Hyppää sisältöön

Maryan Abdulkarimin kolumni: Kanye Westiin henkilöityy Yhdysvaltojen poliittinen tilanne

Jos Trump joutuu hyödyntämään Kanye Westin sairaudentunnottomuutta liehitelläkseen mustia, on Yhdysvaltain istuva hallinto suuremmassa kriisissä kuin arvellaan, kirjoittaa Maryan Abdulkarim.

Maryan Abdulkarim
Maryan Abdulkarim Kuva: Shoot Hayley
Yle

Kanye West, tai Ye – kuten hän nykyään haluaa tulla kutsutuksi – on maailman myydyimpiä ja seuratuimpia artisteja. Hän on myynyt meille musiikkia, jalkineita ja muotia, joiden vahvin meriitti tuntuu olevan yhteys Kanye Westiin.

Talib Kweli, tiedostavan hiphopin eräänlainen kummisetä, on riimitellyt seuraavaa: ”You birthed a new sound like Donda West”. Donda West on Kanyen edesmennyt äiti.

Kanye ’Ye’ West, todella toi rap-musiikkiin uuden soundin ja loi uutta. Musiikillisesti Kanye West on nero.

Kanyen fanit, joiden poliittinen ideologia ei vastaa Trumpin ideologiaa, ovat hämmentyneitä, kun heidän idolinsa kannattaa Trumpia.

Poliittinen ilmapiiri Yhdysvalloissa on viime vuosina polarisoitunut voimakkaasti. Politiikan keskiöön on asettunut identiteettipolitiikka, joka näyttää pakottavan valitsemaan puolensa puhtaasti identiteetin pohjalta, riippumatta siitä, mikä on poliittinen sisältö.

Polarisoituneessa ilmapiirissä West kompastui Donald Trumpiin. West on musiikkiurallaan rakentanut itselleen elämäntyyliin, joka mahdollistaa haastatteluun kävelemisen ’Make America Great again’ -lippalakki ja Colin Kaepernik -paita päällä (siirryt toiseen palveluun). Ironista vai nerokasta? Emme tiedä, koska valitettavasti en saanu Westiltä kommentteja tätä kolumnia varten.

Kanyen fanit, joiden poliittinen ideologia ei vastaa Trumpin ideologiaa, ovat hämmentyneitä, kun heidän idolinsa kannattaa Trumpia. Ennen kaikkea, koska tämä sama idoli on musta.

Yhdysvaltain historia on kuitenkin monisyinen ja mutkikas. Myös demokraatit ovat olleet osa järjestelmää, joka ei aina ole palvellut historiallisesti sorrettuja ja marginalisoituja ryhmiä.

West on ilmaissut, että haluaa olla itsenäinen ja riippumaton ajattelija (siirryt toiseen palveluun). Näin hän ainakin Twitterissä selittää kohua aiheuttaneita purkauksiaan (siirryt toiseen palveluun). Ongelmallista tässä selityksessä on, että West on avoimesti kertonut ettei lue, ja hankkii tietonsa mieluummin kokemuksista tai puhumalla ihmisten kanssa.

Hän on rikas mies, joka ei halua tulla lokeroiduksi ja rajoitetuksi ihonvärin kautta.

West on urallaan menestynyt yliopistoprofessorin poika Chicagosta. Ehkä hän ei halua uhrin leimaa, ja taistelee oikeudestaan olla ihminen vailla kontaktia historiaan, joka on alistanut ihmisryhmää, johon hänet lasketaan. Hän on rikas mies, joka ei halua tulla lokeroiduksi ja rajoitetuksi ihonvärin kautta. Siispä West lausui haastattelussa ’orjuus oli valinta (siirryt toiseen palveluun)’. Hän on myöhemmin pyytänyt kommenttiaan anteeksi (siirryt toiseen palveluun). Se kertoo kuitenkin hänen suhteestaan siihen paradoksiin, jota hänen on vaikea hyväksyä.

Osalle ihmisistä hän on menestyksestään huolimatta aina ensisijaisesti musta, ja siitä syystä lokerossa, josta ei voi ostaa tietään ulos. Hän on siis huipulla, mutta rasismia esiintyy myös siellä, kuten huomaamme esimerkiksi taannoisesta Serena Williams -kohusta.

Yhdysvaltain istuva presidentti järjestää Valkoisessa talossa spektaakkelin, jonka keskiössä on mielenterveysongelmien kanssa painiva artisti.

Yhdysvaltain mediassa pohditaan (siirryt toiseen palveluun), onko Kanye West oikeasti sitä mieltä, mitä sanoo, sillä hän on avoimesti kertonut sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä (siirryt toiseen palveluun). Kanye West, kun ei vaikuta olevan olevan tällä hetkellä sellaisessa kunnossa, että kykenee ilmaisemaan poliittisia tai muunlaisiakaan näkemyksiä. Moni on ilmaissut huoltaan Westistä (siirryt toiseen palveluun).

Silti Yhdysvaltain istuva presidentti, pyrkiessään osoittamaan ettei vihaa maansa mustia, järjestää Valkoisessa talossa spektaakkelin, jonka keskiössä on mielenterveysongelmien kanssa painiva artisti.

Jos Trump joutuu hyödyntämään Kanye Westin sairaudentunnottomuutta liehitelläkseen mustia, on Yhdysvaltain istuva hallinto suuremmassa kriisissä kuin arvellaan.

Kuva Westistä selittämässä MAGA-lakin supervoimia Trumpille (siirryt toiseen palveluun) median edustajien seuratessa sivusta, saattaa olla tulevaisuudessa se, mikä kiteyttää Yhdysvaltojen tätä hetkeä.

Maryan Abdulkarim

Kirjoittaja on kulttuurin-ja median sekatyöläinen, joka aina uudelleen hämmentyy kissanhiekkavalikoiman laajuudesta. Tamperelaistaustainen vapaa kirjoittaja asuu Helsingissä

Suosittelemme sinulle