A-studio kysyi kesällä sadoilta yhteiskunnan vaikuttajilta, ketä he pitävät Suomen keskeisinä ajattelijoina. Kyselyyn osallistuneiden listalle nousi parisataa nimeä, eikä selvää yksimielisyyttä merkittävimmistä ajattelijoista syntynyt. Kärki oli tasainen.
Kysyimme samalla nettikyselynä yleisöltä, kenen ajattelulla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen kulttuuriin, yhteiskuntaan ja elämään. Saimme yli 2100 vastausta.
Kymmenen kärkeen nousi tuttuja nimiä – iso osa samoja kuin yhteiskunnallisille vaikuttajille tehdyssä kyselyssä.
Kalastaja Pentti Linkola, tietokirjailija Osmo Soininvaara ja taloustieteilijä Sixten Korkman olivat kärjen tuntumassa sekä asiantuntijoille että yleisölle verkossa tehdyssä kyselyssä.
Kaikille avoimessa nettikyselyssä europarlamentaarikko Jussi Halla-aho sai satoja mainintoja. Kymmenen useimmin mainitun listalle nousivat myös tähtitieteilijä Esko Valtaoja, teoreettisen fysiikan professori** Kari Enqvist**, historian professori Juha Siltala sekä presidentti Tarja Halonen ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Täysin uutena nimenä aiempaan kyselyyn verrattuna listalle nousi myös kasvatustieteen professori Tapio Puolimatka, joka on herättänyt kohua verkkokirjoituksillaan.
Pentti Linkola: "Pitää uskaltaa sanoa, että toivoa ei ole"
Kalastaja Pentti Linkola sanoo olevansa jo sen verran vanha, ettei hänellä ole mielipidettä nettikyselyistä. Kovin paljoa hän ei myöskään perusta listalla olevista muista nimistä – eikä löydä kärkijoukosta yhteisiä nimittäjiä tai yhteyttä omaan ajatteluunsa.
– Valtaoja esimerkiksi tuntee avaruutta, mutta ei tiedä tuon taivaallista tästä omasta yhteiskunnasta. Ja poliitikot eivät ainakaan ole mitenkään varteenotettavia keskustelijoita. Heillä on ihan toisenlaiset käsitykset tästä maailmasta. Hehän ovat kaikki näitä "uskovaisia", joilla on uskontona tämä kehitys ja talouskasvu, Linkola lataa.
Linkola kertoo itse arvostavansa ajattelijoita, jotka ovat todella selvillä ihmiskunnan tilanteesta ja tulevaisuudesta. Sellaisia elossa olevia suomalaisia ajattelijoita hän ei osaa äkkiseltään nimetä yhtään. Ulkomaisia "merkittävien oivaltajien" tekstejä hän kertoo kyllä lukeneensa.
Yksi jo edesmennyt kotimainen ajattelija Linkolalle tulee kuitenkin mieleen. Kotimaisista kirjoittajista ja ajattelijoista hän arvostaa kuusamolaista kirjailijaa ja luonnonsuojelijaa Reino Rinnettä.
Puhelinhaastattelun lopuksi Linkola sanoo vielä yhden viestin:
– Julkisissa esiintymisissä ja kirjoituksissa ajatellaan aina, että pitäisi antaa kuulijoille ja lukijoille jotakin toivoa. Minusta se on epälooginen ajatus. Kyllä pitää osata sanoa, että toivoa ei ole.
Jussi Halla-aho: "Luulen, että moni arvostaa itsenäistä ajattelua riippumatta siitä, yhtyykö kyseisen henkilön ajatuksiin sinänsä"
Europarlamentaarikko ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää menestymistään nettikyselyssä imartelevana.
– Luulen, että ihmiset arvostavat yhteiskunnallisissa toimijoissa pitkäjänteisyyttä ja johdonmukaisuutta ja vallitsevien totuuksien kyseenalaistamista. Sellaista olen varmaan tällä omalla yhteiskunnallisella urallani harrastanut.
Jalustalle hän ei lähde nostamaan ketään, mutta sanoo itsekin arvostavansa ajattelijoita, jotka löytävät uudenlaisia näkökulmia olemassa oleviin kysymyksiin ja haastavat hallitsevia ajattelutapoja.
Muista yleisöäänestyksessä menestyneistä hän mainitsee esimerkiksi Esko Valtaojan, joka on tuonut uusia lähestymistapoja kosmologian näkökulmasta arkipäiväisiinkin asioihin sekä Pentti Linkolan, joka on uinut vastavirtaan eikä ole lähtenyt mukaan kuorolauluun.
– Ymmärrän oikein hyvin, että he ovat tällaisissa kyselyissä menestyneet. Luulen, että aika moni arvostaa itsenäistä ajattelua riippumatta siitä, yhtyvätkö he kyseisen henkilön ajatuksiin sinänsä.
Esko Valtaoja: "En arvosta ajattelijoita, arvostan ajatuksia"
Tähtitieteilijä Esko Valtaoja ei nettiäänestyksiä juuri arvosta. Hänen mielestään maailmassa pyöritään liikaakin "peukutusten, äänestysten ja sometusten" maailmassa.
Valtaoja sanoo, ettei oikein osaa sanoa, mitä tällaisesta sekalaisesta listasta pitäisi ajatella tai mitä se kertoo. Hän arvelee myös, että vapaissa nettiäänestyksissä heijastuvat erilaisissa nettikeskusteluissa yleisemminkin vaikuttavat ääripäät ja klikit.
Oman menestyksensäkin hän laittaa lähinnä julkisuuden piikkiin.
– En usko, että tämä on kovin edustava otos siitä, mitä suomalaiset todella ajattelevat. Minun kohdallani vaikuttaa esimerkiksi se, että olen tunnettu, ja varmaan niitä harvoja tutkijoita, joita suomalaiset osaavat nimetä.
Valtaoja ei ylipäätään pidä siitä, että ajattelijoita idolisoidaan, jolloin tärkeämmäksi asiaksi herkästi nousee se, kuka sanoo kuin se, mitä hän sanoo.
– Onko siinä sitten jotain suuren johtajan hakemista? Sellaista, että kaikki, mitä he sanovat olisi totta, koska heitä on alettu palvoa?
Eniten mainintoja saaneista nimistä hän nostaa kuitenkin esiin Sixten Korkmanin, koska on lukenut kaikki tämän kirjat ja arvostaa tätä sen vuoksi.
– En arvosta ajattelijoita, arvostan ajatuksia. Minusta on hassua ajatella, että arvostaisimme ihmisiä emmekä sitä, mitä he sanovat.
Lue myös:
Totuudenetsijä Ilkka Niiniluoto ennusti oikein: "Informaatiokohina kasvaa enemmän kuin aito tieto"
Media rakastaa Sixten Korkmania – “Elämän sisältö on fundeeraaminen, siksi herään hyvällä tuulella”