Hyppää sisältöön

Oulussa ommellaan ensikirjoja näkö- ja monivammaisille vauvoille – "Jokaisella lapsella tulisi olla oikeus omaan ensikirjaan"

Näkövammaiselle lapselle ensimmäiset aistikokemukset ympäröivästä maailmasta syntyvät kosketuksen ja kuuloaistin avulla.

IKIOMA-koskettelukirja
Kuva: Marko Väänänen / Yle
Mari Jäntti

Yhä useampi näkö- ja monivammainen lapsi saa oman koskettelukirjansa vapaaehtoisten ansiosta. Muutama vuosi sitten näkövammaisille pienokaisille tarkoitettuja ensikirjoja ei ollut saatavilla missään.

Äitiyspakkauksissa on jaettu ensikirjoja vastasyntyneille jo 1980-luvulta alkaen, mutta ne eivät sovellu näkö- ja monivammaisille vauvoille, sillä niissä on paljon kuvia ja visuaalisuutta.

Oulusta lähtöisin olevassa IKIOMA-ensikirjahankkeessa valmistetaan talkootyönä koskettelukirjoja, jotka lahjoitetaan suomalaisille moni- ja näkövammaisille lapsille. Kirjat sisältävät paksuja sivuja ja eri materiaaleja ja värejä. Näkövammaiselle lapselle ensimmäiset aistikokemukset ympäröivästä maailmasta syntyvät kosketuksen ja kuuloaistin avulla.

Talkootyö on ollut vilkkainta Oulussa nuorten naisten kristillisen yhdistyksen tiloissa, mutta vapaaehtoisia koskettelukirjojen ompelijoita on löytynyt jopa Köyliön vankilasta. Nyt koskettelukirjoja on valmistunut talkootyönä noin 200.

Hankkeen ideoija Vuokko Keränen kertoo, että kyse on yhdenvertaisuudesta.

– Ihan jokaisella lapsella tulisi olla oikeus omaan ensikirjaan, Keränen kertoo.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle