Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pääministeri Sipilä kutsuu kaikki puolueet hiomaan Suomen ilmastopolitiikkaa: "Meidän on tehtävä enemmän ja nopeammin"

Pääministerin mukaan ilmastopolitiikassa onnistuminen vaatii puolueiden yksituumaisuutta ja vaalikaudet ylittävää pitkäjänteisyyttä.

Hannakaisa Heikkinen kiinnittää mikrofonia pääministeri Juha Sipilälle Keskustan politiikka- ja toimintapäivillä Jyväskylässä 22. syyskuuta
Hannakaisa Heikkinen kiinnittää mikrofonia pääministeri Juha Sipilälle Keskustan politiikka- ja toimintapäivillä Jyväskylässä 22. syyskuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan maanantaina julkaistun kansainvälisen ilmastopaneelin raportin viesti on selvä. Sipilä sanoo blogissaan, että Suomen on tehtävä enemmän ja nopeammin ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi.

Sipilän mukaan kaikki päästöjen vähentämiseksi tarvittavat toimet eivät ole Suomessakaan helppoja. Poliitikoilta nämä päätökset vaativat rohkeutta, yksituumaisuutta ja kykyä toimia pitkäjänteisesti.

Tästä syystä pääministeri kutsuu eduskuntapuolueet marraskuussa yhteen pyöreän pöydän keskusteluun, jota on luvannut johdatella Suomen ilmastopaneeli. Tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman laaja parlamentaarinen yhteisymmärrys Suomen ilmastopolitiikasta.

– Jotta päätöksenteko on riittävän pitkäjänteistä, on välttämätöntä käydä hallitus- ja oppositiorajat ylittävää vuoropuhelua. Näin on Suomessa toimittu myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan päätöksiä tehdessä.

Sipilän mukaan puolueet keskustelevat tilaisuudessa puhtaalta pöydältä yhteisistä keinoista ja tavoitteista, joihin kaikki sitoutuvat ilmastopolitiikan kunnianhimon tason varmistamiseksi ja sen jatkuvuuden takaamiseksi yli hallituskausien.

Sipilä luettelee blogissaan hallituksen tekemiä ilmastopäätöksiä: Suomen tulisi saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2045, kivihiilestä luovutaan vuoteen 2029 mennessä ja uusiutuvan energian tavoite nostettiin yli 50 prosentin.

– Päätetyt toimet eivät kuitenkaan vielä riitä, Sipilä kirjoittaa.

Hän huomauttaa myös, että tarve vähentää päästöjä luo valtavat markkinat uusille teknologisille ratkaisuille. Tämä voisi olla Suomelle mahdollisuus nousta ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun suurvallaksi.

Lue myös:

Maailman on tehtävä täydellinen suunnanmuutos – Yle seurasi IPCC:n ilmastoraportin nostattamaa keskustelua

"Näitä prosentteja voidaan heitellä" – Ministeri Tiilikaisen mukaan Suomella ei ole lähiaikoina mahdollisuutta päästövähennysten kiristämiseen

5 asiaa, jotka maailman merkittävimmästä ilmastoraportista pitää tietää – ilmastoprofessori: "Olen paatunut ja kokenut, mutta silti järkyttynyt"

Uusi jälleenrakennus vai sotatalous? Ilmastonmuutos tulee, ja sen hillitseminen vaatii radikaalia muutosta, sanovat asiantuntijat

Suosittelemme sinulle