Hyppää sisältöön

Ulkomaalaiset poimijat saivat tienestinsä Lapin mustikasta – parhaimmat hankkivat 14 000 euroa

Thaimaalaiset ansaitsivat menneenä kesänä jopa aiempaa paremmin.

Vaikka thaimaalaiset saivat mustikalla hyvät tienestit, yrityksiä kokonaismarjasaalis ei täysin tyydyttänyt. Puolukkavuosi oli katastrofi, sanoo Polarica Marjan edustaja. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Hanna Holopainen

Vaikka viime kesä oli marjojen suhteen kehno, se ei vaikuttanut ulkomaalaisten marjanpoimijoiden tienesteihin. Lapista löytyivät tämän kauden mustikat, vaikka ennusteet sanoivat aluksi toista.

Poiminta kannatti jopa edelliskesää paremmin. Mustikasta maksettiin nimittäin aiempaa kovempi hinta.

– Länsi-, Keski- ja Itä-Suomi olivat mustikan suhteen aika heikkoja. Poimijat pääsivät kunnolla tienaamaan, kun sato lähti käyntiin pohjoisessa, vientipäällikkö Kåre Björkstrand Marja Bothnia Berries Oy:stä kertoo.

Polarica Marja Oy:n kutsumista poimijoista parhaimmat saivat noin 14 000 euron tienestit.

Marjayritykset ovat sopineet, että heidän kutsumilleen ulkomaalaisille marjanpoimijoille on jäätävä rahaa käteen vähintään 30 euroa päivässä.

Kuivuus kuritti etelää

Mustikkaa oli tänä kesänä koko maassa parhaiten juuri Lapissa, vahvistaa myös Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Rainer Peltola.

Vielä marjanpoimijoiden tullessa Suomeen heinäkuussa yrittäjät miettivät tosissaan, onko pohjoisessa poimittavaa tarpeeksi. Lapin ennusteet kun näyttivät alkukaudesta heikolta.

Tilanne kääntyikin niin, että helle kuritti eteläisempää Suomea enemmän kuin Lappia. Polarican Jukka Kriston mukaan parhaiten marjaa saatiin Itä-Lapista, sekä mustikkaa että hillaa.

Puolukkasato oli huono, jopa huonoin vuosikymmeniin. Bothnia Berriesin Björkstrand sanoo, että yritykselle marjaa tuli kokonaisuudessaan todella vähän.

Luken erikoistutkijan Rainer Peltolan mukaan viime kesän marjasatoa voi kuvata koko maassa kehnoksi.

Marja Bothnia Berries Oy:n Lapin poimijat työskentelevät pääosin savukoskelaisen Korvatutunturin Marja Oy:n kutsumana. Korvatunturin Marja toi Suomeen 450 thaimaalaista poimijaa.

Toinen Lapin suuri marjanostajayritys, Polarica Marja sai tänä kesänä maahan alle 600 ulkomaalaista marjanpoimijaa. Heistäkin kaikki tulivat Thaimaasta.

Suosittelemme sinulle