Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Naisleijonien nelosketjun hyökkääjä Sanni Hakala tykittää Ruotsissa huippukautta: "Olisihan se kiva, jos rooliin maajoukkueessa tulisi muutosta"

Ruotsissa naisten korkeimmalla sarjatasolla pelaava Sanni Hakala on aloittanut kautensa SDHL:ssä suomalaisista pirteimmin. Syntymässä on 20-vuotiaan ennätyspisteet, jos sama tahti jatkuu.

Sanni Hakala vuonna 2017
Sanni Hakala Kuva: Jaakko Stenroos/AOP
Kirsi Teiskonlahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Naisten MM-kotikisoihin on vielä puoli vuotta aikaa, mutta Naisleijonien nuoreen kaartiin kuuluva hyökkääjä Sanni Hakala, 20, lyö jo nyt painetta kilpailuun pelipaikoista.

Ruotsin naisten jääkiekkoliigassa HV71-joukkueessa pelaava Hakala on iskenyt tauluun suomalaisista parhaat pisteet kauden kahdeksassa ensimmäisessä ottelussa. Tehoja on kertynyt jo 7+8=15. Pisteet oikeuttavat SDHL-liigan pistepörssin kolmostilaan.

Hakala sai treenattua kesällä terveenä, mutta erityistä syytä hän ei huipputehoilleen keksi.

Tunnustusta hyökkääjä jakaa kuitenkin ketjukavereidensa suuntaan. Hakalan kanssa HV71:n kärkiketjuissa on alkukauden aikana pelannut keskushyökkääjä Riikka Välilä. Ketjun kolmas sylinteri on peleissä vaihdellut.

– Minulla on huikeat ketjukaverit ja huippujoukkue. Riikan kanssa on ollut kiva pelata, hän on huippupelaaja. Tiedämme hyvin, missä toinen on, kun olemme yhtä aikaa kentällä, Hakala kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Sanni Hakala, Naisleijonat, v. 2017
Sanni Hakala Kuva: Tomi Hänninen

Hakala pelaa jo kolmatta kauttaan Jönköpingissä. Hän on viihtynyt hyvin uudessa kotikaupungissaan, ja se näkyy myös otteissa kaukalon puolella.

– Ei tulisi kamalasti tulosta, jos olisin täällä mieli matalana.

Erityisesti Hakala kokee saaneensa rohkeutta kiekolliseen peliin ja lisää peliälyä Ruotsissa vietettyjen vuosien aikana. Peli on Ruotsissa vauhdikasta, minkä vuoksi kiekon kanssa ei voi pysähtyä mietiskelemään.

– Liigan taso on hyvä ja joutuu oikeasti tekemään joka kerta hommia, kun hyppää kentälle. Tässä sarjassa ei hirveästi ole sellaisia pelejä, että voittoja tulisi puolivaloilla. Koko ajan pitää olla hereillä pelipäivänä.

Palkitaanko huippukausi huhtikuussa?

Hakala on pelannut Naisleijonissa lähinnä nelosketjun laidassa tai kolmantenatoista hyökkääjänä. Seurajoukkueessaan Hakala pelaa kahdessa ylimmässä ketjussa. Tällä kaudella vastuuta on tullut myös yli- ja alivoimalla.

– Pelit kehittävät ja se, että saa pelata paljon. Se on iso juttu. Vastuu tuo treenaamiseenkin lisää energiaa. Sitä kautta tulee tulos.

Maajoukkueeseen lähtiessään Hakala joutuu asennoitumaan peliin eri tavalla, vaikka on edelleen sama Sanni, joka pelaa tutuilla vahvuuksillaan. Ei ole kuitenkaan helppo juttu siirtyä isoja minuutteja pelaavasta kärkihyökkääjästä nelosketjun laiturin rooliin.

Viime kausi oli Hakalalle henkisesti raskas jo siksi, ettei hän ollut varma, mahtuuko Naisleijonien olympiajoukkueeseen ensinkään. Jännitys olympiapaikasta toi puristusta peliin.

Tämän kauden otteillaan Hakala taistelee tosissaan kärkiketjujen paikasta Naisleijonissakin.

– Olisihan se kiva, jos rooliin maajoukkueessa tulisi muutosta. Tietysti sitä haluaisi siirtyä ylempiin kenttiin ja saada enemmän vastuuta. Se toisi itselle lisää intoa ja energiaa, jos maajoukkueen puolelta näkyisi vähän muutosta, mutta otan vastaan minkä tahansa roolin.

Sanni Hakala, Naisleijonat, Pyeongchang 2018
Sanni Hakala pelasi Korean olympialaisissa Naisleijonien nelosketjussa. Kuudessa ottelussa hän teki yhden maalin. Kuva: Javier Etxezarreta/AOP

Hakalan viime kausikaan Ruotsissa ei mennyt millään tavalla heikosti, vaikka pelipaikka maajoukkueessa oli nelosketjussa. Jyväskylässä syntynyt Hakala pelasi SDHL:ssä yli piste per peli -keskiarvolla, kun hän mätti 35 ottelussa tehot 15+21=36.

Suurin syy vähäiseen vastuuseen maajoukkueessa lieneekin Naisleijonien laadukkaassa joukkueessa.

– Totta kai meillä on ihan huippupelaajia maajoukkueessa. Ylemmissä kentissä on niin taitavia ja hyviä pelaajia, ettei sinne noin vain voi kävellä, vaan paikka pitää ansaita.

SDHL-kautta on pelattu vasta yhdeksän ottelun verran. Hakalalla on siis vielä 27 peliä aikaa pistää oma piste-ennätyksensä uuteen uskoon.

Tähän mennessä Hakalan paras kausi pisteiden valossa SDHL:ssä oli edelliskausi.

Lue myös:

Historiaa tehnyt Meeri Räisänen joutui urakkahommiin NWHL:ssä

Vaikeudet joukkueen löytämisessä saivat Meeri Räisäsen välillä jo kyseenalaistamaan kykynsä maalivahtina – huippujoukkue otti yhteyttä nähtyään Räisäsen Twitter-päivityksen

Naisleijonien Linda Välimäki haalii uudessa päivätyössään tyttöjä jääkiekkoharrastukseen ja haluaa osaltaan helpottaa lasten tietä huipulle: "Jääkiekko kuuluu kaikille"

Suosittelemme