Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Lääketieteen opiskelijat ryhtyvät Turun yliopistossa taisteluun huuhaata vastaan

Tavoitteena on kouluttaa sukupolvi, joka pystyy haastamaan julkisuudessa leviävät uskomukset ja tarjoamaan vastalääkkeeksi tutkittua tietoa.

Turun yliopiston kyltti lähikuvassa.
Kuva: Philip Stenkula / Yle
Eino Kossila
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun yliopiston lääketieteen opiskelijat ovat perustaneet Vastalääke-nimisen yhdistyksen, jonka tarkoituksena on ehkäistä virheellisen tiedon leviämistä ja kansantajuistaa lääketiedettä.

Turun yliopiston tiedotteen mukaan taustalla on tiedekunnan opiskelijoiden turhautuminen virheellisten terveysväittämien, kuten rokotekriittisyyden ja uskomushoitojen, leviäminen Suomessa. Tavoitteena on kouluttaa sukupolvi, joka pystyy haastamaan julkisuudessa leviävät uskomukset ja tarjoamaan tutkittua tietoa vastalääkkeeksi.

Yhdistys tarjoaa jäsenilleen viestintä- ja kirjoituskoulutusta. Lääketieteen opiskelijoita valmennetaan viestimään terveyteen ja tutkimukseen liittyvistä asioista.

Uskomushoidot puhuttivat myös viime viikolla Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan 75-vuotisjuhlinnan yhteydessä. Esimerkiksi professori Juhani Knuuti puhui siitä, miten uskomushoidot ovat säilyttäneet suosionsa, vaikka tutkittua tietoa on koko ajan paremmin saatavilla.

Lue lisää:

Terveyssosiologi syyttää eduskuntaa puoskarilain jarruttelusta – Päivi Räsäsen mukaan taustalla isoa bisnestä ja poliitikkojen painostamista

Analyysi: Miksi uskomushoitoja ei valvota – Puoskarilaki jäänyt jo neljän ministerin kaappiin

Suosittelemme