Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Miten iso olisi Suomeen tulossa oleva maailman isoin havusellutehdas? Katso valtavat mittasuhteet videolta

Yle näyttää keskiviikkona verkossa suorana Finnpulpin Kuopiossa järjestämän avoimen keskustelutilaisuuden.

Kuva: Yle
Anu Rummukainen,
Toni Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskiviikkona kello 17.30–20.00 Kuopiossa on kaikille avoin keskustelutilaisuus Finnpulpin kanssa. Yritys aikoo rakentaa maailman suurimman havusellutehtaan Kallaveden rannalle Sorsasaloon.

Yleisötilaisuus on Kuopion keskustassa kauppakeskus Iso Ceessä elokuvateatterin salissa. Saliin mahtuu 300 henkilöä.

Keskustelu havusellutehtaan ympäristövaikutuksista on roihahtanut Kuopiossa hiljattain. Tehdas sai ympäristöluvan 2017, jonka jälkeen keskustelu on vauhdittunut. Ympäristöluvasta jätettiin 24 valitusta.

Finnpulpin tehtaan tulo Kuopion Sorsasaloon näyttää entistä todennäköisemmältä, kun Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi tehtaan ympäristöluvasta tehdyt valitukset lähes kokonaan ja piti ympäristöluvan voimassa. Ainakin Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri aikoo hakea ratkaisusta valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Kansalaisliike Pro Kallavesi on kerännyt nimiä adressiin, jonka tarkoituksena on estää miljardiluokan havusellutehtaan rakentuminen Kuopioon. Allekirjoituksia on kertynyt noin 2 500. Adressi on tarkoitus luovuttaa Kuopion kaupungille.

Puhujat tunnettuja ympäristöasiantuntijoita

Tulevaan yleisötilaisuuteen yritys on kutsunut paikalle asiantuntijoita, jotka pitävät puheita. Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen puhuu siitä, paljonko tehdas toisi rahaa maakuntaan.

Suomen ympäristökeskuksen johtava vesistötutkija Olli Malve ja ympäristöasioiden konsultti Jukka Tana kertovat tehtaan vaikutuksista Kallaveteen.

Malve on korkeimman hallinto-oikeuden ympäristöasiantuntijaneuvos. Tana on ollut tutkimusryhmässä, joka on seurannut UPM Fray Bentosin tehtaan vaikutuksia Uruguay-jokeen.

Finnpulpin projektijohtaja Timo Piilonen puhuu tehtaan suunnittelusta ja rakentamisesta.

Tilaisuudessa yleisö saa esittää kysymyksiä asiantuntijoille ja selluyrityksen johdolle.

Yle lähettää keskustelutilaisuuden suorana alkaen kello 18:55. Lähetystä voi seurata Ylen verkkosivujen ja Yle Areenan kautta keskiviikkona.

Suosittelemme