Puheenjohtaja Touko Aallon (vihr.) sairausloman jatkuminen on vihreille vakava paikka. Näin sanoo Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund.
– Eduskuntavaalit on lähestymässä ja vihreillä olisi ollut mahdollisuus nousta jopa johtavaksi oppositiopuolueeksi. Tämä ei sitä mahdollisuutta ainakaan lisää, Grönlund sanoo.
Grönlund viittaa vihreiden kannatuksen heilahteluihin. Puolueen kannatus kävi korkeimmillaan 17,8 prosentissa syyskuussa 2017 ja se näyttäytyi jo johtavana oppositiopuolueena.
Ylen viimeisessä syyskuun mittauksessa kannatus laski 11,6 prosenttiin. Grönlund arvioi, että huonot uutiset Aallon sairausloman jatkumisesta jatkavat puolueen kannatuksen alamäkeä.
– Mielestäni ehdoton takaraja Aallon palaamiselle on marraskuun puoliväli. Eduskuntavaaleihin on mentävä puoluejohtaja edellä, Grönlund sanoo.
Eduskuntavaaleihin on noin viisi kuukautta aikaa, kun Aallon sairausloma päättyy. Tällä hetkellä vihreiden kannatuksen lasku sataa muiden oppositiopuolueiden laariin.
SDP on noussut mittausten kärkisijalla ja vasemmistoliiton kannatus on noussut viimeisissä mittauksissa.
Puheenjohtajalla on vaikutusta
Åbo Akademin Grönlund on tutkinut puheenjohtajan suosion vaikutusta puolueen kannatukseen. Tutkimustulokset ovat olleet vaihtelevia.
Kun puolueella on ollut suosittu puheenjohtaja, puolueen kannattajat ovat arvioineet johtajan vaikutuksen olleen suuri äänestyspäätökseen. Tilanne on ollut käänteinen, jos puolueella on ollut epäsuosittu puheenjohtaja.
Aalto on pärjännyt kehnosti puoluejohtajien erilaisissa mittauksissa, kuten on myös demareiden puheenjohtaja Antti Rinne. Grönlund ei kuitenkaan sysäisi kaikkea vastuuta vihreiden heikosta kannatuksesta Aallolle.
– Vihreiltä on puuttunut selkeä oma viesti. Jos katsotaan viimeaikaisia vaaleja kuten Ruotsin valtiopäivävaaleja, selkeällä viestillä varustetut puolueet ovat menestyneet.
Samaan aikaan puolueella on ollut julkikuvan kanssa ongelmia. Kansanedustaja Jani Toivolan (vihr.) taksinkäytöstä eduskunnan laskuun on kohuttu ja Olli-Poika Parviaisen (vihr.) asumisjärjestelyistä on ollut uutisia.
Grönlund ei näe vihreiden tilannetta täysin toivottomana. Hän muistuttaa, että ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson joutui tammikuussa 2015 puoleksi vuodeksi sairauslomalle loppuunpalamisen vuoksi.
Syyskuun valtiopäivävaaleissa ruotsidemokraatit saivat kuitenkin vaalivoiton ja säilyttivät kolmanneksi suurimman puolueen paikan.
Vartia jättää eduskunnan
Vihreät saivat lauantaina lisää ikäviä uutisia. Kansanedustaja Antero Vartia (vihr.) ilmoitti, ettei hän ole seuraavissa eduskuntavaaleissa enää ehdolla. Vartia perusteli vetäytymistä poliitikon uralta tulevalla hankkeella, joka keskittyy ilmastonmuutokseen.
Grönlund näkee Vartian lähtemisen eduskuntaehdokkaiden rintamasta harmillisena takaiskuna vihreille.
– Vihreät ei voi profiloitua pelkästään vasemmistolaisesti, mikäli he aikovat saada kunnon vaalivoiton, Grönlund sanoo.
Vihreät on pyrkinyt pitkään viestimään, ettei puolue asetu oikeisto-vasemmisto-akselilla mihinkään. Sen sijaan puolue on korostanut ympäristöasioita ja liberaaleja arvoja.
Helsingin Sanomien tekemässä viimeisessä eduskuntavaalikoneessa puolueen ehdokkaat kuitenkin sijoittuivat selkeästi vasemmalle.
Lue myös:
Touko Aallon sairausloma jatkuu
Touko Aalto jää sairauslomalle – syynä uupumus: "Jaksamiseni rajatovat tulleet vastaan"