Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Lähteet Reutersille: Washington Postin kolumnistin epäillään joutuneen murhatuksi Saudi-Arabian konsulaatissa

Turkkilaislähteet epäilevät, että saudijournalistin murha oli harkittu ja että hänen ruumiinsa siirrettiin myöhemmin konsulaatista.

Protestoija pitää kädessään saudijournalisti Jamal Khashoggin kuvaa Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa 5.10.2018.
Protestoija pitää kädessään saudijournalisti Jamal Khashoggin kuvaa Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa 5.10.2018. Kuva: EPA
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Turkin viranomaiset uskovat, että neljä päivää sitten Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa vieraillut saudijournalisti Jamal Khashoggi murhattiin konsulaatissa.

Asiasta kertoo kaksi turkkilaislähdettä uutistoimisto Reutersille.

– Uskomme, että murha oli harkittu ja että ruumis siirrettiin myöhemmin konsulaatista, nimetön turkkilaisviranomainen kertoo Reutersille.

Turkkilaislähteet eivät sanoneet, millä tavoin he epäilevät Khashoggin tulleen murhatuksi.

Jamal Khashoggi
Sauditoimittaja Jamal Khashoggi työskenteli yhdysvaltalaisen Washington Postin kolumnistina. Kuva: Ali Haider / EPA

Washington-Post -lehti, johon Khashoggi kirjoitti kolumneja, kertoo niin ikään, että kyseessä olisi tarkkaan harkittu murhaoperaatio. Lehden haastattelemat turkkilaislähteet kertovat, että Istanbuliin olisi saapunut Saudi-Arabiasta 15 ihmisestä koostuva joukko toteuttamaan murhaa.

Khashoggi käsitteli kriittisesti kirjoituksissaan muun muassa Saudia-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmania.

Saudi-Arabian konsulaatti on kiistänyt Reutersille, että Khashoggi olisi murhattu konsulaatissa. Aiemmin konsulaatista kerrottiin, että maa auttaa Khashoggin etsinnöissä. Pääkonsuli sivuutti puheet, että toimittaja olisi mahdollisesti siepattu.

Turkkilainen Anadolu-uutistoimisto kertoi lauantaina, että Turkin yleinen syyttäjä on aloittanut tutkinnan Khashoggin katoamisen vuoksi.

Morsian odotti miestään konsulaatin ulkopuolella tuntikausia

59-vuotias Khashoggi meni viime keskiviikkona konsulaattiin, muttei hänen ulkona odottaneen morsiamensa mukaan tullut koskaan ulos rakennuksesta. Morsian kertoo odottaneensa tunteja konsulaatin ulkopuolella, ennen kuin hän kutsui apua.

Saudi-Arabia kiisti keskiviikkona asian, ja sanoi toimittajan poistuneen konsulaatista välittömästi vierailun päätyttyä.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti tuolloin seuraavansa tarkasti tapauksen etenemistä.

Muita vaarallisempi toisinajattelija saudihallinnolle?

Vuosia maanpaossa viettänyt Khashoggi on pitkäaikainen toimittaja, ulkomaankirjeenvaihtaja ja kolumnisti, joka on kirjoittanut laajalti Saudi-Arabiasta. Hän on käsitellyt kirjoituksissaan muun muassa Jemenin sotaa.

Saudi-Arabian tiedetään hiljentävän toistuvasti toisinajattelijoita ja Khashoggin murha – mikäli se varmistuu todeksi – kertoisi, millaisiin äärimmäisyyksiin maa on valmis ryhtymään hiljentääkseen hallinnolleen kriittiset tahot.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman määräsi viime vuonna kansallisen turvallisuuden nimissä pidätettäksi lukuisia hallinnolle kriittisiä poliitikkoja, kansalaisaktivisteja ja liikemiehiä.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että saudihallinto on katsonut maan kuuluisimpiin toimittajiin kuuluvan Khashoggin erityisen vaaralliseksi itselleen, koska hänellä on ollut vuosikymmeniä hyvät suhteet moniin kuningashuoneen jäseniin.

Nainen kävelee Saudi-Arabian konsulaatin ohitse Istanbulissa.
Nainen kävelee Saudi-Arabian konsulaatin ohitse Istanbulissa. Kuva: EPA

Hän on näyttävän journalistisen uran lisäksi toiminut muun muassa neuvonantajana Saudi-Arabian aiemmalle tiedustelupäällikölle.

Viime vuonna Khashoggi arvosteli toistuvasti saudihallintoa muun muassa naisten ajo-oikeutta kampanjoivien naisaktivistien pidätyksistä.

Washington Postin kolumnisti kadoksissa Turkissa – on kirjoittanut kriittisesti Saudi-Arabian kruununprinssistä

Suosittelemme sinulle