Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Toisena maana maailmassa: Kanada laillisti kannabiksen kaiken käytön

Kannabiksen käyttömäärät ovat olleet Kanadassa maailman suurimpia.

Kanadassa esimerkiksi Markhamissa lähellä Torontoa kasvatetaan kannabista lääketarkoituksiin.
Kanadassa esimerkiksi Markhamissa lähellä Torontoa kasvatetaan kannabista lääketarkoituksiin. Kuva: Warren Toda / EPA
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kanadassa on laillista käyttää kannabista kaikkiin tarkoituksiin. Kanadan kansallisen televisioyhtiön CBC:n mukaan ensimmäiset kannabiskaupat avautuivat Newfoundlandissa Kanadan koillisrannikolla keskiyöllä tiistain vaihduttua keskiviikoksi.

Maa laillisti kannabiksen ensimmäisenä teollisuusmaana ja toisena maana maailmassa. Kanadaa ennen vain Uruguay on laillistanut kannabiksen käytön kaikkiin tarkoituksiin.

Keskiviikkona voimaan tulevan lain mukaan aikuiset saavat pitää hallussaan enimmillään 30 grammaa laillisesti ostettua kannabista.

Uusi laki lopettaa Kanadassa vuodesta 1923 voimassa olleen kannabiskiellon.

Alueilla mahdollisuus tiukennuksiin

Liittovaltion asettama ikäraja on 18 vuotta, mutta Kanadan provinssit ja territoriot saavat halutessaan asettaa omat, tätä tiukemmat ikärajat.

Alueet ovat myös vastuussa myynnin järjestämisestä. Esimerkiksi Newfoundlandissa kannabiskaupat saavat olla auki aamuyhdeksästä kahteen aamuyöllä.

Maan terveysministeriö jakaa kasvatusluvat, ja tähän mennessä luvan on saanut 120 yritystä. Osa aloitti jo vuonna 2001 Kanadan sallittua lääketieteellisen käytön. Myös pienimuotoinen kannabiksen kasvattaminen on lainmuutoksen jälkeen sallittua lähes koko maassa.

BBC:n mukaan myynti saattaa silti aluksi olla takkuisaa, sillä suurissa kaupungeissa laillisia myyntitiloja on edelleen vähän. Poliisin päänvaivana ovat laittomina pidetyt liikkeet, joiden kohdalla pohditaan saavatko ne pitää ovensa auki jatkossa.

Kannabiksen käyttömäärät ovat olleet Kanadassa maailman suurimpia erityisesti nuorten keskuudessa.

Huhtikuussa julkaistun kansallisen kannabistutkimuksen mukaan yli 15 vuotiaista kanadalaisista 14 prosenttia oli käyttänyt kannabista viimeisten kolmen kuukauden aikana. Esimerkiksi kannabista polttavia on maan tilastojen mukaan noin 4,9 miljoonaa.

Uuden lain jälkeen kanadalaisviranomaisia huolettaa muun muassa lisääntyvä päihteissä ajaminen.

Pääministeri ei aio tarttua tilaisuuteen

Kannabiksen laillistaminen oli pääministeri Justin Trudeaun vaalilupaus vuonna 2015. BBC kertoo, että pääministeri on pitänyt Kanadan vanhaa kannabislakia tehottomana samalla kun kanadalaiset ovat aina käyttäneet runsaasti kannabista.

Pääministeri on kommentoinut uutistoimisto AFP:lle, ettei aio ostaa tai käyttää kannabista laillistamisen jälkeen.

Kannabiksen myynnistä kerättävien verojen odotetaan jatkossa olevan vuosittain 400 miljoonaa dollaria eli useita satoja miljoonia euroja.

Kanadalaiset ovat toivoneet myös Maailman antidopingtoimisto Wadalta uusia toimia kannabissääntöjen suhteen. Wadan pääkonttori on Montrealissa Kanadassa.

Tällä viikolla julkaistun kyselyn mukaan 70 prosenttia kanadalaisista on kannabiksen laillistamisen kannalla.

Lue lisää:

YK:n raportti: World Drug Report 2016

Suosittelemme