Hyppää sisältöön

Orpo: Seuraava hallitus tarvitsee energia- ja ilmastoministerin

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan sekä euroilla että verotuksella on mahdollista ohjata ihmiset parempien valintojen äärelle.

Petteri Orpo
Petteri Orpo Kuva: Yle
Jaana Hevonoja,
Petri Görman

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) haluaisi seuraavaan hallitukseen energia- ja ilmastoministerin. Valtiovarainministerin työssä Orpo kertoo mielestään tehneensä ratkaisuja, jotka ohjaavat suomalaista yhteiskuntaa vähähiilisempään suuntaan.

Sekä euroilla että verotuksella on mahdollista ohjata ihmiset oikeiden valintojen äärelle, hän uskoo.

– Meidän tulee tehdä rohkeampia veroratkaisuja. Rangaistaan saastuttamisesta ja ohjataan esimerkiksi valintoja liikenteessä. Tehdään rohkeampia veromuutoksia ja edullisemmaksi vähäpäästöisten autojen hankkiminen eli verotetaan enemmän kulutusta.

Orpo on tyytyväinen siihen, että hallitus on jo päättänyt luopua kivihiilestä.

– Ydinvoimaa tarvitaan ylimenoajan ajanksi. Kivihiilestä luovutaan seuraavalla vuosikymmenellä, turpeesta ei ole vielä saatu päätöstä aikaiseksi, hän sanoi.

Valtiovarainministerin mukaan metsien käytön tulisi olla Suomessa kestävällä pohajlla.

– Asiantuntijat määrittelevät oikean hakkuumäärän, eivät poliitikot, tiistaina Luonnoinvarakeskus julkaisee uudet luvut, joten olemme sitten asian suhteen viisaampia, Orpo totesi.

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damsk
Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damsk. Kuva: Yle

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski on ICCP:n eli kansainvälisen ilmastopaneelin maajohtaja. Hänen mukaansa yksittäisten ihmisten ratkaisut ovat tärkeitä ympäristökysymyksissä, mutta ilmaston lämpenemisen kasvun pysäyttämistä 1,5 asteeseen niillä ei saavuteta.

– Globaalia ongelmaa on tarkasteltava globaalina ongelmana, eikä asiaa voi katsoa liian kapea-alaisesti. Kulutusta on vähennettävä dramaattisesti, jotta saamme pysäytettyä lämpötilan nousun. Yksittäisten ihmisten päätöksillä on ratkaiseva merkitys, hän uskoo.

Maanantain A-studiossa keskusteltiin ICCP:n eli kansainvälisen ilmastopaneelin uusimmasta raportista.

Suosittelemme sinulle