Hyppää sisältöön

Apotin käyttöönotto viivästyy Vantaan kaupungin palveluissa

Saija Nironen

Apotti-potilastietojärjestelmän käyttöönotto Vantaan kaupungin sosiaali- ja perusterveydenhuollossa viivästyy vuoden vaihteen jälkeen.

Käyttö Peijaksen sairaalassa alkaa suunnitellusti marraskuun alkupuolella, mutta kaupungin palveluissa vasta myöhemmin. Vantaa haluaa ennen käyttöönottoa vielä testata järjestelmää.

– Testauksilla halutaan varmistaa, että järjestelmä ei varmasti vaaranna potilasturvallisuutta tai tietosuojaa. Samalla varmistetaan sen käytettävyys, että henkilöstö pystyy varmasti käyttämään sitä sujuvasti, sanoo Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen.

Vantaa on jo aloittanut henkilöstön koulutukset. Kysymys on isosta urakasta, sillä kiaikkiaan koulutettavia on noin kolmisen tuhatta.

Apotissa ovat mukana Hus, Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi, Kauniainen ja Tuusula. Myös aiemmin pois jättäytynyt Kerava valmistelee nyt liittymistä takaisin. Keravan kaupunginhallitus päättää asiasta loppuvuoden aikana.

Tällä hetkellä Husin ja kaupunkien terveydenhuollossa käytössä on satoja erilaisia tietojärjestelmiä, jotka eivät kaikki keskustele keskenään. Apotti tulee korvaamaan vanhat tietojärjestelmät ja sillä pyritään sujuvoittamaan tiedonkulkua.

Järjestelmän käyttöönoton kerrotaan tapahtuvan porrastetusti vuosina 2018-2020. Apotin piiriin kuuluu 1,6 miljoonaa asiakasta, kun se on kokonaan käytössä.

Kaikkine kustannuksineen Apotin käyttöönoton on arvioitu maksavan liki 600 miljoonaa euroa. Hinta pitää sisällään järjestelmän toteutuksen, käyttöönoton, käyttöoikeudet, ylläpidon, tuen sekä uudet versiot koko 10 vuoden sopimuskauden aikana.

Suosittelemme sinulle