Hyppää sisältöön

Tänäkin iltana moni perhe väsyy lasten harrastuksiin, siksi liikuntaa viedään nyt jo koulupäivien yhteyteen – "Hirveän tärkeä lasten hyvinvoinnille"

Lasten harjoitukset urheiluseuroissa painottuvat iltoihin, vaikka koulupäivät päättyvät aikaisin ja koulujen saleja on iltapäivisin tyhjillään. Olympiakomiteassa tehdään töitä, jotta yhä useampi seura järjestäisi liikuntaa koulupäivän yhteydessä.

Nummelan Palloseuran järjestämän jalkapallokerhon osallistujat antoivat palautteen Lasten liike -iltapäivän jälkeen. Kuva: Esa Fills / Yle

Yhteiskunnan ja teknologian kehittyminen on tehnyt lasten arjesta passiivista. Liiallinen paikallaanolo rapauttaa nuorten toimintakykyä ja lisää sairauksia. Lapsia siitä on kuitenkin turha syyttää, ja suurin osa alakoululaisista harrastaakin liikuntaa ja urheilua vapaa-ajallaan.

Lasten urheiluharrastuksia on kuitenkin vaivannut jo vuosikymmeniä hölmöys, johon kukaan ei ole keksinyt kunnollista ratkaisua.

Harrastaminen urheiluseuroissa painottuu iltoihin. Iltaharrastukset vähentävät vanhempien ja lasten yhteistä aikaa ja lisäävät autossa istumista. Koulupäivät puolestaan päättyvät alakouluissa varhain iltapäivällä. Moni lapsista siirtyy koulun jälkeen yksin kotiin, lasten omien sanojen mukaan ”odottamaan harjoituksia ja pelaamaan nykyaikaisia kännykkäpelejä”. Samaan aikaan monen koulun liikuntasali ammottaa tyhjyyttään koko iltapäivän.

Iltaiset kuljetusrumbat kuormittavat niin vanhempia, lapsia kuin ilmastoakin. Kätevä ratkaisu olisi, jos alakouluikäiset lapset voisivat harrastaa urheiluseuran järjestämää liikuntaa koulun tiloissa koulupäivän yhteydessä. Näin perheet voisivat viettää iltaisin yhteistä aikaa tai vaikka liikkua lisää.

Tukimallit levällään

Idea ei tietenkään ole uusi. Liikkumista koulupäivän yhteydessä on pitkään järjestänyt jo moni seura, yhdistys ja kunta. Toiminta ja sen julkinen tuki on kuitenkin erittäin pirstaleista. Liikuntakerhojen järjestäminen on liiaksi aktiivisten kuntien, innokkaiden seuratoimijoiden ja vapaaehtoisten tai liikkumista mahdollistavien rehtorien harteilla. Lasten urheilukerhotoiminnan tukemiseksi kaivattaisiin selkeämpiä poliittisia linjauksia ja malleja.

— Liikuntakerhotoiminta tavoittaa tällä hetkellä viidenneksen lapsista. Koululaiskyselyissä on selvinnyt, että 60 prosenttia olisi halukkaita olemaan mukana, jos toiminta tuodaan lasten lähelle ja se on mielekästä, Olympiakomitean lasten ja nuorten liikkeen asiantuntija Maria Ulvinen sanoo.

Kouluista toimintaa järjestää vain kolmasosa. Moni lapsi jää siis toiminnan ulkopuolelle, vaikka halua harrastaa koulupäivän jälkeen olisi. Organisoituminen ja mallien jakaminen vaatii paljon yhteistyötä. Aina ei ole itsestään selvää, kenelle joukkojen kokoaminen laskeutuu.

— Valtion rahaa on eri tukiputkien muodossa hienosti jaossa. Kunnalle ja seuralle voi kuitenkin olla haastavaa löytää ne oikeat kanavat toiminnan järjestämiseksi ja käyttää siihen paljon työaikaa. Tuet vaatisivat selkiyttämistä ja yksinkertaistamista, Ulvinen toteaa.

