Hyppää sisältöön

Merkittävä liikuntatieteiden vaikuttaja Paavo Komi on kuollut

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa professorina toiminut Paavo Komi on kuollut 10. lokakuuta 78 vuoden iässä, kertoo Jyväskylän yliopisto verkkosivuillaan.

Paavo Komi. Kuva: AOP

Vuodesta 1980 vuoteen 2004 Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa professina toimineella Paavo Komilla oli tärkeä rooli liikuntabiologisen tieteenalan kehityksessä Suomessa, kuten myös Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen perustamisessa.

Liikuntafysiologian ja biomekaniikan professorina toimineen Komin tutkimusalaa olivat liikuntafysiologia, -biologia ja biomekaniikka. Hän osallistui uransa aikana myös huippu-urheilun kehittämiseen tutkimalla muun muassa mäkihypyn biomekaniikkaa.

Komille myönnettiin hänen uransa aikana seitsemän kunniatohtorin nimeä yliopistoista ympäri maailman sekä Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) Olympic Order Award vuonna 2001. Opetus- ja kulttuuriministeriö palkitsi Komin Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultaisella ansioristillä ja Liikuntatieteellisen seuran kunniajäsenyydellä vuonna 2013.

Komi oli European College of Sport Science -organisaation perustajajäsen ja johti International Council of Sport Science and Physical Education -liikuntatutkimusjärjestöä. Hän oli Kansainvälisen olympiakomitean lääketieteellisen komission jäsen 20 vuoden ajan sekä KOK:n Sport for all -komission jäsen vuodesta 2000.

Arto Teronen ja Jouko Vuolle julkaisivat vuonna 2014 Paavo Komin urasta ja saavutuksista kirjan Suoralta ei voi oikaista. Paavo Komin kuusi vuosikymmentä liikuntatutkimusta ja tiedepolitiikkaa.

Korjaus 12.10. kello 17.42: Toisin kuin kirjoituksessa alun perin luki Komi ei saanut ensimmäisenä suomalaisena Olympic Order Awardia, vaan sen sai presidentti Mauno Koivisto.

Lue Jyväskylän Yliopiston alkuperäinen uutinen tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Mäkihypyn tutkimuksen tietotaito löytyy Jyväskylästä

Mäkihypyn tie takaisin huipulle vie paljon aikaa – "Voittamisen kulttuuri on asia, jonka arvoa on vaikea edes mitata"

Suosittelemme sinulle