Hyppää sisältöön

Britanniassa juhlittiin prinsessa Eugenien häitä – katso video hääseremoniasta Windsorissa

Prinssi Andrew'n tytär, Yorkin prinsessa Eugenie on mennyt naimisiin liikemies Jack Brooksbankin kanssa.

Yorkin prinsessa Eugenie ja Jack Brooksbank

Yorkin prinsessa Eugenie ja liikemies Jack Brooksbank on vihitty avioliittoon Pyhän Yrjön kappelissa Windsorin palatsissa. Televisiokameroita vihkitilaisuuteen ei kuitenkaan päästetty

Häävieraista 850 pääsi sisälle kirkkoon, ulkopuolella oli lisäksi 1 200 ihmistä.

Kuva: Neil Hall / EPA

Vieraiden joukossa oli monia kuninkaallisen suvun jäseniä. Prinssi Charlesin vaimo Camilla Parker Bowles ei voinut osallistua Skotlannissa järjestettävän tilaisuuden takia.

Vihkimisen jälkeen hääpari teki lyhyen ajelun upeilla hevosten vetämillä vaunuilla Windsorissa, minkä jälkeen alkoi vastaanotto Windsorin linnassa.

Morsiamen isoäiti, kuningatar Elisabet II saapui paikalle, samoin setä, Walesin prinssi Charles.

Prinssi Williamin 3-vuotias tytär Charlotte toimi morsiusneitona ja hänen 5-vuotias veljensä George paašipoikana.

Historiaa jo 600:lta vuodelta

Hääpaikka, Pyhän Yrjön kappeli, on sama, jossa prinssi Harry ja näyttelijä Meghan Markle menivät naimisiin toukokuussa. 1400-luvulla rakennettuun goottilaistyyliseen kappeliin on haudattu kymmenen hallitsijaa, ja sinne haudataan aikanaan myös kuningatar Elisabet II.

Prinssi Andrew'n ja Sarah Fergusonin nuorempi tytär Eugenie sekä Jack Brooksbank menivät kihloihin tammikuussa Nicaraguassa. (siirryt toiseen palveluun) Pariskunta oli seurustellut seitsemän vuotta, ja he tapasivat ollessaan hiihtämässä Verbierissä, Sveitsissä. 32-vuotias Brooksbank toimi (siirryt toiseen palveluun) aiemmin lontoolaisen yökerhon isäntänä ja nyttemmin edustaa näyttelijä George Clooneyn ja Rande Gerberin tequila-merkkiä Britanniassa.

Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Prinsessa ilman edustustehtäviä

28-vuotias Yorkin prinsessa Eugenie on yhdeksäs kruununperimysjärjestyksessä, isonsiskonsa, Yorkin prinsessa Beatricen jälkeen. Hän valmistui vuonna 2012 Newcastlen yliopistosta, pääaineenaan taidehistoria ja Englannin kirjallisuus. Hän on työskennellyt modernia taidetta esittelevässä Hauser & Wirth -taidegalleriassa vuodesta 2015 lähtien.

Eugeniellä ei ole kuninkaallisia edustustehtäviä. Hän on suvun mukana isoissa tilaisuuksissa, mutta toisin kuin perimysjärjestyksessä ylempänä olevilla kuningasperheen jäsenillä, hän ei saa palkkaa edustustehtävistä.

Kuninkaalliset fanit, Joseph Afrane, Terry Rutt ja David Weeks juhla-asuissaan. Kuva: Vickie Flores / EPA

Siksi brittimediassa käytiin kesällä kiistaa siitä, onko oikein, että prinsessa Eugenien häät vaunuajeluineen ja turvajärjestelyineen maksavat veronmaksajille jopa 2 miljoonaa puntaa eli 2,3 miljoonaa euroa. Summa on tosin murto-osa prinssi Harryn häistä (siirryt toiseen palveluun), koska prinsessa Eugenien häät eivät kerää samanlaisia yleisöjoukkoja. Silti kuningasperheeseen kriittisesti suhtautuville tuokin summa on liikaa.

– Kuka sitä paitsi on kuullut prinsessa Eugeniesta? Hänellä ei ole kuninkaallisia tehtäviä, ei hyödyllistä tarkoitusta julkisuudessa ja silti joudumme maksamaan tällaisia summia, sanoi Työväenpuolueen kansanedustaja Chris Williamson Sky Newsin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Kuninkaallinen perhe, kuningatar Elisabet sekä prinsessa Eugenien vanhemmat maksavat häätilaisuuden muut kulut.

Katso hilpeä video kuninkaallisista brittihäistä. Ja hatuista.

Suosittelemme sinulle