Hyppää sisältöön

Kela sai ongelmista tarpeekseen: Taksimatkoille etsitään uutta yrittäjää Uudellamaalla

Kela on päättänyt kilpailuttaa uudelleen Uudenmaan Kela-taksimatkat toistuvien ruuhkien ja myöhästymisten vuoksi.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kelan mukaan sen korvaamia taksimatkoja Uudellamaalla ei ole saatu "sopimuksen edellyttämälle tasolle" nykyisen palveluntarjoajan Helsingin-Uudenmaan Taksit Oy:n kanssa. Tästä syystä osapuolet ovat päättäneet purkaa sopimuksen siirtymisajan jälkeen.

Kela-taksikyydeissä on ollut runsaasti ongelmia ympäri Suomen sen jälkeen kun kyytejä uudistettiin heinäkuussa. Uudellamaalla asiakkaat ovat kärsineet välityskeskuksen ruuhkista, kyytien myöhästymisista ja jopa peruuntumisista.

Kelan etuuspäällikön Susanna Bruunin mukaan matkoja on Uudellamaalla jäänyt toteutumatta joitakin satoja kuukausittain. Yhteensä matkoja on tehty lähes 160 000.

– Sopimushan edellyttää sitä, että jokainen tilattu matka toteutetaan, Bruun sanoo.

Kela alkaa valmistella uutta kilpailutusta välittömästi. Tavoitteena on, että Kela-taksimatkat siirtyvät uudelle palveluntarjoajalle huhtikuussa 2019.

Toistaiseksi Helsingin-Uudenmaan Taksit Oy hoitaa taksimatkat nykyisen sopimuksen mukaisesti, ja Kela-taksimatkat tilataan samasta numerosta kuin ennenkin.

"Logistinen ohjausvoima puuttuu"

Helsingin ja Uudenmaan Taksit Oy:n mukaan ongelmat johtuvat ennen kaikkea taksilain uudistuksesta, jonka myötä taksien vanhat asemapaikat poistuivat.

Yritys välitti Kela-taksikyytejä myös ennen taksiliikenteen mylläystä. Silloin sen alla toimi noin 2 800 taksia Uudellamaalla.

– Vanhassa järjestelmässä HUSin alueella oli 30 asemapaikkaa, joihin taksipalvelu oli sidottu. Nyt taksit liikkuvat vähän missä milloinkin. Logistinen ohjausvoima puuttuu, taksiyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Kuusisto sanoo.

Hän myöntää, että uudessa mallissa "tyhjiöitä" on päässyt syntymään eri alueille eri aikoina. Suurimmat ongelmat ovat Kuusiston mukaan kuitenkin jo väistymässä.

Viime vuonna Kela-takseilla kulki Uudellamaalla lähes 80 000 henkilöä, ja matkoja tehtiin yli 700 000.

Kelan Susanna Bruunin mukaan uudessa järjestelmässä ongelmia on ollut etenkin Uudellamaalla. Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla Kela-taksien puhelinpalvelut ovat myös ruuhkautuneet, mutta muissa maakunnissa Kela-taksit kulkevat Bruunin käsityksen mukaan kuten sopimus edellyttää.

Suosittelemme sinulle