Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Snookertähti Robin Hull sai "kuolemankortin", joka voi päättää hänen uransa – "Rakastan peliä yli kaiken"

Suomen menestynein snookerpelaaja Robin Hull sai vuonna 2017 tietää sairastavansa servikaalista dystoniaa. Oireiden vaikutus hänen ammattilaisuraansa voi olla pahin mahdollinen.

robin hull
Kuva: Getty Images
Sami Laine
Avaa Yle-sovelluksessa

Ota käteesi hammastahnatuubi ja purista sitä rauhallisesti. Helppoa, tahnaa tulee ulos tasaisesti. Kun puristat tuubia täysillä, tasaisen tilalla on sotku. Kuvittele samaa reaktiota, kun yrität lyödä vihreällä snookerpyödällä palloa reikään. Puristat mailaa ja täriset. Näin Robin Hull kuvailee tilannettaan ammattilaispöydillä kuluneen vuoden aikana.

– Koko äijä on jumissa. Esimerkiksi muutama kuukausi sitten jouduin väkisin vääntämään itseni peliasentoon. Se vie energiaa ja lyöntimekaniikka menee ihan puihin. Pelini on selviytymistä, Hull kuvailee puhelimitse.

Hull puhuu puhelimeen lentokentällä Lontoossa. Hän on edellisenä iltana hävinnyt ensimmäisen kierroksen ottelunsa Englannin avoimissa Judd Trumpille. Ottelun aikana Hull ei pystynyt kunnolla lyömään palloa. Hän halusi kesken illan pois Crawleyn areenalta. Tappion jälkeen Hullia turhautti. Häntä myös vaivasi se, mitä ihmiset saattaisivat hänen otteistaan ajatella.

Niinpä Hull julkaisi ottelun jälkeen Twitter-tililleen päivityksen, jossa kertoi sairastavansa servikaalista dystoniaa. Kyseessä on sairaus, lihaksiin kohdistuva liikkeiden säätelyhäiriö, joka voi aiheuttaa pään nykiviä liikkeitä, lihasjänteyden lisääntymistä tai pysyviä virheasentoja.

Häiriölle tyypillistä on oireiden paheneminen tahdonalaisen liikkeen aikana, kerrotaan Suomen Parkinson-liiton verkkosivuilla. Melko kiusallinen vaiva snookerammattilaiselle.

– Jos snookerin pelaajalle voi jakaa kuolemankortin, se on tämäntyylinen. Peli perustuu täysin kosketukseen ja fiilikseen, jotka katoavat tässä tilassa, Hull sanoo.

"Olen ollut asiasta hiljaa jo pitkään"

Hull, 44, on pelannut snookeria ammattilaisena yli 20 vuotta ja on Suomen kaikkien aikojen menestynein pelaaja. Hän voitti ensimmäisenä suomalaisena snookerin ammattilaisturnauksen, Readingissä pelatun shoot-out-turnauksen helmikuussa 2016. Lisäksi hän on voittanut muun muassa Euroopan mestaruuden kahdesti ja yltänyt maailmanrankingissä parhaimmillaan 32. sijalle. Tällä hetkellä Hull on rankingin 78. sijalla ja pelillisesti kaukana parhaastaan.

Servikaalisen dystonian diagnoosin Hull sai vuoden 2017 lopulla neurologilta. Oireet olivat pahentuneet edellisvuonna, mutta Hull ajatteli niiden johtuvan stressistä. Diagnoosi oli lopulta helpotus, sillä oireiden syy selvisi. Aluksi Hull ei halunnut kertoa asiasta julkisesti, mutta henkinen taakka kasvoi liian suureksi. Puhuminen asiasta helpotti.

– Kun ihmiset tietävät asiasta, kukaan ei kysele siitä. Se voi vapauttaa peliäni henkisellä puolella, Hull kertoo.

– Olen ollut asiasta hiljaa jo pitkään. Ongelmat ovat olleet esillä jo viime vuoden, reilusti ennen diagnoosia. Onhan se turhauttavaa, kun valmistelen itseäni kisoihin, fiilis on hyvä ja lopputulos vastaakin noin 40 prosentin suoritusta.

Hull kertoo sairauden oireilevan pelien aikana vapinana ja jäykkyytenä. Keväästä lähtien Hullin oireet ovat pahentuneet. Hän on menettänyt kontrollin lajissa, jossa kontrolli on kaiken avain.

robin hull
Robin Hull ei ole vielä tehnyt päätöstä uransa jatkosta. Kuva: Getty Images

Päättyykö ura?

Hull lopetti uransa vuonna 2008 terveydellisiin syihin vedoten, mutta palasi nopeasti pöytien ääreen. Vielä kymmenen vuotta sitten hän ei tiennyt sairastavansa servikaalista dystoniaa. Sairauden oireita hän kuitenkin epäilee esiintyneen jo vuonna 2006. Tulokset ovat olleet vuoristorataa.

– Onnistumiset ja epäonnistumiset ovat vain lopputuloksia, eikä minulla ole mitään hajua miksi jompikumpi tuli. Peli on käytännössä arvailua.

Vuosi 2018 on ollut Hullille henkisesti ja tuloksellisesti niin rankka, että hän on ajatellut ammattilaisuransa lopettamista. Tulosten vuoksi hänen ensi kauden paikkansa snookerin tourilla on vaarassa. Lopullista päätöstä pöytien jättämisestä Hull ei ole vielä tehnyt.

Hullilla on omien sanojensa mukaan vielä kääntämättä "muutama kortti, jotka voivat auttaa oireet kuriin". Hän viittaa fysioterapiaan, kropan huoltoon ja henkisen puolen kehittämiseen.

– Voi olla fyysisesti mahdotonta jatkaa uraa tällä tasolla. Rakastan tätä peliä yli kaiken, nimenomaan kilpailua. Haluaisin jatkaa, mutta en sitä välttämättä voi tehdä. Jos oireet jatkuvat ja pahentuvat, täytyy niin sanotusti vaihtaa divaria. Peliä kuitenkin pelaan niin kauan kuin pääsen peliasentoon, Hull sanoo.

Lue lisää:

Biljardiässä uskoo porttiteoriaan – sen vuoksi hän opettaa lajin saloja Youtubessa

Suosittelemme sinulle