Hyppää sisältöön

Lääketieteen opiskelijat aloittivat taistelun uskomushoitoja ja huuhaata vastaan – "Emme halua paasata, vaan keskustella"

Turun yliopiston piirissä perustettu Vastalääke-yhdistys haluaa levittää tutkittua tietoa kansantajuisesti.

Hopeavettä.
Ylen Spotlight- ja MOT-ohjelmat kertoivat hopeaveden käytöstä syksyllä 2017. Kuva: Dennis Storhannus / Yle
Eino Kossila

Hopeavettä, rokotekriittisyyttä ja mustaa salvaa. Uskomuslääkinnän ja suoranaisen huuhaan ilmiöihin on voinut törmätä uutisissa viime vuosina yhä useammin.

Netissä valtoimenaan vellova keskustelu herättää monissa tutkijoissa ja lääkäreissä harmitusta ja turhautumista. Samaan törmäävät myös lääketieteen opiskelijat.

Uskomushoitoja ja huuhaa-lääketiedettä pitkään kritisoinut tutkija ja ylilääkäri Juhani Knuuti luennoi viime maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun) Turun yliopiston lääketieteen opiskelijoille otsikolla Onko lääketiede hävinnyt taistelun uskomushoitoja vastaan?

Luennon jälkeen joukko opiskelijoita innostui aiheesta ja päätti ryhtyä toimeen. Elokuun lopussa perustettiin Vastalääke ry.

– Monella meistä oli sama ajatus, että yksin olisi vaikeaa lähteä puhumaan näistä asioista, mutta yhdessä on paljon helpompaa, sanoo yksi yhdistyksen perustajista, lääketieteen opiskelija Mia Muhonen.

Netissä, kouluissa ja kahviloissa

Yhdistys itse kertoo tavoitteekseen kouluttaa sukupolvi, joka pystyy haastamaan julkisuudessa leviävät uskomukset ja tarjoamaan tilalle tutkittua tietoa.

Seuraava askel nuorella yhdistyksellä on julkaista nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) tieteelliseen tietoon perustuvia artikkeleita väestöä puhuttavista aiheista ja niiden paikkansapitävyydestä.

– Meillä on ollut toiveissa päästä kiertämään esimerkiksi kouluihin ja muihin julkisiin tiloihin keskustelemaan ihmisten kanssa näistä asioista, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Tatu Han.

Homeopaattisia lääkkeitä
Homeopaattisia lääkkeitä. Kuva: Morguefile

Pääosa toiminnan rahoituksesta tulee opetus- ja kulttuuriministeriöltä, myös Kansanvalistusseura (siirryt toiseen palveluun) (KVS) on rahoittajana. Opiskelijoita kouluttavat terveysviestinnän ammattilaiset.

– Nyt koulutetaan Vastalääke-yhdistyksen omaa väkeä siitä, miten lääketietellistä tekstiä kansantajuistetaan. Miten näistä asioista puhutaan niin, että jokainen ymmärtää, Muhonen jatkaa.

Ajatuksena on järjestää myös terveyskahviloita, joihin kuka tahansa voi tulla keskustelemaan lääketieteellisistä asioista ja kysyä uskomushoidoista.

Turkulaisesta valtakunnalliseksi?

Vastalääke-yhdistys toivoo jäsenikseen ensisijaisesti yleislääketieteen, hammaslääketieteen, biolääketieteen sekä muiden terveysalojen opiskelijoita, lääkäreitä ja tutkijoita.

Turussa perustettu yhdistys on herättänyt huomiota jo laajalti ympäri Suomea. Lääketieteellisistä tiedekunnista Tampereelta, Kuopiosta ja Helsingistä on jo tullut kyselyitä opiskelijoilta ja valmistuneilta lääkäreiltä, jotka haluavat mukaan toimintaan.

Minut yllätti se, kuinka laajasti meidät on jo huomattu. Jopa yli tieteenalarajojen.

Tatu Han

Yhdistyksen aktiivit pitävät mahdollisena, että se voisi joskus toimia jopa valtakunnallisesti.

– Minut yllätti, kuinka laajasti meidät on jo huomattu. Jopa yli tieteenalarajojen, Tatu Han kertoo.

Vastakaikua myös vastustajilta

Uskomuslääkinnän vastainen yhdistys on huomattu myös rokotekriittisissä Facebook-ryhmissä. Opiskelijoita selvästi hymyilyttää, kun he kertovat, millaista keskustelua tuoreesta yhdistyksestä käydään sosiaalisen median rokotevastaisissa ryhmissä.

Ei ollut kulunut kuin muutama tunti, kun Vastalääke ry:n ensimmäinen sosiaalisen median päivitys oli jo jaettu Facebookin rokotekriittisessä ryhmässä. Siellä postaus alkoi sanalla "APUA", ja sitä seurasi kymmenen huutomerkkiä.

Emme halua paasata yksipuoleisesti, vaan nimenomaan keskustella asioista

Mia Muhonen

– Vastaanotto ei ollut erityisen lämmin. Kommenteissa esimerkiksi pohdittiin, kuka meille maksaa ja miksi emme ymmärrä asioiden oikeaa laitaa. Aivopesustakin taisi olla puhe, Muhonen jatkaa naurahtaen.

Tässä yhdistyksen merkitys juuri korostuu. Jos kommentointi olisi osoitettu suoraan yksittäiselle opiskelijalle, se voisi tuntua henkilökohtaiselta.

Sekä Muhonen että Han ovat yhtä mieltä siitä, että keskustelu on tervetullutta. Molemmat toivottavat väen tervetulleiksi yhdistyksen sivuille kommentoimaan ja keskustelemaan askarruttavista aiheista.

– Emme halua paasata yksipuoleisesti, vaan nimenomaan keskustella asioista, Muhonen sanoo.

Juttua päivitetty klo 07:09: lisätty tieto Kansanvalistusseurasta.

Katso ja lue myös:

MOT: Salvaa syöpälääkkeeksi

”Ainoa tunnettu aine, joka hyökkää suoraan syöpäsoluja vastaan” – moni vaihtoehtoisia syövänhoitomenetelmiä markkinoiva vierittää vastuuta paranemisesta potilaille

”Koko kroppani sanoi EI” – Maria kieltäytyi syöpähoidoista ja turvautui sen sijaan monenlaisiin vaihtoehtohoitoihin, kahviperäruiskeista aprikoosinsiemeniin

Suosittelemme sinulle