Hyppää sisältöön

Tietosuojavaltuutettu: Isoilta järjestelmähankkeilta puuttuu ohjaus – "Meillä on tässä maassa kova usko erilaisiin rekistereihin"

Reijo Aarnion mukaan kansalaisiin laajasti vaikuttavia tietojärjestelmähankkeita on viety eteenpäin ilman riittävää kuvaa kokonaisuudesta.

Reijo Aarnio, tietosuojavaltuutettu.
Reijo Aarnio, tietosuojavaltuutettu. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Jarmo Koponen

Yhä suurempi osa terveydenhuollon potilastiedoista tallennetaan valtakunnallisiin järjestelmiin. Samaan aikaan tulorekisterin myötä verottajan tiedot ovat muuttumassa ajantasaisemmiksi ja lisäksi tiedot otetuista veloista halutaan koota omaksi rekisterikseen.

Kyse on suurista, kansallisen tason tietojärjestelmähankkeista, joiden yhteenlaskettu vaikutus voi olla kansalaisen kannalta mittava.

– Tuntuu vähän siltä, että se poliittinen ohjaus, jonka johdosta näitä mittavia hankkeita tehdään, se on vähän hajallaan, eikä sellaista kokonaiskuvaa tunnu oikein syntyvän helposti, sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Lääkärin sanelukoneesta tutkijan pöydälle

Järjestelmissä on myös hyvät puolensa.

Suuri kysymys on muun muassa terveystietojen toissijainen käyttö. Vaikka tiedot on talletettu ensisijaisesti yksittäisen potilaan hoitoa varten, sairauskertomukset laboratoriovastauksineen saattavat olla hyvinkin arvokasta aineistoa uusia lääkkeitä ja hoitomuotoja kehitettäessä.

Tulorekisterissä on Aarnion mukaan hyvää se, että järjestelmä on verohallinnossa, joka on tähänkin saakka koonnut samoja tietoja.

Nyt kysymys kuuluu, kuinka laajasti ja mihin tarkoituksiin ajantasaisia tulotietoja saadaan käyttää.

Velkaa tuputtavat ojennukseen

Rekisterin perustaminen ei kuitenkaan ole aina mittasuhteiltaan oikea keino ongelman korjaamiseen.

Esimerkiksi ylivelkaantumisen estämiseksi suunniteltu positiivinen luottorekisteri on kuin lainoittajien harkinnan paikkailua.

– Nyt näyttää siltä, kun nämä luotonantajat ei ole itse noudattaneet sitä lainsäädäntöä, joka niille kuuluu, niin se korjauskeino on: pannaan koko kansa rekisteriin, toteaa Aarnio.

Rekistereistä saatavan hyödyn vastapuolena ovat erilaiset tietosuojaan liittyvät haasteet. Silti suomalaisten luottamus koneelliseen kortistointiin ei horju.

– Meillä on kova usko erilaisiin rekistereihin näköjään tässä maassa, Aarnio sanoo.

Tietosuoja-asiat ovat yhteiskunnassa muutoinkin pinnalla. Tietosuojavaltuutetun lisäksi näkemyksiään ja huoliaan ovat kertoneet muun muassa alan kysymyksien ympärille perustetut järjestöt.

Suosittelemme sinulle