Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ylen kysely: Lakko-oikeus ja irtisanomislaki jakavat kansan jyrkästi porvareihin ja vasemmistoon, työttömiin ja johtajiin

Hallituksen irtisanomislakia vastustetaan hiukan enemmän kuin kannatetaan. Naiset suhtautuvat lakiin miehiä kielteisemmin.

Hanskat kasassa
Kuva: Yle
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Politiikan syksyn kuuma kiistakysymys eli hallituksen lakiesitys alle kymmenen työntekijän yritysten irtisanomisen helpottamisesta jakaa suomalaiset kahteen kutakuinkin yhtä suureen ryhmään, selviää Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Hallituksen esitystä vastustaa 46 prosenttia, ja sitä kannattaa 41 prosenttia kansasta.

Lähes yhtä selkeä kahtiajako näkyy suhtautumisessa poliittisiin lakkoihin: 52 prosenttia hyväksyy poliittiset lakot, 41 prosenttia ei niitä hyväksy.

Naisten ja miesten näkemysten väliltä löytyy näistä kahdesta kysymyksestä selkeä ero.

Naisista vain kolmannes antaa tukensa irtisanomista helpottavalle lakiesitykselle, miehistä sitä kannattaa lähes puolet.

Kun asiaa kysyttiin toisin päin, naisista esitystä kertoi vastustavansa 51 prosenttia ja miehistä 41 prosenttia.

Kyselygrafiikka irtisanomissuojasta
Kuva: Lasse Isokangas / Yle Uutisgrafiikka

Samansuuntainen tulos näkyy suhtautumisessa poliittisiin lakkoihin: naiset suhtautuvat niihin miehiä myönteisemmin: 57 prosenttia naisista hyväksyy ne, ja vain kolmannes ei hyväksy.

Miehillä luvut menevät toisin päin: suurempi osa eli 49 prosenttia ilmoittaa, ettei hyväksy poliittisia lakkoja. Miehistä poliittiset lakot hyväksyy 46 prosenttia.

Poliittiset lakot eivät kohdistu työehtosopimusneuvotteluihin vaan esimerkiksi hallituksen politiikkaan. Ammattiyhdistysliike on tänä syksynä ollut lakossa ja käyttänyt ylityökieltoa vastustaessaan hallituksen irtisanomislakia.

Kyselygrafiikka irtisanomissuojasta
Kuva: Lasse Isokangas / Yle Uutisgrafiikka

Oikeisto ja vasemmisto, työttömät ja yrittäjät nokikkain

Jyrkimmät jakolinjat syntyvät kuitenkin vastaajien ammattiaseman ja puoluekannan perusteella.

Vankin tuki hallituksen esitykselle tulee siellä istuvia puolueita äänestäviltä. Kokoomuksen äänestäjistä 79 prosenttia ja keskustan äänestäjistä 77 prosenttia kannattaa sitä.

Tiukin tyrmäys puolestaan tulee poliittiselta vastarannalta. Vasemmistoliiton äänestäjistä hallituksen esitystä tukee kuusi prosenttia ja vastustaa 88 prosenttia.

Kyselygrafiikka irtisanomissuojasta
Kuva: Lasse Isokangas / Yle Uutisgrafiikka

Lähes yhtä kova tyrmäys irtisanomislaille tulee SDP:n kannattajilta. Puolueen äänestäjistä lakia vastustaa 81 prosenttia, ja 15 prosenttia kannattaa. Vihreiden kannattajista lain takana on alle kolmannes, ja sitä vastustaa hiukan yli puolet.

Perussuomalaisten kannattajista puolet tukee ja runsas kolmannes vastustaa lakiesitystä.

Mielipiteissä näkyy myös ihmisten työmarkkina-asema. Työntekijät ja työttömät eivät sulata irtisanomissuojan heikentämistä, kummastakin ryhmästä alle kolmannes kannattaa lakiesitystä.

Eläkeläisistä niukka enemmistö, 51 prosenttia kannattaa lakia, ja 38 prosenttia vastustaa. Jämäkin kannatus esitykselle tulee yrittäjiltä, kolme neljästä yrittäjästä tukee, ja alle viidennes yrittäjistä vastustaa sitä.

Keskustan kannattajat tiukkoina poliittisiin lakkoihin

Poliittisille lakoille vahvin tuki tulee vasemmistoliiton ja SDP:n äänestäjiltä. Lähes yhdeksän kymmenestä vasemmistoliiton, ja yli kahdeksan kymmenestä SDP:n äänestäjästä hyväksyy poliittiset lakot.

Seitsemän kymmenestä vihreiden kannattajasta hyväksyy poliittiset lakot, viidennes ei.

Kyselygrafiikka irtisanomissuojasta
Kuva: Lasse Isokangas / Yle Uutisgrafiikka

Jyrkin suhtautuminen poliittisiin lakkoihin on kyselyn mukaan keskustan kannattajilla, heistä vain 13 prosenttia hyväksyy poliittisen lakkoilun. Vastaavasti 81 prosenttia keskustan äänestäjistä ilmoittaa, ettei niitä hyväksy.

Vastaavasti kokoomuksen äänestäjistä poliittiset lakot hyväksyy 21 prosenttia ja niitä ei hyväksy 73 prosenttia. Perussuomalaisten kannattajista yli puolet ei hyväksy poliittisia lakkoja, 42 prosenttia hyväksyy.

Lakkonäkemykset vaimenivat lisäkysymyksillä

Noin seitsemän kymmenestä johtavassa asemassa olevasta, ja kuusi kymmenestä yrittäjästä ei hyväksy poliittisia lakkoja. Ylemmistä toimihenkilöistä puolet ei niitä hyväksy.

Vankin tuki poliittiselle lakko-oikeudelle tulee työttömiltä, työntekijöiltä ja opiskelijoilta. Työttömistä 72 prosenttia, työntekijäasemassa olevista 66, ja opiskelijoista 57 prosenttia hyväksyy poliittiset lakot.

Näkemykset poliittisen lakko-oikeuden rajaamisesta kuitenkin liudentuivat, kun asiaa täsmennettiin lisäkysymyksillä.

Kaikista vastaajista vain joka kymmenes kieltäisi poliittiset lakot kokonaan. Noin neljännes haluaa, että työajalla tapahtuvaa poliittista lakkoilua pitäisi jollain tavalla rajoittaa, ja alle viidennes rajaisi poliittiset mielenilmaukset työajan ulkopuolelle.

Runsas kolmannes vastasi pitävänsä nykytilannetta hyvänä eli että myös työajalla pitää voida osoittaa mieltään.

Lataa tästä koko tutkimuksen aineisto Excel-tiedostona

Lisää aiheesta:

Sipilä toivoo poliittisten lakkojen loppuvan luottamusmittaukseen: "Eduskuntaa vastaan ei pitäisi lakkoilla" – SAK eri linjalla

Ajatuspaja hallituksen ja ay-liikkeen pattitilanteesta: "Molemmilla on paljon hävittävää ja vain vähän voitettavaa"

Analyysi: Juha Sipilä pani kovan kovaa vastaan irtisanomiskiistassa – vielä yksi yhteentörmäys ammattiliittojen kanssa hallituskauden loppuun

SAK:n Eloranta: Emme osanneet odottaa Sipilältä tällaista siirtoa – ay-liike lupaa jatkaa taistelua irtisanomislakia vastaan

Suosittelemme sinulle