Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen allekirjoittaa Indonesian Balilla parhaillaan käynnissä olevan Maailmanpankin vuosikokouksen yhteydessä teknisen avun yhteistyösopimuksen Maailmanpankin kansainvälisen rahoitusyhtiön IFC:n kanssa.
Ulkoministeriön tiedotteen mukaan Suomen myöntämällä 1,54 miljoonan euron rahoituksella tuetaan ilmastohankkeiden kehittämistä erityisesti köyhimmissä maissa. Rahaa voidaan käyttää esimerkiksi aaltoenergian hyödyntämisen tai sähkön varastointimahdollisuuksien tutkimiseen tai kokonaan uusien ansaintamallien kehittämiseen.
Sähköt puuttuvat yhä yli miljardilta ihmiseltä. Maapallon kannalta ei ole siten yhdentekevää, saavatko he sähkönsä fossiilisista polttoaineista vai uusituvista lähteistä, Virolainen perustelee hanketta tiedotteessa.
Suomi mukana jo isolla potilla
Uusi yhteistyösopimus on jatkoa Suomen ja IFC:n viime vuonna perustamalle ilmastorahastolle. Rahasto sijoittaa seuraavien neljän vuoden aikana 114 miljoonaa euroa suomalaisten veronmaksajien rahaa kaupallisiin ilmasto- ja energiahankkeisiin kehitysmaissa, ulkoministeriöstä kerrotaan
Tiedotteen mukaan rahat eivät ole lahjoitus, vaan niitä odotetaan myös takaisin korkojen kera. IFC:n on määrä maksaa varat takaisin Suomelle sijoitusten tuotoilla 25 vuoden aikana.
Rahaston ensimmäinen, kolmen miljoonan euron sijoitus tehtiin marokkolaistaustaiseen energiayhtiö Gaia Energyn suurhankkeeseen. Yhtiön tavoitteena on rakentaa 22 pääosin tuulivoimalla toimivaa sähkön tuotantolaitosta yhdeksään eri Afrikan maahan. Nämä maat ovat Norsunluurannikko, Ghana, Etiopia, Kenia, Tansania, Nigeria, Tunisia, Algeria ja Marokko.
Tuulivoimaloilla tehoa parin Loviisan verran
Voimaloiden nimellisteho on kolme gigawattia, joten ne nostavat Afrikan nykyistä tuulivoimakapasiteettia noin 50 prosenttia. Vuoden sähköntuotannossa voimalat tuottavat laskelmien mukaan yhtä paljon kuin Fortumin Loviisan kaksi ydinreaktoria yhteensä.
Vaikka Suomen sijoitus tuntuu isolta, se ei yksin riitä. IFC on sijoittanut laitosten rakentamiseen tähtäävään kehitystyöhön myös omia varojaan. Yhtiön pyrkimyksenä on kerätä yhdessä Gaia Energyn kanssa yksityisiä sijoituksia hankekokonaisuuteen, jonka toteuttamiseen tarvitaan useita miljardeja euroja.
Suomen rahoituksen roolina on edesauttaa yksityisten pääomien liikkeelle saamista ja markkinoiden avaamista kehitysmaihin.
Lue myös: Pääministeri Sipilä vahvisti Pariisissa Suomen sijoittavan yli sata miljoonaa ilmastorahastoon