Miljoonaluokan valtionavustuksia nauttiva Olympiakomitea perusti vuosi sitten oman mallinsa, joka on kasvanut nopeasti. Lasten liike -liikuntakerhot ovat vuodessa levinneet 90 kuntaan. Yhteensä 140 seuraa ja yhdistystä järjestää Olympiakomitean organisoimana 300 eri liikuntakerhoa. Kaikki ohjaajat ovat koulutettuja. Kerhot ovat osallistujille pääosin ilmaisia, joistakin kerhoista maksetaan parinkymmenen euron kausimaksu.

— Homma on menossa kovaa kyytiä hyvään suuntaan. Kouluissa on harrastustoimintaa ennen koulupäivää aamulla, koulupäivän aikana pitkillä välitunneilla ja koulupäivän jälkeen. Toiminnallinen iltapäivä olisi hirveän tärkeä lasten hyvinvoinnille ja terveydelle, Olympiakomitean lasten ja nuorten harrastamisen erityisasiantuntija Jukka Karvinen sanoo.

— Tärkeintä kuitenkin olisi, että kaikki lapset saisivat mahdollisuuden kuulua yhteiseen ryhmään.

Suomessa on yli 2300 peruskoulua ja yli puoli miljoonaa oppilasta (siirryt toiseen palveluun), joten matka valtakunnalliseen koulujen ja seurojen yhteiseen harrastusverkostoon on edelleen pitkä. Suunta on kuitenkin lupaava.

Laadukasta liikuntaa koulutettujen ohjaajien kanssa

Aamu alkaa Lahdessa Kärpäsen koululla metsän siimeksestä. Lahden Ahkeran koulutettu yleisurheiluvalmentaja Matti Hannikainen ja parikymmentä lasta treenaavat juoksemista ennen koulupäivää järjestettävässä kerhossa. Lapset hyppivät aitojen yli, vetävät spurtteja ja tekevät motoriikkaa vahvistavia harjoitteita.

— Tavoitteena on, että lapset saisivat kivan liikunnallisen hetken ja positiivisia kokemuksia juoksemisesta. Pelailemme ja harrastamme peruskerhojuttuja, mutta teemme myös juoksuharjoitteita. Yritämme innostaa lapsia liikunta- ja juoksukulttuurin pariin, Matti Hannikainen selittää.

Ahkeran juoksukerho on yksi sadoista Lasten liike -kerhoista. Lasten liike -kerhot ovat matalan kynnyksen liikuntaa, jossa voidaan oppia myös lajitaitoja. Avainsanat ovat Olympiakomitean mukaan helppous ja laatu.

Laatu tietysti maksaa. Koulutettuja ohjaajia ei saa kouluihin ilmaiseksi. Lasten liike -iltapäivissä raha tulee pääosin yhteistyökumppaneina toimivilta yrityksiltä. Lasten liikkumisen mahdollistaminen on yrityksille kieltämättä erinomainen tapa osoittaa yhteiskuntavastuullisuutta.

Myös yksityiset kansalaiset voivat lahjoittaa (siirryt toiseen palveluun) lapsille liikuntakerhoja. Kahdella eurolla lahjoittaa jo yhden tunnin, 500 eurolla maksaa kerhon ryhmälle kokonaiseksi lukuvuodeksi. Rahalle on käyttöä, sillä kaikki halukkaat seurat eivät tänä syksynä mahtuneet mukaan.

— Enemmän on kysyntää kuin pystymme rahaa jakamaan. Tosi paljon on kiinnostusta ja paljon olemme saaneet kerhoja käyntiin. Tahtotila on kasvattaa toimintaa entisestään, Maria Ulvinen sanoo.

Yritysyhteistyöllä ja lahjoituksilla saatu rahoitus suunnataan paikallisille seuroille ja yhdistyksille, jotta niillä olisi resursseja lähteä koulujen kanssa yhteistyöhön. Myös pari vuotta sitten voimaan tullut uusi opetussuunnitelma on avannut koulujen ovet aikaisempaa enemmän yhteistyölle järjestöjen ja seurojen kanssa.

