Hyppää sisältöön

Lämmin syksy aiheutti metsästäjille erikoisen ongelman – saadaanko hirvenliha syöntikelpoisena ruokapöytään?

Lämpimän sään takia hirvenliha täytyy kaadon jälkeen saada nopeasti käsiteltyä.

Tällä jahtikaudella on lupa ampua reilut 54 000 hirveä. Kuva: Mika Moksu / Yle

Hirvijahti käynnistyi viikonloppuna poikkeuksellisen lämpimässä säässä. Lähes koko Suomessa mitattiin korkeita lämpötiloja, kun esimerkiksi Pohjanmaalla lämpötila kohosi liki 21 asteeseen.

Yleensä säätila hirvijahdin alkamisen aikaan on kuluvaa lokakuuta viileämpi. Yleensä lokakuussa keskilämpötila on selvästi alle 10 asteen. Tällöin kaadettu hirven ruho on jo luonnostaan melko viileässä ympäristössä.

Nopea käsittely

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Ylitarkastaja Anne Fagerlund kertoo, että poikkeuksellisen lämmin ilma vaatii lihan ripeää käsittelyä.

– Lihaa voidaan riiputtaa näissä olosuhteissa päivä tai kaksi, jonka jälkeen pilaantuminen alkaa näkyä muun muassa lihan pinnan limoittumisena, kertoo Fagerlund.

Hirvenlihan laadun tarkkailussa on Fagerlundin mukaan kaksi käytäntöä. Mikäli metsästysseura metsästää hirvieläinten lihaa myyntiin, on seuran ilmoitettava lahtivaja eli se paikka, jossa eläin nyljetään, elintarvikehuoneistoksi. Silloin tilojen valvonnasta vastaa paikallinen ympäristöviranomainen.

Toinen käytäntö on se, että metsästäjät ottavat hirvenlihan omaan käyttöön. Tällöin metsästysseuran ei tarvitse tehdä ilmoitusta lahtivajasta, eikä näiden vajojen olosuhteita myöskään valvota.

Koira auttaa hirvijahdissa. Kuva: Seppo Nykänen / Yle

Elintarvikehuoneistoasetuksen ja alkutuotantoasetuksen mukaan luonnonvaraisen riistan jäähdytys on aloitettava kohtuullisen ajan kuluttua pyynnistä. Aktiivinen jäähdytys ei kuitenkaan ole välttämätöntä, jos ilmasto-olosuhteet sen sallivat. Liha on jäähdytettävä kuuden asteen lämpötilaan tai sen alle.

Fagerlund kertoo, että asetuksen tarkoittamaa kohtuullista aikaa on vaikea määritellä. Käytännössä metsästäjien tulee ottaa huomioon ulkoilman lämpötila ja saattaa ruho mahdollisimman nopeasti käsiteltäväksi.

Syömäkelvottoman lihan päätymistä kuluttajan tai metsästäjän lautaselle Fagerlund ei kuitenkaan pidä todennäköisenä.

– Metsästäjät ovat ammattitaitoisia henkilöitä ja osaavat määritellä lihan syömäkelpoisuuden.

Yhdellä pyyntiluvalla saa pääsääntöisesti kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Ruho nopeasti jakoon

Lappeenrantalaisen Tapavainolan Riistamiehet aloitti jahtikauden viime lauantaina. Viikonvaihteessa seura kaatoi kaksi urosta.

Tapavainolan Riistamiehet ry:n sihteeri Jarmo Leinon mukaan kaadetun hirven nylkeminen ja paloittelu on pystytty hoitamaan nopealla aikataululla.

– Jos hirvi kaadetaan lauantaina, niin sunnuntaihin mennessä on eläin saatu käsiteltyä ja lihat jaettua.

Lihan laadusta ei myöskään Leinon mukaan tule olla huolissaan, sillä hänen mielestään metsästäjät ovat vastuullisia henkilöitä, tilat ovat riittäviä lihan käsittelyyn ja metsästäjät pitävät huolta hygieniasta lihaa käsitellessään.

Jarmo Leinon mukaan myös valvonta on riittävällä tasolla.

– Näen että nykyinen systeemi toimii, enkä usko että hirvenlihasta olisi tullut ongelmia siinä mielessä, että liha olisi ollut pilalla tai epähygieenistä, kertoo Jarmo Leino.

Lue seuraavaksi: Näetkö tässä videossa hirven? – suurin osa ei näe

Suosittelemme sinulle