Hyppää sisältöön

Uskallatko täräyttää sydäniskurilla? Sydänliitto: Laitteeseen liittyy paljon harhaluuloja

Sydänliiton mukaan sydäniskurin käyttö sydänpysähdystilanteessa on helppoa, eikä sillä voi aiheuttaa vahinkoa.

Kuva: AOP

Sydäniskuri eli defibrillaattori on yhä yleisempi näky julkisilla paikoilla. Moni voi epäröidä tarttua laitteeseen, mutta Sydänliiton mukaan siihen ei ole syytä.

– Laite on valitettavan tuntematon, ja siihen liittyy paljon harhaluuloja. Kyllä sitä saa ja osaa käyttää kuka tahansa, eikä sillä pysty aiheuttamaan vahinkoa sydänpysähdystilanteessa, kertoi Sydänliiton kehittämispäällikkö Mari Blek-Vehkalahti Ylen aamu-tv:ssä.

Vehkalahden mukaan käyttäjän tarvitsee vain käynnistää laite, joka sen jälkeen neuvoo käytössä kuvin ja äänin.

Esimerkiksi Tanskassa iskureita moninkertainen määrä

Suomen arviolta 3 000 sydäniskurista löytyy Sydänliiton defi.fi-verkkopalvelusta parituhatta. Niitä on muun muassa kauppakeskuksissa, urheiluhalleissa ja hotelleissa. Laitetiheydessä ollaan kuitenkin jäljessä montaa muuta maata: Sydänliiton mukaan esimerkiksi Tanskassa vastaavaan palveluun on rekisteröity lähes 19 000 sydäniskuria.

Oli iskuria tai ei, tärkeintä on Sydänliiton mukaan soittaa hätänumeroon 112 ja aloittaa paineluelvytys. Parin vuoden takaisen väitöstutkimuksen mukaan alle puolessa sydänpysähdystapauksista elvytystä on annettu ennen ensihoidon saapumista.

– Jos on yksin paikalla, kannattaa keskittyä paineluelvytykseen. Jos on useampi auttaja, yksi voi lähteä hakemaan sydäniskuria. Sydänpysähdystilanteessa ei voi aiheuttaa minkäänlaista haittaa elvyttämällä. Autettavan selviytymismahdollisuudet lisääntyvät merkittävästi, jos elvytys aloitetaan, Blek-Vehkalahti sanoo.

Tiistaina vietetään maailmanlaajuiseksi tänä vuonna kasvavaa elvytyspäivää.

Lue lisää:

Suomalaiset hallitsevat ensiaputaidot, mutta parannettavaakin on – elvytystilanteissa ei aina toimita ja hätäkeskukseen soitetaan turhaan

Osaatko auttaa hätätilanteessa? Testaa ensiaputaitosi

Tutkimus: Maallikko jättää usein elvytyksen antamatta, vaikka voisi pelastaa sydänpotilaan

Suosittelemme sinulle