle kajaanilaiselle alakoululle 300–400 euroa maksavat riistakamerat, joiden toivotaan herättävän kiinnostusta luontoa ja eläimiä kohtaan.

– Haluamme, että nuoret innostuisivat metsästyksestä ja saisivat hienon harrastuksen, sanoo Kajaanin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Matti Kulju.

Riistanhoitoyhdistyksen mukaan muualla Suomessa riistakameroita ei ole annettu koulujen käyttöön.

Kilpailu nuorten vapaa-ajasta on kova

Suomessa metsästyskortin lunastaneiden määrä on pysynyt samana viimeiset 25 vuotta – silti metsällä on viime vuosina käynyt vähemmän porukkaa. Tämä on huomattu sekä Luonnonvarakeskus Lukessa (siirryt toiseen palveluun) että Kajaanin riistahoitoyhdistyksessä (siirryt toiseen palveluun). Erityisesti nuorten metsästäjien määrä on pudonnut dramaattisesti, mikä huolestuttaa riistanhoitoyhdistystä.

Jormuan koulun riistakameraan tallentui jopa kokonainen hirviperhe. Kuva: Jormuan koulu

Nuorten metsästysinnon vähenemisen syynä voi olla harrastusmahdollisuuksien lisääntyminen. Riistakameroiden toivotaan kiinnostavan tekniikasta innostuneita koululaisia.

– Monelle lapselle tietotekniikka ja pelit ovat tärkeitä. Sitä vastaan taistellaan, etteivät lapset vieraantuisi luonnosta, toiminnanohjaaja Matti Kulju sanoo.

Isän kanssa metsällä ja kavereiden kanssa kalalla

Tähän mennessä Jormuan kyläkoulun riistakameraan on tallentunut kuvia hirvistä ja jäniksistä. Erityisesti hirven sarvien koko on herättänyt ihmetystä.

– Isoimmalla hirvellä oli seitsemän piikkiä puolellaan, eli 14 piikkiä yhteensä, laskee viidesluokkalainen Jaakko Haataja.

Jormuan koulun oppilaille Jaakko Haatajalle ja Arvi Töllille metsästys on tuttu harrastus. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Haatajalle metsästys on tuttu harrastus. Nuoresta iäistä huolimatta, isän mukana metsällä on käyty jo vuosia.

– Me ollaan nähty teeriä ja metso, sekä ukin kanssa myös karhun jälkiä, sanoo Haataja.

Myös kuudesluokkalainen Arvi Tölli käy paljon luonnossa isänsä seurassa. Sen lisäksi hän kalastaa kavereiden kanssa.

– Välillä käymme isän kanssa myös Paltamossa, missä yövymme metsässä ja teemme yhdessä hommia, sanoo Tölli.

Hirviä näkyi riistakamerassa useita, vaikka kamera sijaitsee vain kilometrin päässä koululta. Kuva: Jormuan koulu

Vaikka nuorten metsästysinnostus on hiipunut, Jormuan koulun oppilailla tietämys luonnosta on hyvällä tasolla.

– Sillä saralla ei ole uusavuttomuutta. Järjestämme vuoden aikana useampia retkiä lähiympäristöön, kertoo koulun rehtori Jaakko Vehkaperä.

Suosittelemme sinulle