Vaikka työllisyys on parantunut, monet 25-35 vuotiaat miehet ovat ajautuneet työvoiman ulkopuolelle. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen on huolissaan ilmiöstä.
– Tämä ilmiö on kasvanut jopa niin paljon, että se näkyy myös tilastoissa. Ihmetellään, mistä johtuu, että nuoret miehet siirtyvät työvoiman ulkopuolelle kokonaan niin, että he eivät näy edes työttöminä.
Elina Pylkkäsen mukaan sama ongelma on noussut esiin myös ainakin Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Baltian maissa.
– Tähän pitäisi herätä. Jos jotain on tapahtumassa, niin otetaan ongelmasta äkkiä kiinni, sanoi Elina Pylkkänen Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.
Syitä parhaassa työiässä olevien miesten siirtymiseen työvoiman ulkopuolelle voi olla monia.
– Koulutuksen tai ammattitaidon puute, työkyvyttömyys ja mahdollisesti lääke- tai päihderiippuvuus. Syynä voi olla myös ylivelkaantuminen. Jos ulosotto vie suurimman osan palkasta, sen takia ei ole oikein kannustinta tehdä palkkatyötä.
Elina Pylkkänen arvoi, että jos tästä ikäryhmästä 10 000-20 000 ei ole työvoimassa, se merkitsee myös huoltosuhteelle lisärasitusta.
– Tiedetään, että skenaario ei ole parhain eli he eivät koskaan tule mukaan työelämään.
On tutkittava, mikä rekrytointeja hiertää
Maan hallitus ja ay-liike ovat joutuneet pahasti vastakkain irtisanomissuojaa koskevasta esityksestä. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkäsen mielestä irtisanomissuoja on Suomessa OECD-maiden keskitasoa.
– Meillä on tälläkin hetkellä mahdollista irtisanoa henkilöperusteisesta syystä. Jos yrityksessä on työvoiman puutetta, pitäisi selvittää, mikä todellisuudessa estää rekrytointeja.
Lisää aiheesta:
Miesten syrjäytyminen alkaajo peruskoulussa – "On jumiuduttu kotiin jopa kahdeksi vuodeksi"