Hyppää sisältöön

”Jos Minna Canth eläisi nyt, hän voisi olla vaikutusvaltainen tubettaja” – myös nyky-yhteiskunta tarvitsee minnacantheja

Minna Canth on vaikuttanut yhteiskuntaamme, mutta hänen kaltaisiaan tarvitaan myös nyt, arvioivat näyttelijä Elina Knihtilä, kirjailija Minna Rytisalo ja päätoimittaja Jouko Jokinen.

Elina Knihtilä, Jouko Jokinen, Minna Rytisalo, Jenni Haukio
Näyttelijä Elina Knihtilä, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen, rouva Jenni Haukio ja näyttelijä Minna Rytisalo keskustelevat Minna Canthin vaikutuksesta nyky-yhteiskuntaan.
Paula Collin

Minna Canth oli kirjailija, ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen, yhteiskunnallinen vaikuttaja, liikenainen ja seitsenlapsisen perheen yksinhuoltajaäiti. Jos hän eläisi nyt, hän olisi edelleen vaikuttaja, mutta ehkä eri tavalla.

Näin arvioivat näyttelijä Elina Knihtilä, kirjailija Minna Rytisalo ja Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen. He keskustelivat Minna Canthin vaikutuksesta nyky-yhteiskuntaan Turun Kirjamessuilla. Koko Jenni Haukion moderoiman keskustelun voit katsoa klikkaamalla artikkelin kuvaa.

– Luulen, että Minna Canth voisi olla tänä päivänä vaikutusvaltainen tubettaja, joka nostaa esille erilaisia tärkeitä teemoja. Hän ei ehkä olisi kirjailija, koska kirjailija ei tavoita hirveän suuria yleisöjä, sanoo nuoresta Minna Canthista romaanin kirjoittanut kirjailija ja äidinkielenopettaja Minna Rytisalo.

Näyttelijätyön professori Elina Knihtilä ajattelee samoin.

– Olisiko hänellä Instagramin livelähetys joka perjantai-ilta, Knihtilä jatkaa nauraen.

Teemaan liittyy kuitenkin myös vakavuutta. Minna Canth kirjoitti aikanaan näytelmiä, mutta tekisikö hän nykypäivänä teatteria. Elina Knihtilä ei ole tästä varma.

– Onko teatterilla tässä ajassa sellainen yhteiskunnallinen merkitys kuin siinä ajassa. Ulkomaiset musikaalikonseptit täyttävät suurimmat näyttämöt, ja se on tosi huolestuttavaa taiteen sisällön kannalta, Knihtilä sanoo.

Minna Canthin rohkeutta tarvitaan

Kaikki keskustelijat uskovat, että Minna Canthille olisi nyky-yhteiskunnassa tarvetta. Canthin rohkeutta puuttua asioihin tarvitsisivat esimerkiksi syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ja kaikki väärinkohdellut.

Minna Rytisalo nostaa esille eriarvoisuuteen liittyvät asiat, muun muassa köyhyyden. Jouko Jokinen puolestaan ilmastonmuutoksen.

– Uskon, että Minna Canth olisi taistellut voimakkaasti ilmastonmuutosta vastaan. Hän olisi ajatellut muutenkin hyvin globaalisti. Uskon, että Minna Canth olisi meillä usein A-studiossa puhumassa eriarvoistumisesta, ja varmasti erittäin kipakasti, Jokinen sanoo.

Uskon, että Minna Canth olisi usein A-studiossa puhumassa eriarvoistumisesta.

Jouko Jokinen

Löytyykö joukostamme nykypäivän minnacantheja? Keskustelijat uskovat, että löytyy, mutta ei välttämättä riittävästi.

– Näen omassa luokassani ison liudan Minnoja, sanoo äidinkielenopettajana työskentelevä Minna Rytisalo.

Jouko Jokinen on hieman eri mieltä. Hänen mielestään pirstoutunut maailma ei enää synnytä Minna Cantheja. Ihmisiltä puuttuu isompi yhteiskunnallinen hallinta ja kyky keskustella siitä.

– Maailma on palasina, mutta kuka sen liimaisi, Jokinen kysyy.

Suosittelemme sinulle