— Meidän missiomme on tehdä liikunnan järjestäminen helpoksi. Tuotamme myös materiaalia ja työkaluja helpottamaan kerhotoiminnan järjestämistä. Pyrimme nostamaan tarvittaessa ohjaajakoulutuksella kerhotoiminnan laatua, sillä myös se on erittäin tärkeää, Ulvinen toteaa.

Laatua seurataan Olympiakomiteassa keräämällä lapsilta palaute jokaisen kerhon jälkeen. Palaute annetaan valitsemalla iloinen, neutraali tai surullinen hymynaama ja palauttamalla se ohjaajalle.

Seurat ja osallistujat tyytyväisiä

Nummelan Palloseura on järjestänyt lasten liikuntakerhoja koulupäivien kyljessä Vihdissä jo useita vuosia. Ryhmät täyttyvät nopeasti. NuPSin kerhoissa pääosassa on liikkumisen ilo leikkien kautta, vaikka toki jalkapalloseuran järjestämässä kerhossa potkitaan osa tunnista myös palloa.

— Lasten liike -ohjelman myötä iltapäiväkerhoihin on saatu uutta potkua. Meillä on tosi isoja kerhoryhmiä. Näille on ihan selkeä tilaus. Erityisen paljon lapsia on kyläkouluilla, joiden lähellä harrastustarjonta ei ole niin suuri, Nummelan Palloseuran kehittämispäällikkö Timo Tuomi kertoo.

Tuomi arvioi, että Olympiakomitean kanavoima raha kattaa suunnilleen kerhotoiminnasta aiheutuvat kulut. Seura tavoittaa kerhon kautta lisäksi paljon potentiaalisia harrastajia.

— En tosin tiedä, tuoko tämä suoranaisesti uusia harrastajia seuraan. Näemme tämän seuralle kuitenkin tärkeänä yhteiskuntavaikuttamisena ja sitä kautta tulevana maineena.

Nummelan Palloseuran järjestämä Lasten liike –iltapäivä näyttää ainakin maistuvan niin uusille kuin vanhoillekin harrastajille.

— Mun äiti oli laittanut ensin niin, että minä kokeilen tätä. Sitten minä kokeilin, ja se oli hauskaa, Valtteri perustelee kerhoon osallistumista.

Alakoulun hiljattain aloittanut Betta on kokenut jalkapalloilija. Bettan syyt NuPSin kerhoon osallistumiselle koulupäivän jälkeen ovat sekä virkistyksellisiä että käytännöllisiä.

— Mä tykkään pelaa jalkkista, kun mä harrastankin sitä. Mun mielestä se on niinku hauskaa puuhaa. Siinä saa kavereita, tulee nopeemmaks ja sellaista.

Koulujen ja seurojen yhteistyön syvenemisessä on paljon voittajia. Kun seurojen, yhdistysten ja kuntien yhteistyö paranee, joskus tulevaisuudessa voidaan olla tilanteessa, jossa seurat järjestäisivät alakoululaisten harjoitukset iltojen sijaan koulupäivän jälkeen.

Tällä hetkellä tärkeintä olisi saada kaikki halukkaat mukaan laadukkaasti järjestettyyn iltapäiväliikuntaan.

Lue myös:

Osa suomalaislapsista on niin heikkokuntoisia, että pelkkä kuntotestien yrittäminen on vaikeaa – "Tulokset ovat huolestuttavia"

Kolme perhettä piti kirjaa, miten paljon aikaa menee lasten harrastuksiin – tulos on hengästyttävä: "Vapaa viikonloppu on tuntematon käsite"

Lapsen urheiluharrastus voi maksaa uuden auton verran – syy hintojen räjähdykseen on myös vanhemmissa

Espoossa yläkoululaisten päivä loppuu keskiviikkoisin jo kahdelta, jotta oppilaat pääsevät harrastamaan – syynä kaupungin määräys

"Ei voi enää odottaa, että tätä tehdään talkootyönä" – urheiluseuroilla on vaikeuksia löytää ohjaajia lasten ja nuorten ryhmiin

Suosittelemme sinulle