Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ilmastoraportista huolestunut presidentti Niinistö kannustaa kaikkia pohtimaan omia ostoksiaan: "Ei se ole mikään kärsimys tai rasite ajatella hankintojen järkevyyttä"

Presidentti pitää tärkeimpänä, että isot valtiot sopivat ilmastotavoitteista, mutta kertoo myös vähentäneensä itse lihansyöntiä ja harkitsevansa ostoksiaan entistä tarkemmin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi rovaniemeläisiä Sampokeskuksessa ja muistutti omien valintojen merkityksestä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi kansalaisia kauppakeskuksessa Rovaniemellä ja muistutti omien valintojen merkityksestä. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle
Maija-Liisa Juntti
Avaa Yle-sovelluksessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi IPCC:n tuoretta ilmastoraporttia tänään Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajakauden tärkeimmässä ympäristökonferenssissa Rovaniemellä.

Presidentti Niinistön mukaan sekä suomalaisten että koko maailman kannalta on huolestuttavaa, että ilmasto lämpenee nopeammin, kuin on oletettu.

Jos menetämme arktisen alueen, menetämme maapallon.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

– Olemme joka ainoa ihminen samassa veneessä. Kun mennään yli sen puolentoista, näiden näkymien mukaan yli kolmen asteen, se muuttaa maailmaa, eikä ollenkaan paremmaksi ainakaan. Se tekee elämän vaikeaksi, presidentti Niinistö sanoi Rovaniemellä.

Arktiseen biodiversideettikongressiin Rovaniemellä osallistuneille tutkijoille presidentillä oli yksi pyyntö: "Jatkakaa keskustelua, tarvitsemme ääntänne."
Arktiseen biodiversideettikongressiin osallistuneille tutkijoille presidentillä oli yksi pyyntö: "Jatkakaa keskustelua, tarvitsemme ääntänne." Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Kansainvälisille kongressivieraille puhuessaan Niinistö totesi arktisen alueen olevan yksi haavoittuvimmista alueista maapallolla.

– Jos menetämme arktisen alueen, menetämme maapallon, Niinistö tiivisti.

Presidentti vähensi lihansyöntiä myös "aviollisista syistä"

Presidentti Niinistö ehti tapaamaan Lapissa myös kansalaisia. Taannoiseen blogikirjoitukseensa viitaten Niinistö kommentoi muun muassa lihan syönnin vähentämistä.

– Ei se ihan ilmastosyistä johdu, että minulla on lihan kulutus pudonnut. Uskon, että se johtuu myös aviollisista syistä, jos ei lihaa pöydässä ole, Niinistö hauskuutti rovaniemeläisiä.

Topi lähetti presidentin Aaro-pojalle terveisiä askartelemallaan kortilla. "Se on Valmet", poika kertoi presidentille.
Topi lähetti presidentin Aaro-pojalle terveisiä askartelemallaan kortilla. "Se on Valmet", poika opasti presidenttiä. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Presidentti kannusti kuitenkin kaikkia oman kulutuksen tarkkailemiseen.

– Ei se ole mikään kärsimys tai rasite ajatella hankintojen järkevyyttä.

Tahtotila nousee: Isot valtiot yhteistyöhön

Niinistö kertoo aistivansa valtioiden nousevan hengen ja tahdon ryhtyä toimiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Esimerkiksi YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa harva jätti huomiotta ilmastonmuutoksen ja erityisesti Ranskan presidentti Emmanuel Macron nosti asian aktiivisesti keskusteluun.

– Aistin nousevan tahdon ja varmasti eilinen raportti vielä vaikuttaa tähän. Tärkeintä on, että isot valtiot pystyvät sopimaan toimenpiteistä. Kyllä varmasti konstit löytyvät.

Lapin Kansan päätoimittaja Antti Kokkonen haastatteli presidenttiä yleisötilaisuudessa.
Lapin Kansan päätoimittaja Antti Kokkonen haastatteli presidenttiä yleisötilaisuudessa. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Niinistö penää paitsi kansainvälisen myös kansallisen yhteistyön perään.

– Ei se tietysti pahitteeksi olisi muutama välitön reaktio, Niinistö sanoi tiistaina Rovaniemellä.

Presidentti toivoo, että Suomessa saataisiin tehtyä ehkä jo syksyn aikana konkreettisia ehdotuksia siitä, millaisiin toimiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi ryhdytään.

Niinistö luottaa siihen, että suomalaiset poliittiset päättäjät pystyvät tekemään nopeasti vaikeitakin päätöksiä.

– Minusta on hyvä, jos ja kun pääministeri kutsuu nyt kaikkien puolueiden puheenjohtajat keskustelemaan. Otaksun, että hän hakee yhteistä vähän laajempaa linjaa, jonka kaikki voivat hyväksyä ja silloin voimme luottaa myöskin siihen, että siitä tulee totta.

Mustan hiilen vähentäminen paras ase ilmastonmuutoksen torjumiseen arktisella alueella

Presidentti Niinistö pitää mustan hiilen käytön vähentämistä nopeimpana keinona hidastaa ilmastonmuutosta pohjoisilla alueilla. Hän on puhunut asiasta henkilökohtaisesti niin Vladimir Putinin kuin Donald Trumpinkin kanssa.

– Se on varsin helppo konkretisoida. Kaikki tietävät, mitä tapahtuu, jos valkoisen päälle tulee mustaa ja aurinko paistaa. Moni on sanonut, että se on pienimuotoinen asia, mutta koen sen mahdollisuutena saada nämä isommat lähtemään liikkeelle, ja silloin kukaties päästään seuraavalle askeleelle, Niinistö sanoo.

Kongressipaikan pihalla osoitettiin mieltä Jäämeren rataa vastaan.
Mielenosoitus Jäämerenrataa vastaan Rovaniemellä lokakuussa 2018. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Niinistön mukaan keskustelut sekä Venäjän että Yhdysvaltojen kanssa ovat kehittyneet hyvään suuntaan ja että ongelma tunnustetaan ja ymmärretään laajemminkin Arktisen neuvoston piirissä.

– Pieni esimerkki on laivojen raskaan polttoöljyn arktisella merellä. Luulen, että siitä ainakin vallitsee aikamoinen yksimielisyys, että niistä on päästävä eroon.

Viime päivien uutisiin viitaten Niinistö nostaa huolenaiheeksi myös Saksan suunnitelmat ruskohiilen louhimisesta.

– Samaan aikaan Saksassa sitten on päätetty, että ydinvoimasta luovutaan. Asiat kulkevat ilmeisen käsi kädessä tässä. Ymmärtääkseni ruskohiili on aika paha poltettava.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Rovaniemellä kansainvälisessä arktisen alueen biodiversideettikongressissa tiistaina.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Rovaniemellä kansainvälisessä arktisen alueen biodiversideettikongressissa tiistaina. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Suosittelemme sinulle