Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Katso video: Sauditoimittajan katoaminen Turkissa on mysteeri – Kansainvälinen painostus Saudi-Arabiaa vastaan kasvaa

Turkki sanoo saaneensa Saudi-Arabialta luvan tutkia sen Istanbulin konsulaatti. Turkki epäilee, että toimittaja murhattiin siellä.

Video: Saudijournalisti Jamal Khashoggin viime vaiheet ennen katoamista Istanbulissa
Pirkko Pöntinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saudi-Arabia alkaa olla kansainvälisessä piirityksessä toimittaja Jamal Khashoggin katoamisen vuoksi. Euroopan unioni, Yhdysvaltain ulkoministeriö ja YK:n ihmisoikeustoimisto vaativat selvitystä viikko sitten kadonneen Khashoggin kohtalosta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja EU:n korkea edustaja Federica Mogherini ovat vaatineet, että Saudi-Arabian suostuu kattavaan ja luotettavaan yhteistyöhön katoamisen tutkimiseksi.

Turkin viranomaiset ovat viikonvaihteesta lähtien olleet sitä mieltä, että toimittaja Khashoggi murhattiin konsulaatissa pian sen jälkeen, kun hän oli viime tiistaina mennyt sinne järjestämään asiakirjoja uutta avioliittoaan varten.

Turkki kertoi tänään, että Saudi-Arabia on suostunut päästämään tutkijat paikalle konsulaattiin. Käynnin ajankohtaa ei kuitenkaan kerrottu.

Saudi-Arabia on koko ajan kiistänyt Turkin väitteet, että Khashoggi olisi kadonnut. Konsulaatti ei kuitenkaan ole antanut todisteita, että Khashoggi olisi poistunut konsulaatista.

Sanomalehti The Guardianin mukaan Turkin viranomaiset etsivät tiettyä mustaa pakettiautoa, joka lähti kuuden auton saattuesssa konsulaatista viime viikon tiistaina vain tunteja sen jälkeen, kun Khashoggi oli sinne mennyt. Lehden mukaan Turkki epäilee toimittajan ruumiin olleen juuri tässä autossa.

59-vuotias Jamal Khashoggi on asunut vuosikausia omaehtoisessa maanpaossa Britanniassa ja vuoden ajan Yhdysvalloissa, koska hän on tuntenut olonsa turvattomaksi työnsä takia. Hän on yksi tunnetuimpia sauditoimittajia, joka on pystynyt sekä kirjoittamaan suorasanaisesti kruununprinssi Muhammad bin Salmanin johtamistavasta että säilyttämään suhteensa kuningashuoneen lähipiiriin.

Khashoggi kirjoitti useisiin ulkomaisiin julkaisuihin ja toimi kommentaattorina tv-keskusteluissa Saudi-Arabiassa, muissa arabimaissa ja lännessä BBC:llä ja yhdysvaltalaiskanavilla. Uransa aikana hän haastatteli useaan kertaan Saudi-Arabiasta kotoisin ollutta terroristijohtaja Osama bin Ladenia.

Kuluneen vuoden ajan Khashoggi on kirjoittanut tunnetuimmat kolumninsa The Washington Post -sanomalehteen.

Suosittelemme sinulle