Hyppää sisältöön

EU päätti Itämeren kalastuskiintiöistä – Suomi etujoukoissa laittoman lohenkalastuksen kimppuun

Suomi ei nostanut Luxemburgissa lohen pyyntikiintiöstä äläkkää, koska se sai läpi lohen laittomaan kalastukseen liittyviä toimia.

Kalatutkijoiden lohirysä Perämerellä kesällä 2018. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Raisa Pöllänen

EU:n Luxemburgissa kokoontunut maatalous- ja kalastusneuvosto on päättänyt Itämeren kalastuskiintiöistä ensi vuodelle.

Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.)

Kalastuskiintiöissä eniten kiistaa on aiheuttanut lohen meripyynti Itämeren pääaltaalla ja Pohjanlahdella. EU:n komissio esitti viime kuussa lohikiintiöksi noin 105 000 lohta, mikä on 15 prosenttia tätä vuotta enemmän. Komission ehdotus ei kuitenkaan mennyt läpi Luxemburgissa, vaan lohikiintiö päätettiin pitää ennallaan, yli 91 000 lohessa.

Kansainvälisen merentutkimusneuvoston ICES:n suositus on ollut noin 65 000 lohen enimmäiskiintiö. Myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä oli kalastuskiintiön pienentämisen kannalla.

– Ajoimme loppuun asti pääaltaan lohen kalastuskiintiön pienentämistä, Leppä sanoi.

– Saatoimme kuitenkin vaikeassa neuvottelutilanteessa hyväksyä sen pitämisen ennallaan, koska saimme kokonaisuutena vahvat keinot puuttua lohen laittomaan kalastukseen.

Laiton lohenkalastus kuriin

Lohen kalastuskiintiön pienentämistä on haluttu muun muassa sen takia, että raportoimattoman ja väärinraportoidun lohisaaliin osuus on kasvanut. Kaikki lohikannat eivät ole myöskään elpyneet odotetulla tavalla.

Suomi ei nostanut Luxemburgissa lohen pyyntikiintiöstä äläkkää, koska se sai läpi lohen laittomaan kalastukseen liittyviä toimia. Ensi vuoden alusta meritaimenen kaupallinen kalastus kielletään koko Itämerellä neljän merimailin ulkopuolella perusviivoista laskettuna.

– Saimme vahvan tuen ehdotuksellemme avomerialueen meritaimenen kalastuskiellolle, joka estää lohen väärinraportoinnin taimeneksi ja tehostaa käytännön valvontatoimia, ministeri kertoi kokouksen jälkeen.

Itämeren jäsenvaltiot ja komissio ilmoittivat sitoutuvansa laittoman lohenkalastuksen lopettamiseen. Jäsenmaiden on tarkoitus valvoa tehostetusti Itämeren pääaltaalla, ja jos laittomuuksia havaitaan, sääntöjä rikkovat voivat saada komissiolta sanktioita. Yksi rangaistus voi olla jopa kalastuskiintiön poistaminen.

Suomi on jo aiemmin ilmoittanut, että tehokkaat toimet Itämeren pääaltaalla esiintyvän laittoman lohenkalastuksen estämiseksi ovat välttämättömiä.

Ministeri Lepän mukaan EU:n maatalous- ja kalastusneuvoston ratkaisu noudattelee tieteellistä neuvoa ja Itämeren kalakantoja koskevaa monivuotista hoitosuunnitelmaa.

Esimerkiksi silakkakiintiöissa EU:n suurin sallittu saalis on Itämeren pääaltaalla ja Suomenlahdella ensi vuonna hieman yli 170 000 tonnia eli yli neljänneksen pienempi kuin tänä vuonna. Läntisen silakkakannan kiintiötä pudotettiin lähes puolella eli 9 000 tonniin.

Lue myös:

"Laittomuudet täytyy kitkeä" – EU-komission esitys lohikiintiön nostamisesta Itämerellä saa täystyrmäyksen pohjoisesta

Itämeren lohikiintiön nostaminen ei saa kannatusta pohjoisessa – salakalastukseen on puututtava

Suosittelemme sinulle