Hyppää sisältöön

Lokakuun lämpöennätykset paukkuivat meillä ja muualla Euroopassa – viime kuukaudet selvästi tavallista lämpimämpiä

Aiemmin tällä viikolla julkaistu ilmastoraportti kertoi karua kuvaa ilmaston lämpenemisestä.

Ulkoilijoita syyssäässä Mustikkamaalla Helsingissä 14. lokakuuta.
Ulkoilijoita syyssäässä Mustikkamaalla Helsingissä 14. lokakuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Hanna Hanhinen

Viimeinen puoli vuotta on ollut Suomessa tavallista lämpimämpi. Kuukausittaisia lämpötiloja voi katsoa ja vertailla Ilmatieteen laitoksen (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuilla.

Lokakuun lämpöennätys meni uusiksi tänään sunnuntaina, kun Pohjanmaalla hätyyteltiin lähes 21 asteen lukemia.

Lokakuun lämpöennätystä selittää Euroopan yllä oleva laaja korkeapaine, sanoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Eilen lauantaina esimerkiksi Hollannissa mitattiin jopa 26,3 astetta ja kuun ennätyslukemat nousivat kertaheitolla kolmella asteella.

– Se (lukema) selittänee hyvin, kuinka ainutlaatuisesta tilanteesta on kyse. Ilmaston lämpenemisestä seuraa se, että tulee myös aiempaa enemmän lämpöennätyksiä, sanoo Kotakorpi.

Keskilämpötilan poikkeama vertailukaudesta 1981–2010.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka, lähde: Ilmatieteen laitos

Aiemmin tällä viikolla julkaistu ilmastoraportti kertoi karua kuvaa ilmaston lämpenemisestä. Ilmatieteen laitoksen erikoistutkijan Antti Lipposen animaatio lämpötilojen poikkeavuuksista eri maissa vuosina 1880-2017 sai runsaasti huomiota maailmalla aiemmin tänä syksynä. Videon ydinsanomana on se, että ilmaston lämpeneminen on maailmanlaajuinen ilmiö.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen perusteella viimeisen puolen vuoden aikana vain huhti- ja kesäkuussa lämpötilat olivat noin asteen keskimääräisen alapuolella.

Toukokuu oli Suomessa lähes viisi astetta tavanomaista lämpimämpi ja heinäkuu oli neljästä kuuteen astetta tavanomaista lämpimämpi. Elokuu ja syyskuu olivat asteen pari keskimääräistä lämpimämpiä. Heinäkuu oli Suomessa mittaushistorian kuumin.

– Talvisin lämpötilavaihtelua on luonnostaan paljon enemmän ja kesällä taas vaihtelu on vähäisempää. Sen vuoksi viisi astetta lämpimämpi kesäkuukausi on poikkeuksellista, sanoo Kotakorpi.

Lue myös:

Onko Helsingissä pian yhtä kuuma kuin Montenegrossa? Katso, miten suomalaiset kaupungit lämpenevät vuoteen 2080 mennessä

Ihmiskunnan ratkaisevat vuodet – Jättiraportti: Ilmaston lämpeneminen voidaan rajata 1,5 asteeseen, jos päästöt nollataan ennätysnopeasti

5 asiaa, jotka maailman merkittävimmästäilmastoraportista pitää tietää – ilmastoprofessori: "Olen paatunut jakokenut, mutta silti järkyttynyt"

Suosittelemme sinulle