Hyppää sisältöön

Uudistukset jatkuvat Etiopiassa: Naiset saivat ensi kertaa puolet ministerinsalkuista

Naiset vastaavat uudessa hallituksessa muun muassa puolustuspolitiikasta ja tiedusteluvirastoista.

YK:n mukaan naisten ja tyttöjen asema on Etiopiassa huonompi kuin miesten ja poikien mitattaessa niin lukutaidolla, terveydellä ja toimeentulolla kuin perustavilla ihmisoikeuksillakin. Kuva: Tobias Hase / EPA
Katriina Töyrylä

Etiopiassa on nimitetty tiistaina uusi hallitus, jonka ministereistä puolet on ensimmäistä kertaa naisia. Maa sai muun muassa ensimmäisen naispuolisen puolustusministerinsä, Aisha Mohammed Musan.

Myös uutta rauhanministeriötä johtaa nainen, entinen parlamentin puhemies Muferiat Kamil. Ministeriö valvoo liittovaltion poliisia ja tiedusteluvirastoja.

– Naispuoliset ministerimme tulevat osoittamaan vääräksi vanhanaikaisen uskomuksen, jonka mukaan naiset eivät voi johtaa, sanoi pääministeri Abiy Ahmed esitellessään ministerivalintansa. Parlamentti hyväksyi hallituksen tiistaina.

YK:n mukaan naisten asema on ollut Etiopiassa pitkään yksi Saharan eteläpuolisen Afrikan heikoimmista. Viime aikoina naisia on kuitenkin pyritty nimittämään aiempaa enemmän merkittäviin asemiin.

Huhtikuussa pääministeriksi noussut 42-vuotias Abiy on uudistusmielinen. Hän on luvannut muun muassa rehtejä ja vapaita vaaleja. Uudistusten taustalla ovat myös edellisen hallituksen kohtaamat protestit sekä etniset levottomuudet.

Abiyn ensimmäistä, huhtikuussa nimitettyä hallitustaan arvosteltiin kuitenkin muun muassa naisministerien vähyydestä.

Vuonna 2015 valitussa Etiopian parlamentissa naisia on 38,8 prosenttia. Suomessa osuus on 41,8 prosenttia ja kärkimaassa Ruandassa 61,3 prosenttia, kertovat parlamenttien välisen liiton tilastot (siirryt toiseen palveluun).

Aiheesta aiemmin:

Etiopian tunnetuin toisinajattelija kehottaa Suomea lopettamaan kehitysavun ja investoinnit – "Vahvistatte tyranniaa"

Etiopia lähentyy Eritreaa, mutta maan sisällä kuohuu: Yli 20 kuoli väkivaltaisuuksissa viikonloppuna

Suosittelemme sinulle