Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Elinkeinoministeri Mika Lintilä puolustaa hallituksen biotalouslinjaa – "Kestävällä pohjalla ollaan"

Lintilä muistuttaa, että energiantarve näyttää jatkuvasti kasvavan.

puupino
Sipilän hallitusohjelman tavoitteena on lisätä puun käyttöä 15 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa. Kuva: Markku Ojala / AOP
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus pyrkii korvaamaan fossiilisten polttoaineiden, kuten kivihiilen käyttöä uusiutuvalla bioenergialla, esimerkiksi puusta valmistetuilla polttoaineilla.

Maanantaina julkaistussa ilmastopaneeli IPCC:n raportissa taas painotetaan metsien muodostamien hiilinielujen tärkeyttä ilmastonmuutoksen torjumisessa.

Elinkeinoministerin, keskustan Mika Lintilä mukaan hallituksen biotaloutta painottavan energiastrategian suunta on oikea ja kestävällä pohjalla.

– On se oikea, ja se mistä olen tyytyväinen, suomalaiset yritykset näkevät sen enemminkin mahdollisuutena eivätkä uhkana, Lintilä kommentoi Ylen aamu-tv:ssä.

Mika Lintilä
Mika Lintilä Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Nyt vireillä olevista biojalostamohankkeista vetäytymistä Lintilä ei IPCC:n raportin jälkimainingeissa harkitsisi uudelleen.

– Niillä määrillä joita tällä hetkellä ollut, käsittääkseni ei pidä (harkita uudelleen). Kyllä meidän pitää pyrkiä fossiilisesta koko ajan pois, uusiutuviin energioihin.

Lintilä toteaa, että kivihiilestä ja kaikista fossiilisista polttoaineista, kuten turpeesta tullaan ennen pitkää luopumaan, mutta korvaavien energiamuotojen löytäminen ilmastonmuutoksen taltuttamiseksi ei ole läpihuutojuttu.

– Pitää muistaa, että energiantarve näyttäisi tällä ennusteella kasvavan. Jostain se energia tulee, ja käsittääkseni halukkuus esimerkiksi ydinvoiman lisäämiseen on hyvin vähäinen. Eli kyllä me ollaan vaikean ongelman parissa, Lintilä sanoo.

Suosittelemme