Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

BBC: Syyrian sodassa on tehty yli sata kemiallista iskua

BBC:n toimitusten tutkimukset väittävät, että Syyrian presidentti Bashar al-Assad on voittamassa sotaa kemiallisten iskujen avulla.

Lapset saivat hoitoa epäillyn kaasuiskun jälkeen Itä-Ghoutassa helmikuun lopulla.
Lapset saivat hoitoa epäillyn kaasuiskun jälkeen Itä-Ghoutassa helmikuun lopulla. Kuva: Mohammed Badra / EPA
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyriassa on tehty yli 100 kemiallista iskua syyskuussa 2013 alkaneen sodan aikana, kertoo BBC. Britannian yleisradioyhtiön kaksi toimitusta BBC Panorama ja BBC Arabic ovat käyneet läpi 164 raporttia eri iskuista. Raportit ovat eri tahojen laatimia.

BBC:n mukaan ainakin 106 iskussa on käytetty kemiallisia aseita. Lähes puolet iskuista on tehty Idlibin ja Haman maakunnissa. Vain osa iskuista on uutisoitu, vaikka kemiallisten aseiden käytöstä on BBC:n mukaan ollut todisteita kymmenissä iskuissa.

Hallinto kertoi tuhonneensa aseitaan, iskut jatkuivat

Ensimmäisen kerran Syyrian hallitusta syytettiin kemiallisten aseiden käyttämisesta vuonna 2013.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad on kertonut maansa tuhonneen samana vuonna kemialliset aseensa. YK ja OPCW kertoivat tuhonneensa 1 300 tonnia Syyrian luovuttamia kemikaaleja. Tämän jälkeen kemialliset iskut ovat kuitenkin jatkuneet.

YK:n ja Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:n mukaan todisteet viittaavat siihen, että Syyrian hallitus oli esimerkiksi tuhoisan Khan Sheikhoun sariini-iskun takana. Iskussa kuoli lähes sata siviiliä ja lähes 400 loukkaantui.

Assadin mukaan isku oli lavastettu. Venäjän mukaan Syyrian hallituksen joukot pommittivat terroristien varastoa, jossa kemiallisia aseita oli.

Myös Isisin on epäilty olleen kahden Syyriassa tehdyn iskun takana. Sen sijaan tutkijat eivät ole löytäneet todisteita opposition joukkojen tekemistä kemiallisista iskuista.

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat syyttäneet opposition joukkoja kemiallisista iskuista. Viime huhtikuun Duman kemialliesta iskusta maat syyttivät pelastusorganisaatiota lavastuksesta.

Hyökkäys ilmasta ja kloorikaasulla

BBC:n mukaan lähes puolet iskuista on tehty ilmasta laukaistavalla aseella ja suuressa osassa on käytetty kloorikaasua.

Myös Ylen huhtikuussa haastattelema suomalainen asiantuntija on sanonut pitävänsä mahdollisena, että Syyriassa on käytetty kloorikaasua ja sariini-hermomyrkkyä kemiallisissa iskuissa.

BBC:n kokoamisen tietojen mukaan iskuja on ollut ryppäinä, jotka ovat osuneet samoihin ajankohtiin kuin hallituksen hyökkäystoimet.

Sen haastatteleman tutkija Lina Khatibin mukaan kemiallisia aseita on käytetty Syyriassa pelotteena tai rangaistuksena. Asiantuntijan mukaan Syyrian hallituksen kemiallisella iskulla lähettämä viesti on ollut se, että paikallisten ei haluta jäävän alueelle.

Hallinnon arvellaan käyttäneen kemiallisia aseita silloin, kun sillä ei ole muita keinoja saada aluetta haltuunsa.

Syyrian hallitus ei ole vastannut BBC:n väitteisiin.

Lue myös:

Professori: Valkokypärien evakuointi yksi merkki presidentti Assadin olevan voittamassa Syyrian sodan

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö: Syyrian Dumasta löydettiin kloorattuja kemikaaleja, ei merkkejä hermomyrkystä

Kemiallisten aseiden tutkijat aikovat nostaa Duman uhreja haudoista näytteitä varten

OPCW pääsi viimein Dumaan tutkimaan epäiltyä kaasuiskua

Informaatiosota Syyrian kaasuiskusta käy kuumana: Vuosia vanhasta videosta tehtiin valeuutinen

Douman myrkkykaasuisku: Tutkijoiden on selvitettävä nämä asiat

Suosittelemme