Hyppää sisältöön

Lappeenrannan uusin ulkoilureitti innostaa reippailemaan – Katso kuvat rantaraitin varrelta

Seitsemän kilometriä pitkä reitti kulkee pitkin Saimaan rantoja Pallon kaupunginosasta Skinnarilaan.

Tuula Kettunen ja Ulla Kiiski nauttivat syyspäivästä Nemo-koiran kanssa. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Tuula Kettunen ja Ulla Kiiski nauttivat syyspäivän rauhasta yhdessä koiriensa Oden ja Nemon kanssa. Uusi kulkureitti tarjoaa kulkijoilleen luonnonrauhaa, kauniita maisemia ja esteettömän kulun. Kivituhkapäällyste on hyvä ja istumapenkkejä on sopivan välimatkan päässä. Vaikka väylä on leveä, niin reittiä käyttäville pyöräilijöille Ulla Kiiskellä on pyyntö.

– Pyöräilijöiden pitäisi ajatella, että täällä on paljon kävelijöitä ja kaikki eivät ole niin ketteräjalkaisia. Vauhdin pitää olla kohtuullinen ja kun maisema on kaunis ja rauhallinen, niin pitäisi ehtiä myös katsomaan maisemaa. Tämä on rauhoittumisen paikka, kertoo Ulla Kiiski.

Lappeenrannan kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen on tyytyväinen lopputulokseen, kunhan työt saadaan valmiiksi. Matkan varrelle on asetettu penkkejä, joissa voi levähtää ja nauttia rauhoittavasta maisemasta. 

Hintaa uudelle rantaraitille tuli noin 200 000 euroa. Tolonen korostaa, että reitin avulla on tarkoitus saada ihmiset ulos liikkumaan ja reippailemaan.

Rantaraitin lehtometsä on jätetty mahdollisimman paljon luonnontilaan. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

 – Reitti on suunniteltu esteettömäksi ja kivituhkapinnoite helpottaa kulkemista. Reitin yhdistävä osuus on lehtometsää ja luonnon monimuotoisuus on haluttu säilyttää, kertoo tyytyväinen kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen.

Kivituhkapinta takaa esteettömän kulun koko seitsemän kilometrin matkalla. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Rauhallinen menijä voi löytää paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia reitin varrelta. Rehevä luonto antaa paljon tutkittavaa kulkijalle. Innokkaimmille luontoihmisille on tarjolla muun muassa alueen luonnosta kertovia opastauluja. Reitin varrelle on tuotu kiviä Lappeenrannan Puralasta. 

Hannu Tolonen ei ollut aluksi varma, sopivatko kivet rantaraitin maisemaan.

– Aikaa myöten kivien välistä kasvaa heinää ja kivet sammaloituvat. Sen jälkeen ne istuvat hyvin maisemaan.

Rantaraitin varrella olevat kivet on kuljetettu Lappeenrannan Puralasta Kuva: Sirkka Haverinen

Reitin varrelle on asennettu paljon istuinpenkkejä ja roskakoreja. Reitti on osin myös valaistu, mikä mahdollistaa liikkumisen myös pimeään aikaan.

Rantaraitilla kannattaa välillä pysähtyä nauttimaan Saimaa-maisemista.

Koululaiset ovat jo tutustuneet luonnon ihmeellisyyksiin reitin varrella olevien luontotaulujen avulla. Taulut ovat kuvittaja Heli Pukin ja Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtajan Kimmo Saarisen käsialaa.

Matkan varrella on luonto-opastauluja, joissa on selkeät kuvat ja tekstit alueen kasvillisuudesta. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Korkkitehtaan rannassa kuntoilijoille on tarjolla treenivälineitä, ja reitin päätepisteessä Skinnarilassa on upouusi sinisävyinen lähiliikuntapaikka.

Kuntoilupaikka mahdollistaa reippailijoille monipuolisen liikuntanautinnon. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Matti Pentikäinen askeltaa rivakasti vastaan sauvoja rytmikkäästi heiluttaen. Puna on poskilla ja hän pysähtyy kommentoimaan uutta reittiä.

–Täytyy ihan täys kymppi antaa tälle uudelle osuudelle. Ennen tämä oli sellaista ryteikköä ja kivikkoa. Nyt on hyvä kulkea, huikkaa Pentikäinen ja jatkaa matkaansa.

Alueella on myös luonnonlähde, jossa matkalaiset voivat nauttia raikkaasta lähdevedestä.

Reippailija voi täyttää matkapullonsa jatkuvasti virtaavasta lähteestä. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Talvikunnossapitoa rantaraitille ei ole tulossa. Reittiä voi kuitenkin käyttää talvellakin mikäli halukkaita polunavaajia eli reippailijoita riittää. Tarkoitus on saada reitti kulkemaan tulevaisuudessa Skinnarilasta aina Pappilanniemeen saakka.

Suosittelemme sinulle