Hyppää sisältöön

Suomalaiset Hornet-lentäjät mukana Yhdysvaltain johtamassa harjoituksessa Alaskan yllä – "Kehittyäkseen on harjoiteltava parhaiden kanssa"

Kuuden Hornet-hävittäjän piti ensin lentää Kuopiosta Eielsonin tukikohtaan Alaskassa.

Suomen Hornetia tankataan yhdysvaltalaisten toimesta maanantaisen harjoituspäivän päätteeksi Eielsonissa. Kuva: Joni Malkamäki / Ilmavoimat

WASHINGTON Alaskassa on meneillään jokavuotinen Yhdysvaltain ja sen liittolaisten Red Flag -ilmaoperaatioharjoitus, johon osallistuu nyt ensimmäistä kertaa myös suomalaisia. Yhdysvaltain johtama harjoitus on alansa merkittävimpiä maailmassa.

Fairbanksin lähellä Eielsonin tukikohdassa on tällä ja ensi viikolla kaikkiaan 70 suomalaista sotilasta ja kuusi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää Suomesta.

– Henkilöstö valmistautui huolella jo kotimaassa ja harjoitus on lähtenyt käyntiin suunnitelmien mukaan. Lentokierrosten vaativuus lisääntyy harjoituksen edetessä, joten haastetta riittää, eversti Timo Herranen kertoo Ylelle Eielsonista.

Suurin osa harjoituksessa käytettävistä hävittäjistä ja muista koneista Yhdysvalloista. Suomen Hornetien lisäksi mukana on esimerkiksi Etelä-Koreasta F-15K Slam Eagle -monitoimihävittäjiä.

– Harjoituskokonaisuus on pitkä, mutta joukkojen motivaatio ja yhteishenki on huipussaan. Pääsemme näyttämään suomalaista osaamista ja oppimaan uutta maailman tunnetuimmassa lentoharjoituksessa, Herranen hehkuttaa.

Red Flag -harjoitus järjestetään Eielsonin tukikohdassa Alaskassa. Kuva: Joni Malkamäki / Ilmavoimat

Elektronista sodankäyntiä huippuja vastaan

Suomalaiset ovat tottuneet purevaan pakkaseen, mutta elektronisen sodankäynnin harjoittelu ilmatorjunnan kanssa arktisissa olosuhteissa on heille täysin uutta. Harjoitustehtävät vaikeutuvat kahden viikon aikana koko ajan.

Herranen uskoo harjoituksen hyödyttävän Suomen ilmavoimia monellakin tapaa. Hävittäjäosastolla on Alaskan yllä vastassaan huippuluokan harjoitusvastustajia.

– Kehittyäkseen on harjoiteltava parhaiden kanssa vaativassa ympäristössä. Toimiminen isossa operaatiossa kehittää ohjaajien kykyjä ja mahdollistaa vertailun muihin. Ilman kumppaneita ei olisi mahdollista järjestää näin laajoja harjoituksia, Herranen sanoo.

Suomen Hornetit nousevat ilmaan Eielsonin tukikohdasta Alaskasta Red Flag -tehtävälle. Kuva: Joni Malkamäki / Ilmavoimat

Pitkä lento onnistui useilla tankkauksilla

Hornetien toimittaminen Kuopiosta Alaskaan oli vaativa tehtävä. Koneet tankattiin ilmassa, joka on tarkkuutta vaativat operaatio. Ne pitivät toistuessaan lentäjät hereillä muuten puuduttavan pitkällä siirtolennolla.

– Koneiden siirto toteutettiin kahdessa osassa ja ilmatankkauksia oli molemmilla lennoilla useita. Lento sujui ongelmitta ja koneet saatiin perille aikataulussa, Herranen kertoo.

Korjaus 12.10.2018 kello 18.21: jutussa puhuttiin alunperin Nato-harjoituksesta. Tämä on korjattu Yhdysvaltain johtamaksi harjoitukseksi.

Korjaus 12.10.2018 kello 18.31: Suomalaiset eivät harjoittele ilmatorjuntaa vaan sen kanssa. Lisäksi ilmatankkaukset eivät suoneet lentäjille taukoa vaan toistuessaan pitivät heitä hereillä ja heidän tarkkaavaisuuttaan yllä.

Suosittelemme sinulle