Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Turpeen energiakäytön väheneminen pakottaa turvefirman laajentamaan muita bisneksiä – Vapon Kekkilä ja hollantilaisfirma yhdistyvät

Turpeen energiakäyttö Vapossa vähenee vääjäämättä. Siksi turpeelle haetaan kuumeisesti lisää käyttökohteita.

Tekonurmea
Kuva: Getty Images
Jari Järvinen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Vapon Grow & Care -divisioona eli puutarhanhoitoyksikkö ja hollantilainen BVB Substrates -yhtiö yhdistävät voimansa ja muodostavat Euroopan johtavan kasvualustayhtiön Kekkilä-BVB Oy:n.

– Meillä pitää olla tulevaisuudessa käyttöä meidän raaka-aineellemme, kun energiaturpeen käyttö vähenee. Haemme uusia bisneksiä, Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakka sanoo.

Hänen mukaansa energiaturpeen käyttö tulee pitkällä tähtäimellä loppumaan kokonaan.

Uusi strategia

Vapon mukaan hollantilaisyhtiön hankkiminen on konkreettinen esimerkki Vapon uudesta strategiasta. Vapo on valinnut painopistealueeksi nopeasti kasvavat kansainväliset ammattiviljelymarkkinat.

– Hollanti on viljelyn Piilaakso. Nyt pystymme tutkimaan uusia innovaatioita kasvuratkaisuihin, joita voidaan käyttää lähellä loppukuluttajia, toimitusjohtaja Vesa Tempakka kertoo.

Vapon mukaan sulautumisessa muodostuva yhtiö on Euroopan johtava ammattiviljely- ja harrastajapuutarha-alan toimija. Uuden yhtiön pro forma -liikevaihto on noin 240 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa työskentelee noin 500 henkilöä.

Uuden yhtiön osakkeista Vapo omistaa 70 prosenttia ja hollantilaisen van Buurenin perheen sijoitusyhtiö loput 30 prosenttia. Kappasummaa ei kerrota.

Päätoimipaikka Vantaalla

Muun muassa Kekkilä-brändistään tunnettu Vapo on yksi ammattiviljelyalan suurimmista toimijoista Euroopassa ja suurin kasvuturpeen tuottaja.

Yhtiö on alansa markkinajohtaja Pohjoismaissa. Se vie ammattiviljelytuotteita 80 maahan. Lisäksi Vapo myy kasvualustoissa käytettäviä raaka-aineita globaalisti.

Vuonna 1908 perustettu BVB Substrates on hollantilainen perheyhtiö, jonka van Buurenin perhe omistaa ja jonka toimintaa he johtavat. Yhtiöllä on vientiä pääasiassa BVB Substrates -brändin alla yli 80 maahan.

Uuden yhtiön on tarkoitus aloittaa toimintansa mahdollisimman pian vuodenvaihteen jälkeen. Koska yrityksillä ei ole päämarkkinoillaan juurikaan päällekkäisiä toimintoja, yhdistyminen ei edellytä erillistä viranomaisten hyväksyntää.

Yhdistymisellä ei ole välittömiä henkilöstövaikutuksia kummassakaan yhtiössä. Uuden firman päätoimipaikka on Vantaalla.

Suosittelemme