Hyppää sisältöön

Kiina virallistaa "uudelleenkoulutusleirit" – jopa miljoona ihmistä määrätty saamaan ideologista oppia ja käyttäytymisen ohjausta

Kiina on aiemmin kiistänyt leirien olemassaolon. Nyt leirit saavat hyväksynnän jälkikäteen.

Uiguurit osoittivat mieltään Urumqissa Xinjiangin alueella kesällä 2009. Väkivaltaisuuksissa sai tuolloin surmansa yli 140 ihmistä. Kuva: Diego Azubel / EPA

Kiinan hallitus on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka myötä maan paikallisviranomaiset voivat siirtää ihmisiä "koulutus- ja harjoituskeskuksiin".

Leireille siirretään ihmisiä, joiden epäillään "altistuneen ääriajattelulle". Uusi lainsäädäntö on otettu käyttöön terrorismin estämiseksi.

Säädös astuu voimaan taannehtivasti, eli se antaa hyväksynnän jo aiemmin olemassa olleille leireille.

Kiina on tähän saakka kiistänyt, että se siirtäisi poliittisesti epäilyttäviä ihmisiä koulutusleireille. Länsimaissa on kuitenkin pidetty selvänä, että leirejä on jo ollut kauan.

Leireille on viety erityisesti Kiinan muslimiväestöön kuuluvia henkilöitä, kuten uiguureja ja kazakkeja. Uutissivusto Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan pelkästään Kiinan luoteisosassa sijaitsevalla Xinjiangin autonomisella alueella, jolla uiguurit ovat suurin väestöryhmä, leireillä voi olla jopa miljoona ihmistä.

Guardianin mukaan leireillä on määrä antaa ammatillista valmennusta, opettaa Kiinan valtakieltä, eli mandariinikiinaa sekä antaa ammatillista ja laillista opetusta. Lisäksi ohjelmaan kuuluu "ideologista opetusta, psykologista kuntoutusta ja käyttäytymisen ohjausta".

Uusilla säädöksillä kielletään käytös, joka estää noudattamasta Kiinan perhekokoa rajoittavia lakeja.

Aikaisempi laki kielsi pukeutumisen huiviin, äärimielisen puheen ja käytöksen sekä kieltäytymisen kuuntelemasta valtiollisia TV- ja radiolähetyksiä.

Leireillä olleet ihmiset ovat kertoneet, että he ovat käytännössä olleet vankileireillä.

Monet ulkomailla asuvat kiinalaismuslimit ovat kertoneet, etteivät he ole saaneet yhteyttä Kiinassa asuviin sukulaisiinsa. Viranomaiset ovat myös siirtäneet vangittujen ihmisten lapsia valtiollisiin orpokoteihin.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Kiinan ihmisoikeusjärjestelmää.

Suosittelemme sinulle