Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pörssikurssit laskussa Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Aasiassa – myös Helsingin pörssissä päivä alkoi alamäellä

Euroopan osakemarkkinat laskivat alimmilleen puoleentoista vuoteen. Markkinoita hermostuttavat muun muassa korkojen nousu ja kauppasota.

Tokion pörssin laskevat kurssit huolettivat Japanissa torstaina 11. lokakuuta.
Tokion pörssin laskevat kurssit huolettivat Japanissa torstaina 11. lokakuuta. Kuva: Behrouz Mehri / AFP
STT,
Juho Takkunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Epävarmuus on saanut osakemarkkinat sukeltamaan niin Yhdysvalloissa, Euroopassa kuin Aasiassa. Myös Helsingin pörssi avasi päivän miinuksella.

Euroopan osakemarkkinat laskivat pörssien avautuessa alimmilleen yli puoleentoista vuoteen.

Kaikkien alojen osakkeiden kurssit laskivat, mutta teknologiaosakkeisiin kohdistui suurin isku. Euroopan teknologiaindeksi putosi 2,4 prosenttia.

Osakkeet ovat laskussa myös Aasiassa. Esimerkiksi Kiinassa merkittävän Shanghain pörssin komposiitti-indeksi laski 4,3 prosenttia markkinoiden avautuessa ja on nyt alimmillaan sitten vuoden 2014 lopun.

Japanissa Tokion pörssin merkittävimpiä yhtiöitä seuraava Nikkei-indeksi sukelsi 4,4 prosenttia, mikä on jyrkin lasku vuorokaudessa sitten maaliskuun.

Hongkongissa pörssi avautui yli kolmen prosentin luisuun, samoin Etelä-Koreassa. Tokiossa, Sydneyssä ja Singaporessa kurssit olivat kahden prosentin laskussa.

Osakkeiden arvonlasku seuraa pörssikurssien keskiviikkoista alamäkeä Yhdysvalloissa. Wall Streetillä kurssit laskivat reippaasti, kun sijoittajat hermoilivat korkojen noususta.

Myös Yhdysvaltain dollari heikkeni torstaina. Dollari-indeksi, joka mittaa dollarin arvoa kuuteen muuhun merkittävään valuuttaan, putosi 0,25:llä prosentilla.

Tämä yllätti jotkut valuutta-analyytikot, sillä dollaria on pidetty vakaana valuuttana myös pörssikurssien heiluessa.

Trumpin kommentit hermostuttavat

Markkinoita ovat hermostuttaneet myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kommentit Yhdysvaltain keskuspankin Fedin koronnostosuunnitelmista. Trumpin mielestä keskuspankki tekee virheen.

– Fed on tullut hulluksi, Trump sanoi toimittajille saapuessaan kampanjatilaisuuteen.

Fed on nostanut ohjauskorkoa kolme kertaa tämän vuoden aikana. Keskuspankin odotetaan nostavan korkoa vielä kerran loppuvuodesta.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtaja Christine Lagarde puolustaa koronnostoja. Hän kutsui niitä torstaina tarpeelliseksi kehitykseksi.

Kauppasota luo epävarmuutta

Osakelasku luo paineita Kiinan valuuttaa yuania kohtaan samalla, kun Yhdysvallat ja Kiina ovat keskellä pahenevaa kauppasotaa.

Kiina on antanut yuanin heikentyä vaiheittain, jotta Yhdysvaltain ilmoittamien tuontitullien negaativiset vaikutukset tasoittuisivat. Se taas on pakottanut muita kehittyvien talouksien valuuttoja heikkenemään, jotta ne säilyisivät kilpailukykyisinä.

– Yuanin heikkeneminen edelleen voisi pahentaa huolta siitä, että pääoman pakeneminen voimistuu. Se voi karata käsistä, varoittaa Deutsche Bankin analyytikko Alan Ruskin.

IMF:n Lagarde sanoi torstaina olevansa todella huolestunut jännitteistä. Hän varoitti, että maailmantalous voi hidastua selvästi, jos uhkailu tulleilla laajenee entisestään.

Muokkaus klo 10.18: Korjattu, että Shanghain pörssin komposiitti-indeksi on alimmillaan neljään vuoteen. Uutisessa viitattiin aiemmin Shanghain Dow Jones -indeksiin.

Lisää aiheesta:

Pörssipäivä päättyi laskuun Wall Streetillä – kurssit laskivat voimakkaasti

Talousjättien taistelu kiristyy – USA painaa päälle, Kiina luottaa omaan voimaansa

Kiina pyrkii hautaamaan taloutensa ongelmat – tilastot valehtelevat, lehdistö uhoaa mutta kauppasodan jättämät jäljet näkyvät jo

Aiheesta muualla:

Kauppalehti: ”Tämä on vasta alkua” – Euroopan pörsseihin odotetaan rajua laskuavausta

Suosittelemme